HSF 278, Jaargang 53, 2022/2. Verhalen

HSF-278-2.jpeg

HSF 278, Jaargang 53, 2022/2. Verhalen
NCSF – Nederlands Contactcentrum voor Sciencefiction (Augustus 2022)
50 pagina’s (jaarabonnement (4 nummers) € 30,00)
Samenstelling: NCSF
Omslag: Alice Jouanno
Illustraties: Pixabay
Verkrijgbaar op: penningmeester@ncsf.nl

Het is altijd weer een fijn moment als er een verhaleneditie van HSF door de brievenbus geschoven wordt. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik de andere twee edities per jaar zou preferen. Niet dat de artikelen, of essays zoals ze tegenwoordig heten, niet interessant kunnen zijn, maar toch… . De verhalen komen wat mij betreft toch op nummer één. Dit keer zeven stuks én geen ervan in het Engels. Is er naar me geluisterd, of is het gewoon toeval. We zullen het nooit weten, denk ik. Maar goed, zeven verhalen dus. Nu al leuk!!!

John van Duin, secretaris van het NCSF, opent met het zomervoorwoord. En nee, John… ik lees geen vijfhonderd boeken in de week, al zou ik dat wel willen. Sterker nog, ik lees slechts twee uur per dag, van ± 00.00 uur tot ± 02.00uur. De rest van de beschikbare tijd verdeel ik, buiten eten en slapen om, over Fandata, de inmiddels bekende lijstjes (waarmee ik nu, door allerlei onvoorzienbare en ellendige zaken, waar ik nu verder niet op in zal gaan, belachelijk laat ben) en recensies schrijven. In de beschikbare leestijd lees ik graag één verhaal uit een nieuwe bundel, anthologie of tijdschrift, waarna ik dan weer doorga met het boek waarin ik op dat moment bezig ben. Zo ben je toch afwisselend bezig en maak je meters. Dus ik denk dat ik ongeveer honderdvijftig boeken, bundels, anthologieën en tijdschriften per jaar doe. Soms wat meer en soms wat minder, wat uiteraard ook met het aantal pagina’s per entiteit te maken heeft. Maar… genoeg over het voorwoord. Er is meer te doen, dus over naar de echte actie!!!

-Saskia Appel – Freaks! (HO)
Freaks… daar heb je alleen maar last van. Zeker als ze zich voordoen als een hechte geloofscommune. Leuk verhaal al zou het een ietsie, pietsie spannender mogen zijn.
-Johan Klein Haneveld – Bedrijfsovername (SF)
Verhaal met een, zelfs voor mij, verrassend en onvoorzien einde. Een kleine makke, zeldzaam voor Johan (dat mag gezegd), de fossiele energieschaarste… die moet tegen die tijd allang opgelost zijn. Waterstof? Whatever splitsing? Zonnecollectorring om de zon etc. etc., toch?
-Wouter van Gorp – Astaro Civil (SF)
Van Wouter wist ik al dat hij kon schrijven. Een tijdje terug ‘Schemerwoorden’ van hem gerecenseerd en ‘Zomerwoorden’ is al gelezen en ligt klaar om er een recensie van te schrijven. ‘Astaro Civil’ is een nieuw verhaal en waanzinnig mooi. Eerst kan je nog wel wat grijnzen en grinniken, maar dat is vrij snel over. Het wordt serieuzer en serieuzer. Krampachtige pogingen van een AI om…
-Tusscher, Kim ten – De nacht dat Muireal stierf (FA)
Op zich is het al een nieuw fenomeen dat Kim ten Tusscher een verhaal publiceert. Volgens Fandata is dit pas de tweede keer. En wat voor een verhaal meteen. Zo mogen er meer doorkomen wat mij betreft!!!
-Mike Jansen – Geloofsverzaker (HO)
Fantastische Horror of griezelige Fantasy? Het kan zomaar beiden. Toch er maar voor gekozen om het in het genrevakje Horror onder te brengen, want God is liefde… niet? Mike Jansen op zijn best.
-Alexander Verbeek – Twee koningen (Geen)
Mooi en beklijvend verhaal over vriendschap en liefde en hoe de buitenwereld tegen dit alles aankijkt en de geschiedenis zich herhaalt. Helaas, naar mijn eigen mening, geen fantastische elementen in dit verhaal aangetroffen, dus… geen fantastiek.
-Frank Roger – De man die de tijd weer vlot trok (SF)
Frank Roger… een man die me altijd weer weet te verassen met zijn verhalen. Meestal kort, maar oh zo verrassend. Zoals deze ook weer. Tijd! Tijd is altijd weer een factor om rekening meer te houden, ook…

Ik ben weer leuk een tijdje van de straat en het kattenkwaad gehouden met deze verhalenversie. Misschien mag ik het alleen maar denken en niet zeggen, maar ik zeg het toch! Ik hoop dat HSF 279 gewoon weer net zo vol verhalen zit als deze. En dan 280, 281 enzovoort. Een artikel of essay tussendoor helemaal niet erg, maar vooral gewoon verhalen. Doen!!!

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *