Johan Klein Haneveld – De laatste detective

De-laatste-detective-1.jpg

Johan Klein Haneveld – *De laatste detective (SF)
Stichting Fantastische Vertellingen, Nieuw-Vennep (2023) Snuffel-reeks 11
77 pagina’s; prijs 9,95
Omslag: Ingrid Heit/Gert-Jan van den Bemd

Johan mag wel uitermate tevreden zijn over zijn uitgaves van dit jaar zover. Zo uit uit mijn bolle hoofd (nee hoor, stiekem gekeken in Fandata) een hele kudde verhalen, ‘De Anti-Materie tovenaars’ samen met Theo Barkel (komt ook nog een recensie van). ‘De laatste detective’, een bundel SF detective verhalen en ‘De laatste verkenner’, nog een bundel, maar dan met SF verhalen. En… als klap op de vuurpijl ‘Welkom in de broeikastwereld’. Er staat geen verhaal van hemzelf in, maar het was duidelijk een hele klus. Verder staat er een nieuw boek bij Macc in de planning: ‘De jongen die met geesten sprak’. En, als de welbekende klap op de vuurpijl, is hij, samen met Antonie Holslag, aan een brievenroman bezig (ben ik heel erg benieuwd naar) en ook zit er weer een nieuwe bundel in de pijplijn. Voor het einde van dit jaar zullen er vast en zeker nog wel wat verhalen ergens in verschijnen. Jehosaphat en Johan zelf weten: wat nog meer! En dat dus alles nog maar in zijn vrije tijd!!! Een druk baasje dus, dat kan je rustig stellen! Als lezer zou er haast een overdosis Johan Klein Haneveld van krijgen. Maar voor mij persoonlijk valt valt dat gelukkig reuze mee! Maar goed… genoeg!!! Nu dan: ‘De laatste detective’.

Mentaal is de stap van ‘De laatste verkenner’ naar ‘De laatste detective’ niet zo groot. Fysiek is die wat groter. Van 28 verhalen naar 5, van 327 pagina’s naar 77, van een paperback naar een mooie hardcover mét leeslint, met wel een titelverhaal en zonder titelverhaal. Geen thema, wel een thema. Grotere verschillen kan je haast niet hebben. Okay… beiden zijn ze volledig SF, dat dan weer wel. Waar leidt dit allemaal toe? Wel… naar helemaal niks. Dus…

Laten we dan maar snel beginnen met de recensie van deze bundel, want anders gaat het nog langer duren voordat ik aan ‘Welkom in de broeikaswereld’ kan beginnen. Qua recenseren dan, hij is al gelezen en het was een schitterende anthologie, dat kan ik alvast wel verklappen!!!

– De drie verdwenen blikken (SF)
Mark is een ondergewaardeerd lid van een kleine gemeenschap in een schuilkelder na een atoomoorlog? Overleven is het motto en als er drie blikken Goulashsoep gestolen blijken te zijn, blijkt Mark, door zijn belezen achtergrond, de aangewezen persoon te zijn om het raadsel van de diefstal op te lossen door een Sherlock Holmes-achtige benadering. Er heerst een beklemmende sfeer in de schuilkelder. Mensen worden niet echt beoordeeld op hun mens zijn, maar op hun nut voor de groep. Ben wel heel erg benieuwd naar het vervolg in:

– De rat met de zes poten (SF)
We zijn inmiddels twee jaar verder dan in het vorige verhaal. De groep lijkt hechter te zijn geworden. Er is een baby, die inmiddels al wel een peuter genoemd kan worden. De opdracht voor Mark, behalve het maken van vuur, is vooral door zichzelf gegenereerd. Het verhaal in een uitdijende wereld voor schuilkelderbewoners.

– De schuld van de apotheker (SF)
En… we zijn al weer wat verder in de tijd. Hoeveel? Geen idee, maar de groep in de schuilkelder is inmiddels weer uitgebreid met mensen die nuttig kunnen zijn. Nadat de apotheker, hij droeg een grote tas met medicijnen op zijn rug, drie weken terug gearriveerd was, werd Thomas dood aangetroffen. Whodunit is een aparte omgeving mét een aparte ontknoping.

– De komst van de zieneres (SF)
Het was een kwestie van tijd dat de uitdijende groep van Mark een grotere, goed georganiseerde groep tegen zou komen. Het moment was daar. De nieuwe groep werd geleid door een zieneres, een paranormale vrouw. Hoe loopt dit af?

– Het einde van de oorlog (SF)
Het laatste verhaal, het laatste raadsel, de laatste oplossing. Het is het einde van veel!!!

Mooie bundel verhalen met winst en verlies, zeker in die volgorde. En bovendien is elk verhaal (alsmede de omslag) verlucht met een illustratie van Gert-Jan van den Bemd. Ook al geen straf! Tussen elk verhaal zit een zekere tijd. Misschien was een structurele roman een betere keuze, een betere (of in ieder geval andere) manier van vertellen geweest. Ik twijfel er over, maar deze manier werkte ook! Het is in ieder geval een fascinerende vertelling over het herpakken van het leven na een ramp. Een weg voorwaarts, dat is toch wat de mensheid in zich heeft. Laten we hopen dat het zo blijft, we mochten het eens nodig hebben in een nabije toekomst!

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *