Fantastische Vertellingen 68

fantastische-vertellingen-nr-68-jrg-44-december-20.jpg

Fantastische Vertellingen 68
Stichting Fantastische Vertellingen, Nieuw-Vennep (December 2023)
132 pagina’s; prijs € 7,95 (jaarabonnement Nederland (4 nummers + Tjonge) € 33,95)
Samenstelling: Remco Meisner
Omslag: Ingrid Heit/Fred Hemmes
Verkrijgbaar op: https://shop.pr1ma.nl/

Als immer openend (en sluitend) met een kleurrijke omslag, dit maal van de hand van Fred Hemmes. Vrijwel meteen gevolgd door catoonesque humor van Sjarrel Vrakking (ik kom niet meer bij!). Op zijn beurt weer gevolgd door:

-Remco Meisner – Meyvistisch Melodrama (illustraties van: Peter Erhardt & Fred Hemmes)
Wat weer, zoals gewoonlijk, uitermate belangvol is. Gevuld met babbelonia en rake opwaardigheden, zoals het Remco betaamt. Ik heb het volgens mij al eerder ergens gedebiteerd: waar haalt ie het allemaal vandaan! Hoe het ook zij… ik zit er weer mee opgescheept. Is het verhaal? Is het een voorwoord? Is het een hoop ongein? Zegt u het maar!
-Bjarne Donderdag – Horen en zien (FA) (Illustraties: Lex van Heereveld)
Een kleurrijk verhaal, dat mag gezegd. Ook is het niet van originaliteit ontbloot, maar om te zeggen dat het me heel erg boeide, dan wel raakte… nou nee. Maar goed… ieder zijn/haar/hen meug!
-Paul van Leeuwenkamp – Tijd voor geschriften 4 (Artikel)
Ik weet niet hoe het voor jullie is, maar voor mij is ‘Tijd voor geschriften’, zowel een warm bad als een eyeopener. Destijds zat ik er midden in (in mijn perceptie dan), maar telkenmale moet in constateren dat ik zeker de helft gemist heb. Raar, maar waar! Zo heb ik bijvoorbeeld ‘Orbit’ wel helemaal meegekregen, maar de beginjaren van ‘Fantastische Vertellingen’ in het geheel niet (met het schaamrood op de kaken toegegeven) en van ‘A Foreign Magazine’ had ik al helemaal nooit gehoord. Maar dat kan ik me nog wel enigszins voorstellen. Waarschijnlijk was door chronisch geldgebrek in die tijd, alsmede mijn monsterlijke boeken verzameldrift, de focus op tijdschriften op een tweede plan geraakt. Waarschijnlijk had ik destijds ook iets van de gedachten dat ik die nog wel eens (voor veel minder geld) tweedehands op de kop zou kunnen tikken. Waarschijnlijk zijn daar ook de gaten in Fandata en knowhow door te verklaren! Om al deze redenen, ben ik zo gecharmeerd van dit vervolgartikel en hoop dat er nog vele vervolgen zullen volgen.
-Frank Roger – Kat en muis (FA) (Illustraties: Gert-Jan van der Bemd)
Alweer een onnavolgbaar verhaal van Frank Roger. Hoe simpel kan schrijven zijn, zou je haast denken! Prachtig opgebouwd verhaal, met een echtpaar en een kat en… nou ja… lees zelf maar. Ik krijg er geen vinger achter wat er nu eigenlijk is gebeurd. Jij wel? Briljant in zijn eenvoud en alweer een bewijs van kunnen van een vol producerende duivelskunstenaar!
-Onder de indruk (Recensies)
Met recht ben ik onder de indruk!!! Dertig pagina’s recensies maar liefst én dan ook nog door de beste recensenten in het Nederlandse taalgebied. Op volgorde van verschijning: Max Moragie, Charles van Wettum, Johan Klein Haneveld, Paul van Leeuwenkamp en Finn Audenaert. Ik heb ze bijna allemaal gelezen, behalve ‘Kwantumschuim’ van Charles van Wettum. Omdat ik daar zelf nog een ei over moet leggen en ik mijn oordeel niet wil laten beïnvloeden. (inmiddels gerecenseerd, kijk eventueel op: https://www.ncsf.nl/blog/2023/12/11/charles-van-wettum-kwantumschuim/). Sommigen had ik zelf al wel gerecenseerd en het was boeiend én leerzaam om je eigen perceptie te vergelijken met het oordeel van iemand anders. ‘Verteerbaar’ was tweemaal hoogst interessant (Paul van Leeuwenkamp en Finn Audenaert) omdat het een bundel is, waar ik niet van op de hoogte was. Martijn Lindeboom is een verrassend samensteller. Dat blijkt wel weer!!!
-Jasper Polane – Euridi in de lage machine (SF) (Illustraties: MOZ)
Prachtig a-typisch en origineel liefdesverhaal. Met een dergelijk en degelijk verhaal bewijst Jasper eens te meer tot de elite van de vaderlandse SF auteurs te behoren. Mooi, meedogenloos en vol mededogen, laat het je pakken! Waar de zoetigheid nu eens niet tussen de pagina’s uitdruipt, maar waar het leven eindigt tussen de raderen. ‘Welcome to the Machine’.
-Oxana Langbeen – Oxana’s Oxymoron: Gnibenet Silarg (SF) (lllustratie: MOZ)
Alweer een nieuw avontuur in de Oxana’s Oxymoron reeks, dat voor mij een vreemde analogie heeft met het ‘Kat en muis’ verhaal van Frank Roger, elders in dit onvolprezen blad. Het zal wel toeval zijn, alhoewel… zoveel toeval is wel heel erg toevallig!
-Rob Geukens – Rosie (FA) (Illusstraties: Peter Erhardt)
Een wel héél erg vreemd verhaal, dat moet gezegd! Geen idee wat er eigenlijk precies gebeurd is, maar ik vermoed dat de man na een wilde ruzie met zijn dochter, een stuk glas van Rosie (zijn augmented reality bril) in zijn oog gekregen heeft. Een vermoed huiselijk drama met een meewarige afloop. Gevoelig! Als ik het verkeerd heb… excuses! Maar… dan ben ik wel benieuwd naar de ware toedracht!
-Remco Meisner – Het einde van een filmisch spektakel (SF) (Illustratie: Fred Hemmes)
Onder de serienaam: Vuijeton!, weeft Remco Meisner prachtig gekozen woorden tot een symfonisch eindspel spektakel. Magnifieke woordkeuze, dat moet gezegd! Blijkbaar eerder gepubliceerd in ‘Een slepende zaak’, een romantisch tijdschrift uit 1986. Ben meer dan benieuwd of er iemand, behalve Remco natuurlijk, die het van toen nog kent. Van het tijdschrift is helemaal niets (op een advertentie van een veilinghuis na dan: https://www.zwiggelaarauctions.nl/Lot/32668) te vinden. Curieus!!!
Maar… contact met Remco maakte alles anders. Fandata wordt weer een stukje rijker!!! Dank!!!
-Robert Smets – De tragische dood van Chief Smythe (SF) (Illustratie: Fred Hemmes)
Een uiterst amusant Sherlock Holmes verhaal, dat vooral door dr. Watson in twijfel wordt gebracht. Vanuit de negentiende eeuw gebeuren ontvoeringen naar de toekomst. Metalen mannen en een gedegenereerde mensheid. Een utopie, of liever dystopie (al denk ik dat dat woord nog niet is uitgevonden. Leuk, leuk, superleuk!!!
-Brief Encounters
Ingezonden brievenrubriek, waarover ik ernstige twijfels heb. Zijn ze door echte mensen geschreven of uit de schrijfpen van even M. uit Nieuw-Vennep afkomstig. Hoewel… de Marco van de tweede brief, zou zomaar Marco Bezoet de Bie kunnen zijn. Hij woont in Den Burg op Texel. Maar… zeker de laatste, de anonieme, is meer dan verdacht! De twijfel, de alles verterende twijfel (wanhoop)!!!
-Sejul Nerve – Hotel California (HO) (Illustraties: Marco Bezoet de Bie)
Sejul Nerve… een pseudoniem? Van wie? Dat was weer een stevig zoekwerk, maar dat zijn wij wel gewend bij Fandata. Gevonden? Jawel! Als je nieuwsgierig bent wie hij is… kijk op Fandata.nl! Het verhaal? Prima! Het is eerder verschenen in zijn, in 2023 verschenen bundel: ‘Het heerlijke leven in onwetendheid’ en nu in Fantastische Vertellingen. Het is meer dan duidelijk gebaseerd op het gelijknamige lied van de Eagles. Het komt (in vertaling) meer dan eens voorbij. Of het verhaal deugd doet aan de intentie van het lied van de Eagles is discutabel, maar het verhaal zelf is prima leesbaar!!!
– De DataFan (oratie bij de uitreiking van de Bemoste Beeld-prijs aan Jos Lexmond)
Het was een grote eer de Bemoste Beeld-prijs 2023 in september in ontvangst te mogen nemen. Ik deed het er niet voor, maar het was in ieder geval een bekroning voor veertig jaar lang ploeteren, verzamelen en sparen. Soms was de wanhoop van mijn vrouw groot, als ik weer met een bult, voor Fandata, onbekend spul thuiskwam. Gelukkig verkocht ik ook weer het een en ander nadat het vastgelegd was. Op het moment dat je de prijs ontvangt, realiseer je je allemaal niet wat je overkomt, maar later thuis, als je er op je gemak over na kunt denken (en nu na kunt lezen) en je bedenkt in wat voor een select gezelschap je terecht bent gekomen, dan snap je eigenlijk toch weer niet hoe je hierin verzeild bent geraakt. Je doet dit soort dingen niet alleen. Inmiddels hebben we als vaste groep van drie, die er al jaren samen aan gewerkt hebben, nu een steeds groter groeiende groep van medestanders, die allemaal op hun eigen manier en tijd aan Fandata werken en het steeds mooier en fraaier én consistenter én completer maken. Eigenlijk heeft het hele team de Bemoste Beeld-prijs gewonnen!!! Nu maanden later, begint het besef dat je de Bemoste Beeld-prijs hebt gewonnen, een beetje in te dalen. Snappen doe je het nog steeds niet, maar geaccepteerd heb je het wel. Je kijkt elke dag weer naar het beeld (veilig onder een stolp) van Tais Teng en de (nog) niet ingelijste oorkonde) dan besef je het wel. Het is echt zo!!! Namens het Fandata Team… bedankt voor de prijs!!! Hij wordt gekoesterd!!!

Fantastische Vertellingen 68 was weer mooi en divers en ik heb er weer van genoten. Je staat er elke keer weer van te kijken, dat het mogelijk is al dat moois is een tijdschrift bij elkaar te krijgen. Ik kijk alvast weer uit naar de eerstvolgende!

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *