De komeet. Speculatieve verhalen

De-komeet.jpg

De komeet. Speculatieve verhalen
Uitgeverij De Geus (2023) € 21,50
Samenstelling: Vamba Sherif & Martijn Lindeboom
Omslag: Paul Pollman/Cyrus Kabiru/Tony Meintjes

Naar deze anthologie keek ik al lang uit. De release was al een paar keer uitgesteld en telkens schoof ik hem maar weer zuchtend achteruit op mijn lijstje. Waarom keek ik er naar uit? Uiteraard had ik allang gelezen wat erover te lezen was en wat me vooral aantrok, buiten dat het een SF-anthologie was (normaal, toch?), was het feit dat de auteurs niet allen tot de ‘Usual Suspects’ (de meestal bekende deelnemers in de vele anthologieën), zoals ik ze altijd maar noem, behoren. Dat maakt het nieuw en uniek. Niet dat ik de ‘Usual Suspects’ niet waardeer, het is juist het tegenovergestelde, maar de nieuwheid, voor mij dan, van de meeste auteurs vond ik bijzonder aantrekkelijk. ‘De komeet’ was gevuld met niet alledaagse auteurs, op een enkeling, of goed, twee enkelingen, na. Gelegenheidsauteurs? Kan ik niet zeggen, daar moet ik nog onderzoek naar doen, iets wat uiteraard gaat gebeuren bij opname in Fandata. Maar als je de namen ziet en de beknopte biografieën, achter in het boek, dan zijn het veelal exotische en de meesten niet met een Nederlandstalige achtergrond. Mijn interesse was al aanwezig, maar werd alleen maar groter bij het openslaan van ‘De komeet’. Andere kost doet vreten, om het maar eens plastisch uit te drukken. We zullen eens zien wat we op ons bord geschoven krijgen.

-W.E.B. du Bois – De komeet (SF)
Van W.E.B. du Bois had ik, ofschoon ik best wel een geoefend lezer op Fantastiek gebied ben (mag ik best zeggen van mezelf), nog nooit gehoord. Maar ik kan wel begrijpen dat de beide samenstellers ervoor kozen zijn verhaal als basis van deze anthologie te nemen, ondanks dat we een dikke eeuw verder zijn dan in het verhaal. De vooroordelen spelen weliswaar iets minder mee, maar nog steeds is het een prachtverhaal dat me, net als ‘Verbonden’ van Octavia Butler (zie mijn recensie op de NCSF-site), nog stevig raakte.
-Chris Polanen – Under Water Surveiller (SF)
In een woord: Prachtverhaal!!! Toekomstvisie. Mensen die na hun leven nog een overplaatsing in een robotlichaam aan kunnen en ingezet worden als opzichters van onbewuste robots die onderwatersteden bouwen. Een mooie vrijheid zou je denken, maar toch… Mooi verteld!!! Chris Polanen is een Surinaamse schrijver die wij, SF-liefhebbers zijnde, wel al kennen. Hij schreef de SF-roman ‘Waterjager’.
-Rochita – Loenen-Ruiz – Hymne van de overlevers (SF)
Op zich een geweldig verhaal over onderdrukking, vluchten, aarden op een nieuwe wereld en vrede met die wereld sluiten. De haat tegen vroegere onderdrukkers blijft. Hoe ga je daar mee om? Het lezen wordt hier evenwel niet gemakkelijk gemaakt met vele vreemde namen, termen en begrippen, die amper verklaard worden. Zachtjes aan worden betekenissen duidelijker, maar lang niet allemaal. Het blijft raden en dat leidt af.
-Rashid Novaire – Terugkeren (FA/SF)
Twijfelend plaatste ik dit verhaal in eerste instantie in het genre Fantasy, later toch, er nog steeds over twijfelend, er maar SF aan gehangen. Ik moet het nog een keer of twee lezen, want is het überhaupt wel Fantastiek? Vreemd, maar ook uitermate boeiend.
-Dido Michelsen – Achter het schild (SF)
Als er een uitbraak van een virus is geconstateerd, wordt het kwartier door krachtvelden afgesloten. Prima zou je zeggen. Maar in het geval van een moeder die gescheiden wordt van haar dochter, is het een ware hel. Noem me één moeder die geen hemel en aarde zou bewegen om weer herenigd te worden. Hemel en aarde, en…
-Mira Feticu – Ovidius (SF)
Een intrigerend briefverhaal van Ovidius, die naar zijn vrouw Calpurnia schrijft. Een verbazingwekkend verslag van zijn verbanning (door keizer Augustus) naar Tomi, Het land achter de Styx, of op een verre ster.
-Roderick Leeuwenhart – Wat moeten wij met de wolf & hoe maken wij van hem een Nederlander (SF)
Intelligent en indringend toekomstverhaal over de relatie tussen mens aan de ene kant en de mens/hond aan de andere kant. Op de Veluwe zorgt een synthetische intelligentie voor communicatie tussen beiden.
-Clarice Gargard – Zonnekind (FA)

Mooi, maar vreemd aandoend verhaal. Ondanks het vele lezen van ondergetekende, nog nooit zoiets tegengekomen. Paranormaal, tijdlijnen, aanpassing van de werkelijkheid? Het verdient nog een aanzienlijk indalen.
-Sholeh Rezazadeh – Onder de sneeuw (SF)
Prachtig! Als je in 2015 in Nederland arriveerde en dan nu zó in het Nederlands kan schrijven, dan heb je ongetwijfeld een talenknobbel. Slechts drie jaar na aankomst tekende ze al een contract voor de uitgave van haar roman ‘De hemel is altijd paars’. De Volkskrant riep haar uit tot een van de literaire talenten van 2022. Onvoorstelbaar! ‘Onder de sneeuw’ is vervreemdend, in een vreemde toekomst met vreemde mogelijkheden.
-De Chrononauten – In het groene maanlicht (SF)
Wie zijn de Chrononauten? Wel… Christiaan Fruneaux & Edwin Gardner. Ik kom de naam (of namen) voor het eerst in deze hoedanigheid tegen. Het begin van iets moois? Wie zal het zeggen. Dit verhaal is origineel te noemen. Betrekkelijk veel info over Nederland in de 22ste eeuw. Hoeveel kan er gebeuren in slechts 1 eeuw, en past dat allemaal wel in een verhaal van slechts 22 pagina’s. Ik zeg: JA!
-Shanti Singh – De tijdlus (SF)
Een poging een agressieve afwijking bij haar man te repareren. Lastig en blijkbaar niet te doen. Wat doet dat voor een slachtoffer?
-Khadija al Mourabit – Proxima (Simulacra) (SF)
De mensheid lijkt te zijn verhuisd naar Proxima. Lijkt, zeg ik! Misschien waar, of misschien niet waar. Alles wat er gebeurd is een enorme Mindfuck, of niet. Lees en oordeel zelf, of niet.
-weegbree – De dans van de kiezelwieren (FA)
weegbree werkt als schrijver, kok en kaasverkoper. Maar wie erachter steekt? Het is in ieder geval iemand met een fascinerend en onbekend pseudoniem. Het zal nog een hele klus worden om te achterhalen wie daarachter zit, zo we daar al achter komen. Hoe dan ook… even fascinerend is het verhaal. Het verlangen, het zoeken naar een manier van permanente metamorfose. Terug naar de oorspronkelijk vorm. Prachtig!
-Liang de Beer – De terugkeer van de komeet (SF)
Trieste dystopie met verwoestende klimaat ellende en daar intussen menselijke inzichten en herzoeken naar een plaats in de samenleving. Familie helpt en ook weer niet en dat maakt het er ook niet gemakkelijker op.
-Vamba Sheriff & Martijn Lindeboom – Gloed van de wederhelften (SF)
De afsluiting van dit prachtige werk, wordt terecht gedaan door beide samenstellers dezes. Een verwoest Noordelijk halfrond van onze aarde en een zoektocht van mensen naar elkaar. Mooi beschreven, maar ik denk eigenlijk wel dat er nog een vervolg in zit. Misschien zelfs wel een roman. Laat maar komen!!!

‘De komeet. Speculatieve fictie’ is een prachtige en frisse literaire anthologie geworden. Veel verrassende verhalen die allemaal een speculatieve inslag hebben. Geschreven door een evenwel
verrassende rij van voor mij, veelal onbekende auteurs, nieuwe vaderlanders, waarvan sommigen al ruimschoots hun sporen op literair gebied verdiend hebben. Maar… waar ik nog nooit gehoord had. SF-oogkleppen op? Ontegenzeggelijk!!! En nog steeds!!! En… die zet ik ook niet meer af, maar ze gaan wel open voor dit soort werk. Dus… waarom niet meer? Waarom geen ‘De komeet 2’? Of in ieder geval vertaling van een aantal tips en suggesties van de beide samenstellers. Kom maar op!!! Suggestie van mij! Aanschaffen en lezen!!!

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *