Stephen King -Holly

Holly.jpg

Stephen King -Holly (Geen Fantastiek)
Oorspronkelijk: Holly (Scribner Book Company, New York City, New York) – 2023)
Meulenhoff Boekerij bv, Amsterdam (2023)
517 pagina’s, € 24,99
Vertaling: Annemarie Lodewijk
Omslag: Will Staehle/Unusual Corporation & DPS Design & Prepress Studio, Amsterdam/Turbosquid & Shutterstock

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Holly is geen Fantastiek, of je moet de methoden die de professor aanwendt zien als SF like uitvindingen beschouwen, maar zover zou ik (denk ik) toch niet te willen gaan. Maar… als er mensen daarover met mij van mening verschillen… dan ben ik altijd bereid tot discussie! Maar goed… wat mij betreft dus… geen fantastische Horror, maar wel psychologische Horror en dat kan net zo eng zijn!

Zo… dat is er uit. Het gaat dus niet in Fandata opgenomen worden, want daarin staan alleen fantastieke verhalen, maar het is toch alweer een geweldig verhaal van de meester. Sommigen zullen Stephen King weer te langzaam vinden schrijven, ofwel het verhaal te uitgebreid vertellen, maar daarin is hij juist een meester. Op een ongemerkte manier kruip je steeds verder in het verhaal en gaat ongemerkt in de schoenen van de hoofdpersoon staan en uiteindelijk wil je niets liever dan de would be slachtoffers waarschuwen. Doe het niet, kijk uit, ga daar niet naar toe, blijf er af, draai om en ren zo snel als je kan! Mijn goede vriend Jan is ook een liefhebber, maar kan niet tegen de trage en uitgebreide verteltrant. Meermalen al heeft hij een boek van Stephen King aan de kant gelegd. Hij kon er niet meer tegen. Maar ik… ik lust er wel pap van!

Holly Gibney is een vrouwelijke detective die vaker een rol speelde in de boeken van Stephen King. Ze draaft bijvoorbeeld op in Mr. Mercedes, De eerlijke vinder en De buitenstaander. Ik kan me haar aldaar niet meer voor de geest halen, maar laat je daardoor niet misleiden. Mijn geheugen is door een aantal zaken niet meer als volledig functionerend te bezien. Niet dat mijn algehele functioneren daardoor aangetast is, al denken daar anderen verschillend over. Maar goed… Holly dus.

Voor mij op een leuke manier geschreven! Je bent van alles op de hoogte. Je weet wat de professoren Rodney en Emily Harris zijn en doen en hoe en waarom ze het doen. Ze zijn gelukkig getrouwd en leiden, voor hun doen dan, een perfect leven en zijn na een lang leven als academici bijna gepensioneerd. Ze bewaken een goed bewaard geheim in de kelder van hun huis. Het is haast onmogelijk om ze te ontmaskeren. Ze zijn geslepen, geduldig en genadeloos. En deze laatste drie dingen maken dat ze ook geen fouten maken. Bonnie Dahl is verdwenen en met haar gebeurden vreselijke dingen. Dingen die te vreselijk zijn om te vertellen, maar dat laat Stephen King niet onverlaat ze toch te vertellen aan ons, zodat we huiveren en de koude kriebels over onze ruggen lopen. Hoe krijgt die man het verzonnen!!! Dat vraag ik me elke keer opnieuw weer af.

Zoals eerder verteld… is het weer prachtig onder woorden gebracht en terwijl het verhaal vorderde (het was haast niet weg te leggen om naar bed te gaan, dat kan ik je verzekeren), vroeg ik me steeds meer af waar het naartoe ging. Zoals ook eerder verteld, je wist alles al. Maar… weest gerust. Stephen King heeft altijd nog iets extra’s in petto en nu dus ook. Veel plezier met deze prachtige pil!!!

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *