Sintel 7. Tijdschrift voor literatuur, beeld & muziek Nr. 7

Sintel-7.jpg

Sintel 7. Tijdschrift voor literatuur, beeld & muziek Nr. 7 (DIV)
Cult of Ozymantra (2023)
248p., € 13,50
Samensteller: (niet met name genoemd, maar ik vermoed: Marcel Ozymantra)
Vormgeving: Cult of Ozymantra & Leli Ontwerp
Illustraties: Debora van der Vliet (cover)/Daan van Houten (essays)
Te bestellen via: sinteltijdschrift@gmail.com

En dan… Sintel. En wel nummer 7. De eerdere nummers, daar had ik wel van gehoord, maar niet eerder gezien. De reden om deze Sintel 7 te bestellen was het aantal, mij bekende, Fantastieke schrijvers aanwezig in dit tijdschrift. Guido Eekhaut, Jasper Polane, Martijn Adelmund en Gidion van de Swaluw. Ik sprak met Marcel Ozymantra himself tijdens Fantasticon (in Nieuw Vennep, georganiseerd door Fantastische Vertellingen) en hij vertelde mij dat het hem, de veelheid aan Fantastieke auteurs, in eerste instantie niet was opgevallen en dat het zeker ook niet de bedoeling was, maar dat het gewoon was gebeurd. Dat is eigenlijk wel het leukste. Onverwacht, maar toch gekomen.

Het ligt niet in de lijn der verwachting dat ik voortaan elke komende Sintel ga recenseren, maar uiteraard wel als er weer eens zoveel Fantastiek aan de orde komt. En… uiteraard ga ik ook niet alle kunstuitingen in deze Sintel recenseren. Ik wil absoluut niet pretenderen dat ik er verstand van heb. Meestal heb ik er wel een mening over, maar die ga ik niet ventileren en mooi voor mezelf houden. Zoals gezegd… ik heb er geen verstand van. Ik heb alleen verstand (althans… dat denk ik wel. Ik ben tenslotte wel de Bemoste Beeld winnaar 2023 (kijk voor de betekenis: https://shop.pr1ma.nl/service/bemoste-beeld-prijs/), dus dat wil best wel iets zeggen, niet?) van Fantastieke verhalen, dus daar ga ik ook iets serieus over zeggen.

Maar eerst wil ik jullie de klucht, die zich in mijn hoofd afspeelde niet onthouden. Zielig of niet (of toch wel) heb ik de stelregel dat ik recensies op volgorde van binnenkomst doe, maar wat doe ik als bijvoorbeeld Sintel 7 en HSF 282 tegelijk op de mat vallen. Ik was niet thuis en waarschijnlijk omdat Sintel zwaarder was dan HSF lagen ze niet op elkaar, maar langs elkaar. Op elkaar zou voor mij betekenen dat diegene mijn grond eerder aangeraakt had. Nee… NIET lachen!!! Dilemma dus! Na een gevecht in mijn hoofd, van wat moet ik nu als eerste lezen (een heftige strijd), bedacht ik me dat ik bij de bestelling van Sintel 7 in eerste instantie mijn adres niet opgegeven had. Als ik dat wel meteen gedaan had, dan had ik Sintel 7 een dag eerder ontvangen. Opluchting alom. Er werd me geen keuze opgedrongen! Pathetisch, niet? Afijn… we gaan maar snel beginnen. Het eerste verhaal graag!!!

-Joran M.C. Simoens – Het aanschuiven (SF)
Een onbekende schrijver voor mij, of het moet dezelfde zijn als Jo Simoens. Deze laatste is in Fandata opgenomen met een jeugdboek uit 1994, dus dat zal ‘m wel niet zijn. Dit eerste verhaal is wat mij betreft een ontdekking. Een regelrechte dystopie van mensen, of liever: auto’s, in een eindeloze file en waar de leeftijd van kinderen gemeten wordt in kilometers. Prachtig verteld!!! Het begint al goed!!!

-Pieter Drift – Deugen is doen (Geen fantastiek)
Vrienden van lang geleden, dat is niet altijd een genoegen of zelfs soms meer dan een last
-Marten Hoekstra – Een wereld voor jezelf (SF)
Fijn verhaal van alweer een onbekende voor mij en Fandata. Waar haal je ze vandaan, Marcel? Kolonisatie op een barre en boze planeet. Verhoudingen tussen buren lijken op spanning te staan. Hoe te overleven op een, niet nader genoemde, nieuwe én dorre wereld.

-Jasper Polane – In het nest van herinneringen (SF)
Jasper Polane heeft de gave van woorden en niet alleen zijn eigen woorden. Via uitgeverij Quasis stuurt hij de woorden van zichzelf en anderen de wereld in. In de wereld van dit verhaal herinnert Marson Jax, kapitein bij de politie, zich een relatie met de prachtige Lorena, of is het toch een dievegge, of… Herinneringen zijn als reclameboodschappen!

-Julien Staartjes – Een Vermeerlucht boven St. Petersburcht (FA)
Wat zijn er toch veel onbekenden, voor mij dan in ieder geval, die mooie fantastiek schrijven. Een fabriek die wolken maakt om mooi te wezen boven steden, of anderzijds. Ondertussen graven werknemers in hun tuinen naar… wat? Verontrustend verhaal, dat mag gezegd!

-Martijn Adelmunt & Gidion van de Swaluw – De muren van het vergeten (HO)
Er zijn altijd uitzonderingen en dit is er een van! Is het een gedicht? Is het een verhaal? Samen met de illustraties van Gidion (prijs de heer voor Gidion) is het een tussenvorm, dat ik lees als een verhaal. Lekker puh! Ik ben de recensent en aldus recenseer ik het zoals ik wil! Mooi poëtisch (dat dan weer wel) verhaal met (als immer) smaakvolle illustraties!

-Guido Eekhaut – De weg naar onze hel (FA)
Ook Guido waagt zich nu in de schimmige wereld van de religie. Hel, hemel, engel, duivel, allen komen ze ter sprake in een gesprek tussen Eric en een dienaar van satan. De laatste is zojuist door Eric uit een boom geschoten, aannemende dat het een grote vogel was. Zo te zien zijn er in dit verhaal geen winnaars en geen verliezers, maar de stand is 1 – 1 en de hoofdrolspelers trekken zich terug om de wonden te likken en zich te herbewapenen. Hoe loopt dit af?

Met dit prima verhaal, ondanks (of misschien wel: dank zij) de religieuze inslag, sluit dit tijdschrift zich bijna. Nog slechts een beschrijving van de medewerkers rest ons. Tijd om de balans op te maken! Maar eerst nog even dit…

Eigenlijk kan je met de beste wil van de wereld Sintel 7 geen tijdschrift meer noemen. Net als In Tenebris, het onlangs verschenen Vlaamse (wel compleet Fantastiek), is het meer een paperback. Bij deze Sintel mogen we, maar liefst, spreken van 248 pagina’s, In Tenebris telde ook al 199 pagina’s, daar was ik toen al flabbergasted van. Maar goed… als ze dan allebei toch een tijdschrift willen heten, wie ben ik dan om dat tegen te spreken.

En dan… de balans. Als je tussen de regels doorleest, kan je concluderen dat ik me prima vermaakt heb met deze Sintel 7. En dan heb ik het nog niet gehad over de rest, buiten de verhalen waar ik dus geen oordeel over heb, maar wat ook wel iets heeft. Voor elck wat wils zullen we maar zeggen. Hopelijk blijft Marcel toekomstige Sintels vullen met Fantastieke verhalen en dan ben ik de eerste om het blad aan te schaffen!!! Ga zo door!!!

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *