Fantastische Vertellingen 63

fantastische-vertellingen-nr-63-jrg-43-september-2.jpg

Fantastische Vertellingen 63

Stichting Fantastische Vertellingen, Nieuw-Vennep (September 2022)

131 pagina’s; prijs € 7,95 (jaarabonnement (4 nummers + Tjonge) € 29,95)

Samenstelling: Remco Meisner

Omslag: Ingrid Heit/Fred Hemmes

Verkrijgbaar op: https://shop.pr1ma.nl/

-Remco Meisner – Meyvistisch Melodrama (SF) Illustratie: Peter Erhardt

Eindelijk is het gebeurd! Je kon het nummers Fantastische Vertellingen geleden al aan zien komen. Het verhaal is door de grenzen van het voorwoord heen gebroken. Dus gaat deze medewerker (van het eerste uur) van FANDATA.NL dit verhaal persoonlijk toevoegen, zodat, als het verhaal allang door de vergetelheid is opgeslokt, de gegevens ervan tot in alle eeuwigheid blijven bestaan! Je kunt het dan wel niet meer lezen, maar wel weten dat het ooit in Fantastische Vertellingen 63 uit 2022 heeft gestaan.

-Charles van Wettum – Geheugenmanagement (FA) Illustratie: Rien van Osch

Charles van Wettum is een betrekkelijke nieuweling als het om schrijven van verhalen aankomt. Buiten dit verhaal kent Fandata er nog maar drie van zijn naam. Aan zijn schrijfsels is die nieuwigheid overigens niet te merken. Alsof hij het al jaren doet. Net als hij (als ik zo vrij mag zijn) ben ik op een leeftijd dat het onderwerp van het verhaal behoorlijk dichtbij komt. Maar eens zien wat de mogelijkheden zijn tegen de tijd dat het mijn tijd is, maar dit lijkt me wel iets!!!

Onder de indruk (wat vinden jullie ervan?)

Mooie en interessante recensies van Johan Klein Haneveld, Marco Knauff en Max Moragie. ‘De wereld van Aisling en Aidan’ van Mark Groenen heb ik even overgeslagen, want die ben ik zelf aan het lezen op het moment en ik wil geen kruisbestuiving. Johans recensie van Speculatief Magazine heeft zo’n beetje dezelfde strekking als de mijne. Hij is enthousiast (net als ik) over deze hernieuwde kennismaking met buitenlands vertaalde Fantastieke verhalen. Iets wat we veel te weinig hebben vandaag de dag. Net als ik waagt hij zich liever niet aan het recenseren van Fantastische poëzie. Grappig!

-Uien – Robert Smets (geen) Illustraties: Gert-Jan van den Bemd

Robert Smets kan men best beschouwen als een mecenas van de hedendaags Fantastiek, maar toch heb ik moeite met dit verhaal, want ondanks de vermeende gesprekken met een ui en Boeddha heb ik er toch moeite mee om dit verhaal als Fantastiek te beschouwen. Derhalve zal ik het dus niet opnemen als zodanig. Mochten er mensen zijn die het daar niet meer eens zijn en een andere mening zijn toegedaan… dan hoor ik dat graag!!!

In de uitslag van de fantastische namen puzzel staat Hanevel in plaats van Haneveld als een van de oplossingen. Dat zal en kan niet de bedoeling zijn.

-Johan Klein Haneveld – Veilig de deur uit (geen)

Grappig verhaal in de VUIJETON! reeks. Covid gerelateerd, maar met een geheel andere strekking. Mijns inziens geen fantastiek.

-Charles van Wettum – Het beste ruimtepak e v e r (SF) Illustratie: Fred Hemmes

Elk voordeel heb z’n nadeel. Leuk, maar enigszins voorspelbaar verhaal.

-Oxana Langbeen – Oxana’s oxymoron: Luigi Primadello (SF) Illustratie: Marcel Ozymantra

Alweer een vermakelijk Lieve Lita verhaal. Als toekomstige hoofdpersonen het je lastig maken.

-Dolf Wagenaar – Het laatste oordeel (HO) Illustratie: Peter Erhardt

De Ghost Ride, een belevenis in slechts zes pagina’s. Maar wat een belevenis. Krampachtig na hikkend blijf je achter!

DAN!!! Oxana Langbeen – De essay: Fantastische data van fantastische fans

Mag ik daar iets over zeggen als een van de grondleggers van Fandata? Natuurlijk mag dat, het is tenslotte mijn eigen recensie! Dus… wil ik Oxana Langbeen en Remco Meisner hartelijk danken voor het wrochten van het essay en het plaatsen daarvan in het onvolprezen Fantastische Vertellingen. Oxana zou ik graag eens van persoon tot persoon ontmoeten en een kus op haar voorhoofd planten, Edoch onmogelijk omdat Oxana een fictief persoon is. Remco daarentegen, zou een stevige handdruk tegemoet kunnen zien. Een kus op het voorhoofd… Het is treffend hoe beiden de geschiedenis van Fandata uit hebben kunnen tekenen, waarbij een gezellige dosis humor niet geschuwd werd. Schitterend!!! Ontzettend blij mee. Dat geeft de burger moed om nog jaren, indien niet gestoord door Hein (de magere) of de heer Alzheimer, door te gaan. In een verre toekomst kunnen dan misschien nieuwe en jongeren van geest het stokje overnemen en doorgaan waar wij de pijp aan Maarten hebben gegeven. Die nieuwe medewerkers zijn van harte welkom!!!

-Marco Knauff – De gouden jaren (SF) Illustraties: Bauke Muntz

Een uitermate prettig lezend verhaal. Maar… het verscheen al eerder in De Tijdlijn 41 in 2001. Misschien wel aangepast voor deze publicatie. Wie zal het zeggen. Maar toch een prettig lezend verhaal. Geen idee of ik het eerder las. Ik ben een tijdje geabonneerd geweest op De Tijdlijn van Peter Motte, maar weet niet meer of deze nummer 41 deel uitmaakte van het abonnement.

Max Moragie – Essay: Over Guy Vaes

Mooi artikel, of alweer: essay, over Guy Vaes en Alain Fournier. Beiden een soort van eendagsvliegen in de Fantastiek. Inderdaad… personen, net als zovele, om niet te vergeten.

-Johan Klein Haneveld – Botanische tuin (SF) Illustratie: Johan Klein Haneveld

Als je me nu, onverhoeds, zou vragen of ik de korte verhalen of boeken van Johan beter vind, zou ik, na een korte aarzeling (en op dit moment), denk ik voor de verhalen kiezen. Waarom? Ik zou het bij Jehosaphat niet weten. Misschien geeft het zojuist gelezen ‘Botanische tuin’ wel de doorslag. De ideeënrijkdom die Johan etaleert en het tempo waarmee hij zijn verhalen verteld zijn fenomenaal. De ‘Biologische tuin’, is daar zeker een voorbeeld van. Mooi verteld en met nog een mooiere en verassende plot.

-Mike Jansen – Kolom: Geschiedenis. Illustraties: Gert-Jan van den Bemd

Het artikel dat al een vaste waarde aan het worden is in Fantastische Vertellingen. Wederwaardigheden van en over Mike Jansen, die zich verdiept in onderwerpen die hem bezig houden. Dit keer geschiedenis en wat geschiedenis kan betekenen voor de toekomst. Heel interessant en vooral leuk om zelf verder over na te denken.

En dat was alweer een goed gevulde Fantastische Vertellingen en zitten de meesten onder ons, nog amechtig nahijgend, alweer te wachten op de volgende. Zouden we zelf ook eens een bijdrage kunnen leveren? Of toch maar niet! Ach… waarom ook niet? Eens kijken…

Maar nu uiteraard eerst, én komen weekend al: Fantasticon III. Een eendaagse Con, gratis entree, iets dat heel belangrijk is voor Nederlanders, opening om 10.00 uur en een leuk programma. Laat je niet weerhouden!!! Veel plezier alvast!!!

 

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *