Brandon Sanderson & Janci Patterson – Station Zonnewind. Het verhaal van FM

Station-Zonnewind.jpg

Brandon Sanderson & Janci Patterson – Station Zonnewind. Het verhaal van FM (YSF)
Sterrenvlucht – novelle 1
Iceberg Books, Amsterdam (2023)
Oorspronkelijk: Sunreach. Skyward Flight 1 (Delacorte Press, New York City, New York (2021))
167 pagina’s, € 14,99
Vertaling: Marike Groot en Sander Brink
Omslag: Charlie Bowater & Ben McSweeney/Michael van Zijl
Kaarten en illustraties: Dragonsteel Entertainment LLC

Normaal gesproken ben ik niet zo van de spin-offs, sequels, prequels en wat dies meer zij. Er zijn al voldoende briljante boeken oneindig uitgemolken. Kijk maar eens wat er, onder andere, gebeurde met Duin, en dan vooral alle delen die Brian Herbert samen met Kevin J. Anderson moeiteloos aan de saga heeft toegevoegd, nadat pa Herbert al ruimschoots overleden was. Je mag wel zeggen dat Frank zelf de reeks al meer dan uitgediept had. Meer was echt niet nodig geweest.

Maar goed, laten we niet afdwalen. Het creëren van een spin-off kan gebeuren door een tweetal zienswegen. Een die gericht is op stomweg meer geld generen (zoals bij Duin), of het meer uitdiepen van het verhaal, door ingeslagen wegen door te trekken, omdat er in het oorspronkelijke verhaal verder geen aandacht (misschien bij gebrek aan plek, of niet voldoende doordacht) aan geschonken werd. Het meer uitdiepen lijkt hier duidelijk het geval te zijn. Het uitvogelen van hoe een hyperdrive werkt en functioneert is een dermate uitgebreid proces, dat perfect in een novelle als dit past.

Brandon Sanderson kennen we in de tussentijd, maar wie is Janci Patterson? Nooit van gehoord! Volgens ISFDB heeft ze toch wel wat Young Adult Fantastiek, al dan niet in samenwerking met andere auteurs, op haar naam staan. Ze is in ieder geval een oud-leerling en vriendin van Brandon Sanderson. Janci schreef ook met Brandon mee aan de Skyward-novellen ‘Station Zonnewind’, ‘Terug naar ReDawn’ en ‘Eeuwige kust’. Zij en Brandon brainstormden samen over de verhalen, waarna Janci het grootste deel van de schets maakte, terwijl ze steeds de verschillende ideeën met Brandon besprak. Vervolgens schreef Janci bijna het gehele eerste concept, terwijl Brandon een redline-bewerking uitvoerde. Kat in het bakkie dus én een nieuwe novelle (of liever drie) was (waren) geboren.

Met ‘Station Zonnewind’ val je vrijwel meteen met de neus in de welbekende boter. De spanning is al dik te snijden als je middenin een grootse ruimteslag tussen de Krell en de jonge piloten van de Superioriteit valt. In ‘Sterrenvlucht’ speelde Spensa de hoofdrol zo’n beetje en hadden figuren als FM, die hier een hoofdrol vervult, een bijrolletje. Eerlijk gezegd heb ik nog weinig herinnering aan ‘Sterrenvlucht’ en mijn recensie (uit juni 2021), daar maak ik verder ook weinig uit op. Maar ja… dik twee jaar na dato? Hoeveel boeken, en vooral, verhalen heb ik sindsdien wel niet gelezen? En met een aangetast geheugen… is er ook niet veel kans dat er veel in blijft hangen. Maar alla… ‘Station Zonnewind, was een leuké en leesbare novelle. Er zit een behoorlijke spanningsopbouw in, omdat FM samen met anderen het geheim van hyperdrives (slakken? Alanik?) probeert op te lossen, zodat de mensheid niet door de slagschepen van de Krell aan flarden geschoten zal worden.

Zoals gezegd… niets mis mee. Eigenlijk kijk ik toch ook wel uit naar de andere twee Sterrenvlucht-Novelles, die inmiddels aan aangekondigd zijn. ‘Terug naar ReDawn. Het verhaal van Alanik’, deel 2 staat te verschijnen in oktober en ‘Eeuwige kust. Het verhaal van Jorgen’, komt in november ter beschikking. Tot dan voor een verder verslag!

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *