Portulaan (40e Jrg. Nr. 157, 1e kwartaal 2024)

Portulaan-157.jpg

Portulaan (40e Jrg. Nr. 157, 1e kwartaal 2024)
driemaandelijks cultureel tijdschrift
Ludo Noens, Ukkel, België (December 2023)
44 pagina’s; € 7,00 (jaarabonnement (4 nummers) € 15,00 voor België en € 27,00 voor Nederland)
Samenstelling: Ludo Noens
Omslag: Uit ‘A Christmas Carol’, door: Arthur Rackham
Verkrijgbaar… stuur een mail naar: ludonoens@yucom.be en vraag een proefnummer aan

Het nummer voor het eerste kwartaal van 2024, ontving ik (weet niet meer wanneer precies) wel vroeg in december 2023 al! Dan ben je behoorlijk laat met je recensie, hoor ik je al zeggen! Dat klopt. Veel te recenseren en weinig tijd om het in te doen! Maar goed… nu dus!

Zoals bij alle tijdschriften kijk ik voornamelijk naar de Fantastieke verhalen. Van de gedichten, die heel erg mooi kunnen zijn, heb ik weinig tot geen kaas gegeten, dus die laat ik aan me voorbij gaan. Alsmede ook de niet Fantastieke essays, artikelen en wat dies mee zij, laat ik onbesproken passeren, maar niet…

-Kris Huygen – De Fantastiek van Vernon Lee: zoeken naar schoonheid – schilderen met woorden (artikel)
Mooi en uitgebreid informatief artikel over de schrijfster Vernon Lee (Violet Paget), die maar mondjesmaat vertaald is in het Nederlands, maar toch een behoorlijke aandacht heeft getrokken. Zie voor bibliografische info over haar in het Nederlands gepubliceerde verhalen in Fandata.nl.
-Bruno Lowagie – Uit de mist der middeleeuwen (FA)
Leuk verhaal met een meer dan onverwachte afloop. Wat het verglijden van de tijdvakken wel niet vermag!
-Jan Bauwens – Artificiële Intelligentie (Artikel)
Artikel van Jan Bauwens over AI. Interessante en aparte kijk op de zaken. Het zet je aan het denken! Toch zijn er wel vraagtekens te plaatsen. Bijvoorbeeld… wat heeft: “W.O. III, een ruzie om de Tempelberg”, er in vredesnaam mee te maken?
-Frank Roger – Babypoeder (FA)
Briljant verhaal! Het gegeven is simpel, maar je moet er wel opkomen. A crazy mind is a joy for ever! Een kleine, weliswaar licht aangepaste, Oscar Wilde zou hier zomaar van toepassing kunnen zijn. Alweer een schoonheid in eenvoud verpakt!!!
-Ellen Goedman – Recensie: In Tenebris 2 (recensie)
Mooie recensie van het tweede nummer van In Tenebris. In eerste instantie had ik het niet gelezen, omdat ik niet beïnvloed wilde worden. Ik moest namelijk mijn eigen recensie nog schrijven. Niet gezien, maar toch geïnteresseerd? Zie hier: https://www.ncsf.nl/blog/2024/02/02/in-tenebris-thema-wat-schuilt-in-de-wolken/
-Finn Audenaert – Topsport (FA)
Finn Audenaert begint toch wel zachtjesaan (en zoveel verhalen heeft Finn nog niet gepubliceerd) bij de Ultra (inderdaad met een hoofdletter) originele verhalenschrijvers te behoren. Vertellingen over dingen als verdrinken in een kop koffie als onderdeel van een wedstrijd, een weddenschap. Er moet een rare, maar boeiende kronkel in het hoofd van Finn zitten. Alweer een prachtige verrassing op wit papier!
-Ludo Noens – Hunkeren naar een Zuiver Land (artikel)
En als afsluiting een Fantastisch Realisme artikel van Ludo Noens. Niet dat ik daar veel fantastisch, maar wel veel realisme in kan ontdekken. Niet mijn pakkie an, om zo maar eens te zeggen. Maar… indien je er wel interesse in hebt… er komt nog een (of meer) vervolg(en)!

Zo had Portulaan 157 weer voor ‘elck wat wils’ en voor mijzelf, had ik weer een meer dan bovenmatige belangstelling voor de verhalen en die waren zeker weer de moeite waard. Nu is het weer wachten op de volgende, wat we maar weer in lijdzaamheid doen!

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *