Weirdo’s 144 (36 Jrg. Nr. 4)

w-144-vp.jpg

Weirdo’s 144 (36 Jrg. Nr. 4)
anti-postmodernistisch literair (k)wartaalschrift (op) een kruispuntje
Hubert Van Eygen, Kinrooi, België (December 2023)
36 pagina’s; € 3,80 (jaarabonnement (4 nummers) € 13,00 voor België en € 15,00 voor Nederland)
Samenstelling: Hubert van Eygen
Omslag: Onbekend/Frank Roger (achterzijde)
Verkrijgbaar… stuur een mail naar hubert.vaneygen@skynet.be

Altijd weer meer dan een genoegen Weirdo’s in de brievenbus te vinden. Ondanks het feit dat dit het derde nummer is sinds ik mezelf erop abonneerde, ben ik er zeker al aan gewend. Het heeft een tijdje geduurd voordat ik er aan toe kwam een recensie te schrijven (druk, druk, druk!), maar nu dan toch!

De omslag is met van alles getooid, maar de betekenis van de tekst: “Alledaagse gruwel of een trap naar de hemel?” ontgaat me geheel en al. Of het moet zijn dat de gruwelijk grote fles Chimay weer leeg is! Op de eerste pagina opent het tijdschrift met het gedicht ‘Konijn’ van Finn Audenaert. Ook daar wordt al gesproken van: ‘Alledaagse gruwel met pruimen’. Zou Alledaagse gruwel het thema zijn? Het zal voor altijd een raadsel blijven, vrees (nou ja… vrezen!) ik.

Gaan we maar over naar de verhaleninhoud van deze Weirdo’s 144!

– Frank Roger – Het leger (HO)
Sneeuw… in de oorsprong… een vlok. Meerdere vlokken, samengeperst, een bol. Hoe meer samengeperste vlokken, hoe grote de bol. Meer bollen: een sneeuwpop. Eentje, is ok! Maar meerdere… Suggestief verhaal dat niet te negeren is!
– Guy van Hoof – De hemel heeft geen dak (Artikel)
Blijkbaar de 50ste ‘De hemel heeft geen dak’. Proficiat! Artikel met veel waarheden, maar ook (voor mij dan) enige twijfels. Zoals ene Theo Hiddema… een Nederlandse advocaat en politicus. Een discutabel figuur, als je het mij vraagt. Iemand waar ik, niet met plezier naar kijk!
– Ries van ‘t Bergje – Het romantische lot van een kleinschrijver (Geen Fantastiek)
Leuk verhaal (maar geen fantastiek) over een schrijver die wel gedacht herkent te worden om de verkeerde redenen. Aan lager schrijfwal geraakt dus.
– Bruno Lowagie – Anates ex machina (SF)
Bijzonder humorvolle vertelling. Kort maar krachtig. Een gevalletje wishfull thinking aan de hemel. Wereldnieuws en … wereldnieuws.
– Hubert Van Eygen – De verwondering stopt nooit… (Necrologie)
Hubert van Eygen staat stil bij het overlijden van Nicole Van Overstraeten. Een snelle blik in Fandata leert mij dat zij enige Fantastieke verhalen publiceerde in Portulaan. Er zijn er slechts twee vermeld, maar nog lang niet alle Portulaan’s (net als Weirdo’s) zijn reeds opgenomen in Fandata. Hopelijk komt daar snel verandering in en worden dan meer Fantastieke verhalen van Nicole opgenomen, zodat haar literaire erfenis, qua Fantastiek, te bekijken is.
– Finn Audenaert – Sneeuwval (SF)
De toekomst van de verslavende middelen. Een uitgebreid interview met een kosten-baten analist. Een voordeel… gedeeltelijke verrassing is inbegrepen.
– Lowagie, Bruno – Dat zijn zorgen voor gisteren (SF)
Ook al knutsel je je eigen tijdmachine in elkaar, zijn de problemen waar je in terecht raakt niet te overzien. Ook al lever je het apparaat in bij de kringloop. Als de deksel van de pot is… Lezen!!! Dit is dolle pret!

Dit was Weirdo’s 144. Buiten gedichten en een bespreking van een dichter en de tijdschriften In Tenebris en Portulaan, is alles aangekaart en gewogen. Er stond weer veel leuks in Weirdo’s 144, voor elk wat wils. Het is weer lijdzaam afwachten op het moois van de volgende!

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *