SF Terra 282

SF-Terra-2023_282_Cover.jpg

SF Terra 282
Perry Rhodan Science Fiction Vereniging Terra (Augustus 2023)
40 pagina’s (jaarabonnement (4 nummers) € 27,50)
Samenstelling: Cor van Mechelen
Omslag: Cor van Mechelen/John Swab – Affiche Body Brokers
Verkrijgbaar bij: ledenadmin@sfterra.nl

Nooit eerder recenseerde ik een SF Terra. Vreemd eigenlijk, want dat doe ik inmiddels wel voor HSF, Fantastische Vertellingen (Tjonge), Wonderwaan, Weirdo’s, In Tenebris en Sintels. Dus… werd het hoog tijd. Niet alleen deze reden was voor mij wat de doorslag gaf het nu eens te doen. Er stonden nu ook viertal verhalen in, wat mij betreft ook al een goede reden, maar de meest zwaarwegende reden was wel dat het alweer fout ging met de administratie van de verhalen bij SF Terra. Dit keer bij een tweetal, alleen in deze SF Terra 282 al. Daar kom ik straks, bij de verhalen zelf, nog op terug .

Wij van Fandata onderhielden al sinds 2017 regelmatig mailverkeer met SF Terra. We vragen dan naar namen van schrijvers (of andere missende gegevens) als die niet vermeld zijn. Want, waar wij een ontzettende hekel hebben is het feit dat we verhalen met een schrijver als Anoniem op moeten nemen in Fandata. Maar dat niet alleen, ook de namen van illustratoren bij illustraties van de verhalen, vertalers (indien vertaald uiteraard), buitenlandse titels en waar ze eerder verschenen zijn, ontbreken veelvuldig. We hebben een behoorlijk aantal voorbeelden, van waar het fout ging. Ook met het toekennen van de juiste schrijver bij de juiste verhalen. Een nonchalante verklaring was dat een verhaal al een jaar of tien op een stoffige plank lag en waar de auteur dan zijn naam niet op had genoteerd. Toch plaatsen ze het verhaal, want in vele gevallen reageert de schrijver wel nadat hij vernomen heeft dat zijn verhaal in ons blad staat. Toch niet tien jaar later en als de oorspronkelijke auteur een Griek was, denk ik zo.

Er zijn, buiten de voorbeelden die we genoteerd hebben, vrijwel zeker nog andere voorbeelden van een slechte administratie, maar wij gaven het, op een gegeven moment, op. De situatie verbeterde niet en dus besloot ik maar eens het een en ander in een recensie samen te vatten. Voor een van de oudste SF tijdschriften van ons land, het bestaat al sinds 1972, is een dergelijk slordig omgaan met haar inzendingen, geen visitekaartje.

Uiteraard is het niet alleen kommer en kwel met SF Terra. Bij elk nieuw nummer sla ik het steeds met evenveel plezier (maar ook weer met schrik in het Fandata hart) weer open. Ik ben niet voor niets al, weet ik hoeveel, jaren een trouwe abonnee. Het filmnieuws door Ton van Rooij, niet te versmaden, het boekennieuws (met een recensies) kijk ik altijd met zeer veel interesse door. Daar is alleen maar positief over te melden.

Maar dan… dan komen we aan bij de verhalen.

-Miriam Ootjers – Geen Anderlaar (FA)
Op de wereld van de Anderlaars, zijn alleen maar Anderlaars. Ze hebben een lichtblauwe linkerhand en een zachtroze rechterhand. Als er een geboren wordt met alleen maar roze vingertjes en teentjes is haar moeder hevig teleurgesteld. Ze wil een normale Anderlaar. Als het kind opgroeit, kan ze alleen maar de laagste baantjes krijgen. Wat is haar toekomst? Leuk verhaal, waarvan je in eerste instantie denkt dat het rammelt, maar… toch niet!!! Het is overigens wel eerder verschenen in de anthologie ‘Afvalligen’, in 2022 uitgegeven door Godijn Publishing.

-Louis Evans – Babies komen van de aarde (SF)
Op zich geen onaardig verhaal over een gekoloniseerde wereld, waar de natuurlijke geboorte van kinderen om de een of andere reden (er wordt verder niet op in gegaan) niet mogelijk is. Persoonlijk zou ik toch wel willen weten, waarom dan niet, maar vooruit. Wat me vooral stoort is, dat dit vertaalde verhaal zonder een buitenlandse titel en eventueel waar het eerder verscheen, gepresenteerd wordt. We hebben evenwel een vertaler dit keer: Dian Koster. Dat is vooruitgang. Ze doet normaal gesproken de ledenadministratie, maar voor zover ik kon beoordelen (dat is discutabel), lukte het niet slecht. Als bibliograaf van Fandata ben ik meer dan geïnteresseerd in voornoemde gegevens, en ik kan me voorstellen dat er meer mensen zijn die dit willen weten. Dus… ben ik zelf maar op zoek gegaan. Gelukkig heb ik in dit geval iets kunnen vinden, wat niet evident is voor andere verhalen en/of schrijvers. Louis Evans is een Amerikaanse schrijver en zijn verhaal ‘Babies Come From Earth’ (een van zijn eerste verhalen) verscheen in december 2019 in Motherhood/The London Reader. Op zijn website https://www.evanslouis.com/fiction houdt hij zelf ook bij waar zijn verhalen zijn verschenen in het buitenland. Er is onder andere een Roemeense en een Estse vertaling, een in het Galician (Gallisch? Maar het is zijn eerste vertaling in een andere taal) en nog een tweetal andere in het Engels, maar… SF Terra 282 staat er niet bij. Louis Evans, die zijn publicaties zelf zo nauwgezet bijhoudt, weet dus nog niets van zijn vertaling in het Nederlands!!! Slordig én jammer!!!

Frank Roger – Gouden zaakjes (SF)
Eigenaar van een noodlijdende winkel krijgt toegang tot een andere wereld met rust en stilte, een prachtige ster en stenen met een verfrissende geur. Ze blijken een boost én gouden zaakjes voor zijn winkel te zijn, maar dan… Alweer een prachtig verhaal van de prachtige verhalenschrijver, Frank Roger. Het is een verhaal waarin ‘gratis’, niet altijd ‘goed’ betekent.

-Charles van Wettum – Keukenmes (SF)
‘Huh’, zal je zeggen! Mike Jansen, stond er toch boven. Inderdaad… de grootste slordigheid in dit tijdschrift! ‘Keukenmes’ is onterecht toegeschreven aan Mike Jansen. Charles van Wettum, maakte er niet zo’n probleem van, las ik op Facebook. Misschien dat er een rectificatie verschijnt in de volgende SF Terra (of misschien ook niet), maar leuk is anders! Misschien ook wel voor Mike Jansen, maar die heb ik er nog niet over gehoord (of heeft het misschien gemist). Het verhaal zelf, ‘Keukenmes’ is zeker weer prachtig. Een geleerde komt tot het besef tot waartoe zijn uitvinding in staat zou kunnen zijn. Prachtig!

Op de laatste pagina van het verhaal staat een illustratie, die gezien het verhaal er niet bij hoort. Maar is dat ook zo? Als het er toch bij hoort… dan graag de vermelding van de illustrator! Indien niet… zet het elders!

SF Terra is een prachtig blad, waar ik inderdaad met veel plezier van zal blijven genieten. Maar ik wil vooral de redactie oproepen om in de toekomst accurater met de verhalen en hun auteurs om te springen. Beiden verdienen dat!!! En ook niet afwachten tot er een auteur (na publicatie) reageert, maar zelf proactief omgaan met de ontvangen publicaties. Een beetje administratie, daar gaat geen mens aan dood en het geeft alleen maar vreugd en jolijt. Is het niet voor jullie zelf, dan wel voor de lezers en bibliografen dezes. Uiteraard ga ik vanaf nu de toekomstige uitgaven van SF Terra ook recenseren. Dus… weest gewaarschuwd!!!

Jos Lexmond

2 gedachten aan “SF Terra 282”

  1. Ik had het gezien (met dank aan Finn Audenaert), maar is wat mij betreft tussen Terra en Charles. Wie weet komt er in de volgende Terra een verhaal van mij onder zijn naam. Staan we weer gelijk.

    1. Wie weet Mike. Ik hou het scherp in de gaten. Zoals gezegd… Fandata wil dat soort dingen graag op een juiste manier vermeld hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *