Tjonge 20

tjonge-20-entropie.png

Tjonge 20
Stichting Fantastische Vertellingen, Nieuw-Vennep (December 2023)
16 pagina’s; prijs € 0,25 (bij een jaarabonnement van Fantastische Vertellingen: Gratis!!!)
Samenstelling: Remco Meisner
Omslag: Entropie (ma-vie-quantique)
Verkrijgbaar op: https://shop.pr1ma.nl/

Tjonge! Het twintigste nummer alweer. Reden te meer om dit blad eens een eigen recensie te geven! Normaal gesproken altijd een onderdeel van de recensie van het bijbehorende nummer van Fantastische Vertellingen, maar nu… helemaal op zichzelf.

Het is altijd een verrassing als Tjonge tevoorschijn piept uit Fantastisch Vertellingen. Met nu alweer een fantasievol (maar onbegrijpelijk en een beetje te trop!) voorwoord van Remco Meisner (waar haalt ie het allemaal vandaan? En… moge hij tot in hoge leeftijd, of in alle eeuwigheid (wat maar langer is) blijven functioneren zoals hij doet), een tweetal verhalen van Frank Roger (waar haalt ie het allemaal vandaan? En… moge hij tot in hoge leeftijd, of in alle eeuwigheid (wat maar langer is) blijven functioneren zoals hij doet), alsmede 2 pagina’s humor, die, vrees ik, ondanks (of misschien wel dank zij) de bril niet kan lezen. Ik haalde er later (nu dus) een vergrootglas bij en… zag… rechts: Humor en links… nog niks. Kapot vergrootglas denk ik. Maar goed… de poging telt!!!

-Roger, Frank – Entropie voor beginners (SF)
Studenten aanschuiven voor een schoolvoorbeeld van Entropie. Een voordracht zonder weerga, die de betekenis van entropie volledig duidelijk maakt.
-Roger, Frank – De complete mislukking (SF)
En… nog een pareltje, waarna ik de digitale plot nog wel even moet vertalen. Maar voorlopig hou ik het op: Briljant, ofwel: 01000010 01110010 01101001 01101100 01101010 01100001 01101110 01110100!

Welaan… de eerste recensie, voor zover ik weet, van het kleinste tijdschrift in het Nederlandse taalgebied. Ik weet niet hoe het met jullie is, maar het beviel me wel. Misschien voor nog eens? Wel… zeker als er weer verhalen van Frank Roger in staan. In afwachting van Tjonge 21…

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *