Charles van Wettum – *Sherlock & Rex (SF)

SherlockRex.png

Charles van Wettum – Sherlock & Rex (SF)
Snuffel-reeks 10
Stichting Fantastische Vertellingen, Nieuw-Vennep (2023)
101 pagina’s; prijs € 9,95
Illustraties: Marcel Ozymantra
Omslag: Ingrid Heit/Marcel Ozymantra
Verkrijgbaar op: https://shop.pr1ma.nl/

Kan je van een schrijver zeggen dat ie gearriveerd is, als hij nog maar een weinig verhalen (in Fandata zijn nu een achttal verhalen opgenomen, maar dezes staat er nog niet in en nog een paar verhalen niet, we (ik met name) loop een beetje (?) achter) heeft gepubliceerd? In het geval van Charles van Wettum kan ik daar volmondig JA! op antwoorden. In een recensie van ´Fantastische Vertellingen 64´ schreef ik eerder: “Charles van Wettum. Hij was er ineens. Toch ook al niet heel erg piep meer, maar schrijft als een God. Waarom niet heel veel eerder begonnen? Werk… dat zat hem schijnbaar dwars en nu met pensioen zijnde… maar toch. Hij had vele fantastieke schrijvers naar de kroon kunnen steken. Niet dat hij dat nu al niet doet, maar het had nog veel mooier kunnen zijn. Afijn… we gaan het ermee doen én ervan genieten. Prachtige nieuwe ster aan het vaderlandstalige firmament.” Hij moest ervan blozen, liet hij in een reactie daarop weten op Facebook. Van mijn kant was er geen woord van gelogen. Hij is in ieder geval actief genoeg, qua productie begint hij al aardig op Johan Klein Haneveld te lijken (van hem krijgen we in juli dit jaar de nummer 11 in de Snuffel-reeks). Maar goed… Charles schrijft SF naar mijn SF-hart en vervuld mijn immer aanwezige hunkering naar goede SF. Hij schrijft als de vijftigers, zestigers en zeventigers van de vorige eeuw: Niven, Asimov, Bear, Van Vogt en noem ze maar op. Daar ben ik bijzonder op gesteld.

Zo ook de twee verhalen, wel verhalen… misschien te lang, novelles, misschien iets te kort. Ah wel… lange verhalen dan maar, in deze uitgave van de Snuffelreeks van de Fantastische Vertellingen. Beiden over Sherlock en Rex, zijn datahond, maar beiden zo verschillend dat het wel heel erg mooi is.

Het eerste verhaal: ‘De dokter in het donker’ begint met de levering van een medische diagnose androïde, de zogenaamde DA10 (of dokter Datien, zoals hij daarna genoemd wordt), geleverd wordt op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis. Met een druk op de knop wordt hij geactiveerd, de monteur parkeert hem in een hoek en gaat naar zijn volgende klus. DA10 begint meteen met zijn werk en ergert daarbij meteen zijn ontzettend drukke nieuwe baas en wordt weggestuurd en bij een koffieapparaat gezet. Maar zijn werk gaat meteen door. Bij een meisje constateert hij een onvermoede diabetes en neemt meteen actie. Het wordt niet gewaardeerd. Zijn baas ziet hem en draagt een beveiliger op DA10 uit zijn ogen te halen en zestig minuten nadat hij geactiveerd was staat DA10 buiten het ziekenhuis. Wat nu… DA10 is een snelle leerling. Sherlock, met Rex, wordt ingeschakeld om de ‘diefstal’ van DA10 op te lossen. Ze kosten namelijk een godsvermogen. Prachtig verhaal, magnifiek gecomponeerd en absoluut voor te stellen dat zoiets gebeurt.

Het tweede verhaal: ‘Moord onder een blauwe zon’ is heel wat anders. Nou ja… de hoofdpersonen zijn dezelfde. Op de planeet Madonna, beschenen door een fel witte zon met een blauw waas, is Tonkon, het Hoofd Financiën van een lokale Mormon vestiging én een koddige Madonna, vermoord. Aan Sherlock en Rex de opdracht het hoe en waarom te achterhalen. Heel anders dan het eerste verhaal en zeker de Madonna’s brengen een geheel andere sfeer in, als het eerste verhaal. Zoals gezegd heel erg anders maar ook weer heel erg leuk en de moeite meer dan waard.

Charles van Wettum smaakt dus naar meer. Naar heel erg veel meer. Onlangs verscheen zijn e-bundel ‘Het zal anders’ met een tiental nieuwe verhalen erin. Nou zit ik de hele dag al achter schermen en ben ik dat ’s avonds, als ik lees, beu, dus op mijn vraag of er geen papieren versie bestaat (of gaat bestaan), is hij op zoek naar een productie, dan wel verspreidingsmogelijkheid. Moge hij daar absoluut vroeg of laat (maar liever vroeg) in slagen. Als je nog geen verhalen van Charles hebt gelezen (hoe is dat nu mogelijk?), dan is Sherlock & Rex uitgave een pracht om mee te beginnen!!!

Jos Lexmond

2 gedachten aan “Charles van Wettum – *Sherlock & Rex (SF)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *