Cytonic – Brandon Sanderson

Sanderson-Cytonic.jpg

Cytonic – Brandon Sanderson (YSF)
Skyward, deel 3
Iceberg Books, Amsterdam (2022)
Oorspr.: Cytonic (Delacorte Press, New York City, New York (2021))
407 pagina’s, € 24,99
Vertaling: Marike Groot & Sander Brink
Omslag: Charlie Bowater/Michael van Zijl
Kaarten en illustraties: Ben McSweenney/Dragonsteel Entertainment LLC

“Iceberg Books bestaat dus nog steeds. Dat vind ik geweldig, maar eerlijk sta ik daar toch van te kijken”. Dit schreef ik in de recensie van ‘Sterrenlicht’, het tweede deel van de Skyward serie, bijna een jaar geleden, in november 2021. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar nog steeds van sta te kijken. Want… Iceberg Books is alive and kicking en heeft al weer een tweetal mooie titels klaar staan voor het najaar. Roderick Leeuwenhart, toch niet een van de minste van onze SF schrijvers, staat met ‘Sterrenlichaam’ (past wel een beetje in de Skyward reeks, qua titel) gepland in oktober, samen met de grote onbekende M.X. Dyer met ‘Het verdwenen woud’, een Young Adult Fantasy, maar naar mijn bescheiden (Fandata) mening Young Adult SF. Dat noem ik toch meer dan levend en dat wens ik Iceberg Books dan ook meer dan toe. Een lang en interessant leven in de Fantastiek!!! Dan hebben wij dat ook natuurlijk!!!

Over naar ‘Cytonic’. Als je al dacht een heleboel actie en avontuur te hebben kunnen lezen in ‘Sterrenvlucht’ en ‘Sterrenzicht’, dan kan ik je met een gerust hart vertellen dat je nog helemaal niets gezien hebt. In ‘Cytonic’ wordt je compleet van de sokken geblazen met actie en avontuur. Het is Space Opera van het zuiverste water en het enige wat je er aan kunt doen is je er in onder dompelen en snuivend en proestend weer boven komen als je de laatste pagina verslonden hebt. Je kunt natuurlijk zeggen: ‘Ach… Young Adult, dat lees ik niet. Ik heb geen zin in jeugdlectuur. Ik ben een volwassene.” Wel… ik kan je dan makkelijk uit de droom helpen. Het lezen van ‘Cytonic’ maakt je weer jong genoeg om ervan te genieten. Zelf ben ik inmiddels achtenzestig en voelde me weer achttien. Dat moet ook wel, want anders zou het lezen niet vol te houden zijn. Dus… zet je schroom aan de kant, zou ik zeggen!!!

Ik moet wel zeggen dat het lezen van ‘Cytonic’ zonder eerst ‘Sterrenvlucht’ en ‘Sterrenzicht’ gelezen te hebben, vrijwel onmogelijk is. Zelfs met het lezen van beide eerdere delen van de Skyward reeks, is ‘Cytonic’ behoorlijk ingewikkeld en moet je het boek welhaast in één keer uitlezen om alles bij te kunnen houden. Ik mag wel zeggen dat ik het in een behoorlijk moeilijke periode van mijn leven gelezen heb en daardoor was het een stuk lastiger. Maar… dat neemt niet weg, dat het een achtbaanrit was, dat ik niet graag gemist had. Een aanrader dus, maar zoals gezegd… begin niet met ‘Cytonic’ zonder beide eerdere delen gelezen te hebben.

Het vierde boek in de reeks ‘Defiant’ staat in het Engelse taalgebied gepland voor 2023, maar wanneer gepland in 2023 staat er niet bij. Dat kan net zo goed in januari als december zijn. Volgens Sanderson zelf (info van Iceberg Books) komt het pas in 2024. Hoe het ook zij… daar moeten we dus nog even op wachten. Misschien kunnen we ons in de tussentijd dan vermaken met ‘Defending Elysium’. Dat is een novelle dat zicht afspeelt in het Skyward universum en is eind vorig jaar al verschenen. Geen idee of daarvan een vertaling in de pen zit, maar waarom niet, toch?

Volgens insiders gaat er nog een vertaling komen van een drietal e-novelles, die Sanderson samen met Janci Patterson schreef en gebundeld verscheen als: ‘Skyward Flight’ en het een en ander verduidelijken. ‘Sunreach’ gaat over Spensa’s vriendin FM, ‘ReDawn’, speelt zich af tussen ‘Sterrenzicht’ en ‘Cytonic’ en ‘Evershore’ is een novelle die zich na ‘Cytonic’ afspeelt. Volgens Iceberg Books komt die in 2023 in vertaling. Het is dus even geduld hebben.

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *