Vampieren en Demonen. Griezeljaarboek 2023

Vampieren-en-Demonen-2023.jpg

Vampieren en Demonen. Griezeljaarboek 2023 (DIV)
Uitgeverij MACC, Rijen (2023)
214 pagina’s; prijs 18,95
Omslag: Tais Teng

Uitgeverij Macc begint steeds meer op een juwelier te lijken! De ene na de andere uitgave zijn parels te noemen. De een schittert misschien ietsje harder dan de ander, maar wat mij betreft, blinken ze je allemaal tegemoet!

Nu dus de tweede en 2023 editie van Vampieren en Demonen. Zoals je misschien weet, ben ik gek op horror (qua verhalen dan). Nog net niet zoveel als van SF, maar het scheelt niet veel! Dit nieuwe deel is als een nieuwe nagel aan de doodskist, en… er kunnen er, naar mijn bescheiden mening niet genoeg in gejenst worden in de toekomst! Dit volgende schreef ik als commentaar op de eerste editie: “Moge het, wat mij betreft, tot in lengte van jaren verschijnen. Als het meer dan voldoende vette verhalen in zich op zal nemen, zal het snel meer vlees op de botten krijgen. Overgewicht is hier geen dooddoener. Want dat is eigenlijk het enige bezwaar dat ik zie. Het is nog maar een dunnetje”.

Wel… het dunnetje is behoorlijk aangekomen zonder, overigens, lijvig te worden. Zeventig pagina’s maar liefst meer én ditmaal twaalf verhalen én… wat voor verhalen. Als je alleen al naar de namen kijkt, dan loopt het water je in de mond!

En dan… last but not least… deze Vampieren en Demonen heeft Theo opgedragen aan Eddy C. Bertin. Dat doet me goed. Hij wordt niet vergeten en dat is geweldig!!!

We zullen we de verhalen eens van dichtbij bekijken.

-Tais Teng – Vriendin voor één nacht (HO)
Omslagverhaal. Prachtige opening. Een betere kan je je haast niet voorstellen! Tais Teng is van alle markten thuis en horror is een van die markten! De schlemiel van de school, eentje die als schoolvoorbeeld geldt om te pesten, wordt uitgedaagd om een meisje mee te nemen naar het eindexamenfeest. Thuis weet hij de Clavis Infernalis te vinden in de boekenkast van zijn vader… leuk én onvermijdelijk!!!
-Theo Barkel – Cerberus (FA)
Misschien vernoemd naar een verhaal van Eddy C. Bertin? Wie zal het zeggen! In ieder geval schopt Theo heel de Griekse mythologie ondersteboven. Zijn hoofdrolspeler leeft, sterft en leeft weer, om uiteindelijk te eindigen in wat voor voorgeborchte dan ook. De keuze is reuze, zullen we maar zeggen!
-Guido Eekhaut – De attractie (SF)
Tegen een achtergrond van een dystopische en vrij onaanlokkelijke toekomst, speelt zich in een verlaten wegrestaurant, een verhaal van ontreddering, raadsels en circusattracties af. Wat is er gebeurd… en waar… en hoezo? Een verhaal om nachtmerries van te krijgen!
-Jaap Boekestein – Onderworpen aan de sleutel der Ouden (HO)
Jaap Boekestein presenteert hier een ingrijpend Chtulhu verhaal! Angst en pijn! Is het een typisch Chtulhu verhaal? Ik zou het zeker wel zeggen, maar dan wel een moderne versie! Lovecraft… eat your heart out! Magnifiek naar een hoogtepunt gebracht!!!
– Esther Geurts – De vlek (HO)
Esther Geurts… ken ik haar? Effe checken! Ja… ik ken haar (Verhalen Vertellers 5 (2023)), maar het maakt niet uit! Ik ken haar nu zeker! Geweldig griezelig verhaal. Een man opgesloten in zichzelf? Een vlek in zijn ogen, nadat er foto van hem is gemaakt. Horror met een hoofdletter H!!!
-Johan Klein Haneveld – Ondergrondse ruimte (HO)
Johan bouwt heel langzaam de spanning op. Er is ruimte voor ontspanning, rust, innerlijke stilte, dat soort dingen, maar dan… het ultieme einde!!! Prachtig opgebouwd en onbeschrijfelijke horror. Ook al met een hoofdletter H!!!
-Johan Deseyn – De Afslag (YHO)
Johan Deseyn schreef een Young Adult verhaal over vrijdag de 13e en de gevolgen van een afslag in het metrostelsel. Drie jongens maken een trip en worden geconfronteerd met hun eigen sterfelijkheid. Spannend verteld griezelverhaal!
-Karel Smolders – De achtervolging (HO)
Achtervolgingsverhalen doen het altijd wel goed. Daarin is spanningsopbouw heel erg belangrijk. Karel Smolders is erin geslaagd om die spanning voortdurend op te bouwen en die niet te laten verslappen. De achtervolging doet me denken aan een ander, soortgelijk verhaal, maar welk. Was het van Stephen King? Hoe dan ook… prima en angstaanjagend verhaal!
-Martijn Kregting – Leegstand (HO)
Jonathan in Londen. Wat doet hij hier? Hoe komt hij hier? Waarom moet hij naar Kings Cross en wat moet hij daar? Allemaal vragen waar hij niets mee kan. Als hij aankomt in hotel Kings Cross, dan wordt hem een kamer toegewezen. Kamer 512. En… in die kamer… Immer angstwekkender verhaal door iemand die zichzelf kwijt is, zo lijkt het wel. Steeds verder bij zichzelf vandaan raakt. Wat is er loos?
-Johan Klein Hanaveld – Echt uit de kloof (HO)
Johan schreef een Lovecraftiaans verhaal. Suggestief tot de laatste letter en niets aan de verbeelding overlatend. Spullen in een kloof in Nagaal neer gelaten, muteren. Worden vervuld door het kwaad dat in de kloof leeft, en wordt veel geld waard. Bijzonder griezelig verhaal.
-Guido Eekhaut – Een huis verdwijnt niet zomaar (HO)
Eem bizar verhaal, dat mag ik wel zeggen, denk ik! Maar ook eng, ook dat mag gezegd worden. Zeker als je, net als ik, geplaagd word door geheugenproblemen. Het probleem met de hoofdpersoon in het verhaal is, misschien wel, dat… ofwel hij, ofwel het meisje dat privéles van hem krijgt, echt of niet bestaand is. Ofwel bestaand, maar in een… shit… ik kom er niet meer uit! Ben Ik wel…
-Tais Teng – Wek de Jager, Een Maya Noir Verhaal (FA)
Tais Teng blaakt in dit verhaal van de gave van vertellen. Dit keer een verhaal losjes gebaseerd op de Maya en Azteken. Mythologie en een losse alternatieve aarde, volgepropt met aanwijzingen uit alle fantastische werelden, waarvan de meesten prachtig beschreven zijn én bijna waar. In deze wereld leeft de verstoten krijger Xulab, die de opdracht krijgt het verloren ei van de Slapende God te zoeken. Het ei is ontvreemd en moet teruggevonden worden voordat de Slapende God ontwaakt en op een vreselijke manier wraak neemt. Pracht van een verhaal in de wrede en nietsontziende wereld van de Maya’s, Azteken, Apachen (?) en Toearegs (?)!

Met dit laatste geweldige verhaal is er weer een (ontijdig) einde gekomen aan deze geweldige anthologie. Alle verhalen, zonder enige uitzondering, zijn van hoge kwaliteit en dus is het gehele boekwerk een horrorbundel van formaat geworden. Hierdoor zal het een hele toer worden voor Vampieren en demonen. Griezelhandboek 2024 om nog dikker (qua pagina’s) te worden, nog meer verhalen te bevatten en nog hoger te scoren in kwaliteit. Maar ik ben ervan overtuigd dat Theo er alles aan gaat doen om dat te bereiken. Hoe het ook zij… ik zal het met meer dan genoegen gaan lezen om te kijken of het gelukt is!!! Ik ben uitermate benieuwd!!!

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *