Fantastische Vertellingen 67

fantastische-vertellingen-nr-67-jrg-44-september.jpg

Fantastische Vertellingen 67
Stichting Fantastische Vertellingen, Nieuw-Vennep (September 2023)
105 pagina’s; prijs € 7,95 (jaarabonnement (4 nummers + Tjonge) € 29,95)
Samenstelling: Remco Meisner
Omslag: Ingrid Heit/Marco Bezoet de Bie
Verkrijgbaar op: https://shop.pr1ma.nl/

En… hier is dan de volgende. We gaan gewoon door waar we de laatste keer gebleven waren! Om je geheugen even een klein beetje op te frissen, had ik het daar over het feit dat als ik klaar was met FV 66, dat FV 67 al weer op de mat zou liggen. Nou inderdaad dus… het lag er al weer. Nou is FV altijd een tijdschrift dat ik graag door de bus zie schuiven. Niet dat ik dat ooit fysiek meemaak. De postboderin, postboderes (of hoe noem je een postbode van het vrouwelijk geslacht eigenlijk?), zie ik de eigenlijke daad nooit voltrekken. Dit keer viel FV niet op de mat maar stak, de zwaartekracht trotserend, op hangen en wurgen in de brievenbus. Met een ferme ruk voorkwam ik de desastreuze val op de mat (nee hoor, valt wel mee, maar doet het wel qua dramatiek). Het voelde als een redding! FV 67 werd toegevoegd aan de Grote Hoop, de immer toenemende stapel NTL&NTR (nog te lezen en nog te recenseren), tot nu. Nu was ie gelezen, van aantekeningen voorzien (anders kan ik het niet onthouden) en klaar voor de recensie. Hier gaan we!!!

Als immer beginnen we met het ‘Meyvistisch melodrama’. Op zich zou het wel eens, bij wijze van afwisseling, ermee eindigen, peins ik onderwijl. Dan krijg je een heel andere inzicht, of liever: uitzicht. Ik peins nog even verder. Misschien eens opnemen met Remco, noteer ik.

– Remco Meisner – Meyvistisch Melodrama – illustratie: Peter Erhardt
Welzeker een prachtig betoog over overdadige belemmeringen en opgeworpen grenzen, barricades en wat dan ook, die de fantasie belemmeren om te shinen, te excelleren. Zoals gezegd… een mooi betoog. Weg met alle paal en perk stellingen van de geest. Produceer onbekommerd en gooi alle trossen los. Laat echter wel een proeflezer los op uw huisvlijt. Onleesbare troep wordt er al voldoende geschapen, daar is geen enkele behoefte aan. Dit laatste is een hartenkreet van uw recensent en heeft niets, met welk melodrama dan ook, van doen!

– Charles van Wettum – De eenzame vaarder (SF) – illustratie: MOZ
Charles van Wettum schrijft en publiceert als een malle. Is het een poging om Johan Klein Haneveld in het halen, of zelfs (op den duur) Tais Teng te verslaan? Dat is gedoemd te mislukken. Maar… hij schrijft plezante verhalen en ik vind het dus helemaal niet erg dat ik hem tegenwoordig, zowel digitaal als analoog, overal en nergens tegenkom. Met dit verhaal slaagt hij er in om me te laten grinniken! Mooi dus!!!

– Paul van Leeuwenkamp – Tijd voor geschriften 3 (essay)
Met als onderschrift: “… een persoonlijke maar (vaak) gefundeerde terugblik…”, wat meer dan waar is, denk ik! Prachtige en interessante geschiedschrijving van de Nederlandstalige tijdschriften in een roemrijk en minder roemrijk verleden. Ik moet nu even mijn Fandata pet opzetten, want het doet mijn Fandata hart ontzettend goed dat voor dit artikel Fandata menigvuldig is geraadpleegd. Het geeft een warm gevoel als iets door anderen gebruikt wordt, waar je jaren en jaren (een kleine veertig jaar al met al) aan gewerkt hebt. Verder (nog nagloeiend) weer met de recensie pet op. Zoals te zien in dit tijdschrift, is er ontzettend veel te vertellen over reeds lang ter ziele gegane, maar ook nog steeds bestaande, tijdschriften. Zo komen ze weer eens in het voetlicht te staan én… er is nog veel meer te vertellen! Dat zal blijken…

– Frank Roger – De man die eendollarmeisjes verzamelde (FA) – Illustraties: Gert-Jan van den Bemd
Welhaast in elk zich respecterend tijdschrift kom je hem tegen. Frank begint mijn vriend te worden! Ik ontmoette hem voor het eerst live (levend klinkt een beetje raar) op Fantasticon in september in Nieuw-Vennep, maar de kans om echt met hem van gedachten te wisselen, kreeg ik niet. Veel te veel mensen (ook heel erg leuk) trokken aan me omdat ik het Bemoste Beeld 2023 had gewonnen. Misschien komt het er bij een volgende gelegenheid meer van! Anyway… via zijn verhalen leer je hem ook beter kennen, denk ik. Alhoewel… waar dat allemaal vandaan komt? Neem dit verhaal nu weer! Schitterend, maar het idee alleen al! Niet alleen de hoofdpersoon Paul, maar ook ik kan me daar het hoofd over breken! In een woord prachtig! Frank vertelde me, in de tijd die ons gegeven was, dat in 2024 een nieuwe bundel met verhalen zou verschijnen. Een betere bron als iets om naar uit te kijken kan je je niet wensen!!!

– Onder de indruk (boekbesprekingen: wat vinden zullie ervan?)
Recensies van Charles van Wettum, Finn Audenaert, Guido Eekhaut en Johan Klein Haneveld. Ze ontleden nieuwe uitgaven op het Fantastieke vlak én ze doen dat GOED!!!

– Miriam Ootjers – De wolven van de maan (FA) – illustratie – Ben van den Outenaar
Miriam Ootjers was tot nu toe een onbekende voor mij, hoewel ze al een boek met sagen (Groninger sagen en folklore, verteld en herverteld) gepubliceerd heeft. Dus, volgens mij, is dit haar debuut voor het grote fantastieke publiek. En wat voor een debuut. Prachtig en ontspannen, en bij tijd en wijle niet gespeend van humor, verteld verhaal over de terugkeer van de magie in onze harde wereld. Met hier en daar een hint naar sprookjes, niet te missen. Ben al benieuwd naar een volgend verhaal, maar dit lijkt alvast een mooie aanwinst in schrijversland te zijn!

– Paul van Leeuwenkamp – De stormachtige entrée van Charles van Wettum (essay)
Het zal je maar gebeuren als beginnend SF schrijver, een dertien pagina’s tellend essay over jezelf. Waarin je allereerst gefileerd, uitgebeend en plat gefilosofeerd wordt tot je een leeg gewrongen dweil bent en platgewalst tot 0,1 micron. Gevolgd door een relevatie die je met beide voeten weer stevig op de aarde zet. Als je goed over dit essay nadenkt en het in je achterhoofd houdt, dan wordt je zeker en vast nog een betere schrijver dan je al was. Misschien viel het je tegen en werd je er soms en misschien een beetje kwaad over, maar je weet niet half wat voor veer je op je hoed hebt gekregen. Ik zou het koesteren!!!

– Rob Geukens – De schreeuw in de ochtend (HO) – illustratie: Fred Hemmes
Bijzonder eng verhaal! En dan net voordat ik naar bed ga. Bedankt, Rob!!! Het balanceert tussen waken en slapen, en met elke droom blijft er minder over. Zou je zelf ook…? Nee toch, wel? Zoals gezegd: ENG!!!

– Oxana Langbeen – KTZ ir. C. Vaert (SF) – Illustratie: MOZ
Alweer een prachtige editie van Oxana’s Oxymoron. Gedegen én overdacht antwoord van Oxana op elke vraag. Wie wil dit nou niet? Blijf dus allemaal met een gerust hart (gewetens) vragen stellen! En… vooral niet naar de bekende weg…

– Ruuf de Jong – Zwemmen (SF) – Peter Erhardt
De mensheid woont tegenwoordig op de maan. Prachtig verhaal van een vrij onbekende schrijver die debuteerde in Ganymedes 23 en won in 2022 de Baarnse literatuurprijs met dit ‘Zwemmen’. Ook niet niks. We gaan nog van hem horen en zien!!!

En dan nog de puzzel. Daar heb ik helaas geen geduld voor en word er scheel van, maar… hou je niet in en verlies je in de zoektocht. Succes!!! Er resten ons alleen de medewerkenden nog. Een opgewekt stelletje, als je het mij vraagt. Maar dat doe je niet, wel?

Al met al alweer een geslaagd Fantastische Vertellingen. Prachtig waar een klein blad groot en onderhoudend in kan zijn. Als gewoonlijk laten we Fantastische Vertellingen 67 weer achter ons en beginnen alweer reikhalzend uit te zien naar Fantastische Vertellingen 68. Het werk van een uitgever is nooit gedaan, dat blijkt. Veroordeelt tot een rusteloos zoeken naar inhoud. Heb medelijden met de man en stuur wat in! Misschien heeft de lezer er ook nog wat aan. In gespannen afwachting…

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *