EdgeZero. De beste Nederlandse genreverhalen uit 2020

EdgeZero-2021-frontcover-699x1024-1-205x300.jpg

EdgeZero. De beste Nederlandse genreverhalen uit 2020
EdgeZero Publicaties (2021) € 16,58
Omslag: Mike Jansen & Peter Kaptein/Tais Teng
Verkrijgbaar via Amazon.de

Buiten de jaarlijkse bundels als Ganymedes, de verhalenwedstrijd bundel van Godijn Publishing en Verhalervertellers van Uitgeverij Macc, kijk ik altijd uit naar de nieuwe uitgave van EdgeZero. Deze bundel bevat zo’n beetje de puik van de Nederlandstalige verschenen in wat voor medium dan ook (en ook dus in hier eerdergenoemde anthologieën). Als ik mezelf naga, dan heb ik er een behoorlijk aantal al van gelezen, maar ook een behoorlijk aantal niet. Waarom niet? Omdat ze net buiten de boot vielen bij verhalenwedstrijden bijvoorbeeld, of dat ze in obscure (of minder obscure) tijdschriften verschenen zijn, die aan mijn aandacht ontsnapten, of omdat ze een plek behaalden in verhalenwedstrijden, die geen publicaties (of waarvan ik het bestaan niet wist) deden van de beste verhalen, of wat voor reden dan ook. Wat deze bundel eigenlijk is? Je zou het een verhalenwedstrijd kunnen noemen voor beste verhalen welke geschreven en op de een of andere manier (on)gepubliceerd werden in 2020. Ze werden door de auteurs ingezonden en beoordeeld door een jury en daarna nogmaals. En uiteindelijk werd door lezers De EdgeZero Award 2020 bepaald. Er werden 165 verhalen van 64 auteurs ingezonden en ‘Pake Pollok’ door Joost Uitdehaag, won die EdgeZero Award 2020. Dat moet dan dus wel het allerbeste verhaal van 2020 zijn. Dat kan haast niet anders.

Afijn… het wordt tijd de verhalen eens nader te bezien.

>>>Frank Roger – ‘Uit de bocht gescheurd’ (SF)
Al eerder gelezen in HSF 272. Hilarisch SF-verhaal over neergestorte vliegtuigen en ook weer niet. Dit soort verhalen kan alleen Frank Roger vertellen. Prima opening!
>>>Wouter van Gorp – ‘Tussen Hemel en Zand’(SF)
Behaalde de 7e plaats in de Waterloper verhalenwedstrijd, bij mijn weten niet eerder gepubliceerd. Een schrale toekomst, zonder toekomst, op Gliese 876d. Vergeten door de aarde. Prachtig, maar somber verhaal. Zonder EdgeZero in de vergetelheid geraakt? Schande!!!
>>>Django Mathijssen & Anaïd Haen – ‘Niet Hitler…’ (SF)
Geen verschijningsinfo van dit verhaal in EdgeZero. Maar wel een fascinerend SF-verhaal over hoe te leven in een wereld waarin het heden constant veranderd door Jan en Allemans tijdreizen. Niet te doen en daardoor geweldig!!!
>>>Roderick Leeuwenhart & Tais Teng – ‘Een aria in het Huis der Stilte en andere opera’s’
(SF) Verhaal in het nachtland van William Hope Hodgson. Gelezen in ‘Eindtijden in de polder’, waarover ik in de recensie schreef: De muziek van de verbeelding, je moet het voelen! Het was een genot om het nogmaals tot me te kunnen nemen!!!
>>>Esther Wagenaar – ‘Onvoltooid’. (HO)
Zou volgens EdgeZero eerder in ‘Voorbij de storm’ moeten staan. Maar daarin zie ik de titel ‘Niemandsland’ staan. Hoe dan ook… een horror met een entiteit die mensen nodig heeft om te overleven.
>>>Rob Geukens – ‘De Jagers en het smalle huis’ (HO)
Een verhaal dat eerder verscheen in ‘Ganymedes 20’ waarover in destijds schreef: Alleen het lezen al, verkilt je hart. Nu schreef ik: Eens ben je er klaar mee!!!
>>> Guido Eekhaut – ‘Een tijdelijk probleem’ (SF)
Verscheen ook eerder in ‘Ganymedes 20’. Ik schreef toen: Geweldig origineel tijdreisverhaal. Nu ietsje meer tekst: Fascinerend tijdreisverhaal. Het doel is reparaties in de tijd te doen in het verleden, maar of dat het gewenste effect heeft in het heden en/of toekomst? Leuk!!!
>>>Debby Willems – ‘Kinder Surprise’ (SF)
Eerder verschenen in HSF 272. Toen recenseerde ik nog geen tijdschriften, maar nu… De ultieme kinderwens van een homostel wordt bewaarheid, maar… een huiveringwekkend keuze moet gemaakt worden. Meer dan terechte opname!!!
>>> Michael Blommaert & Mike Jansen – ‘De Incunabel van Asgard’ (FA)
Dit vind ik toch een beetje de zaak belazeren. Het verhaal verscheen eerder in: ‘Erfzondaars’ in 2016 en ondanks de publicatie op Fantasize in 2020 vind ik het verhaal niet echt in deze bundel thuishoren. Bovendien verscheen het in 2016 alleen onder Michael Blommaert zijn naam en nu als een verhaal van Michael Blommaert & Mike Jansen. Een fout in Fandata? Of niet? Hoe dan ook… het verhaal is prima, al valt het einde een klein beetje tegen.
>>>Mark Groenen – ‘Hildernisse: een documentaire’ (HO)
Wat mij betreft is Mark Groenen een van de aanstormende talenten waar de achterflap aan refereert! Niet eerder gelezen, maar het verscheen in de wedstrijdverhalenbundel ‘Een zwarte roos op het plein’, die ik dus duidelijk gemist heb. Het behaalde de tweede plaats in de wedstrijd.
>>>Roelof Goudriaan & Tais Teng – ‘Muizenoortjes en tiara’s’ (FA)
Eerder verschenen in Wonderwaan 51. Zo zoet dat het glazuur spontaan van je tanden springt. Een overdaad aan Disney, wat fascineert omdat het alsmaar doorgaat.
>>>Sigrid Lensen-Damen – ‘De Nonnen van het Halve Gezicht’ (SF)
Maar het had net zo goed horror kunnen zijn. Gruwelijk in details, maar prachtig in uitvoering. Nederland wat is er van U geworden. Gepubliceerd in online tijdschrift ‘De Optimist’ en daardoor niet eerder gelezen.
>>>Kelly van de Laan – ‘Zwanenzang’ (SF)
Prachtverhaal dat 19e werd in de Harland Awards van 2020. Zo jammer dat het nergens gepubliceerd werd (voor zover ik weet dan). Waarom missen we zoveel moois. We mogen ons gelukkig prijzen dat we het nu wel kunnen lezen.
>>>Jaap Boekestein – ‘Regatta van Duizend Glinsterende Kathedralen’ (SF)
Het eerste verhaal van de galactische speurder Sergio Wilhelm Wang-von Luhflhofen. Dolle en vooral kosmische klucht met zeer Vanciaanse beelden en belevenissen. Sergio is een bedreven schelm en de vondsten in dit verhaal zijn rijk en veelvuldig. Het behaalde de vierde plaats bij de Harland Awards en verscheen in een e-pub uitgave met de vijf beste verhalen van de Harland Awards. Het behaalde de 2e plaats in de EdgeZero Award 2020. Voldoende bewijs van genialiteit. Waarom verschijnt er nooit een gewone bundel met de beste Harland Awards verhalen. We missen zo zoveel moois!!!
>>> Hay van den Munckhof – ‘Te lang’ (SF)
Verscheen eerder in ‘Voorbij de storm’. Kort, droevig en dystopisch, maar er is zeker nog hoop én… liefde op het eerste gezicht.
>>>Jan J.B. Kuipers – ‘Dochters van de Aardstroom’ (SF)
Verscheen eerder in ‘Eindtijden in de polder’. Werkelijk en waar, alles wat een dubieuze toekomst lijkt te zijn. Poeder uit een grabbelton. De toekomst is alleen vandaag.
>>>Tais Teng – ‘Een winterlied voor trol en langeleik (FA)
Verscheen eerder in Wonderwaan 50. Een verhaal als een conversatie. Als een hilarische conversatie, mag ik wel zeggen. Zo worden er niet veel geschapen.
>>>Paul Harland & Mike Jansen – ‘Retrometheus’ (SF)
Prachtig verhaal, daar niet van, maar ook dit vind ik toch wel een beetje de zaak belazeren. Het is oorspronkelijk verschenen in 1991 en won de King Kong Award in 1992 (waar blijft de tijd). Ondanks de her-publicatie op Fantasize is het niet echt aan de orde om te publiceren in deze versie van EdgeZero. Het is geen verhaal uit 2020. Maar… in een waanzinnige RETRO versie van EdgeZero, zou het zeker een leading roll verdienen!!!
>>>Johan Klein Haneveld – ‘Het paradijs gevonden’ (SF)
Eerder verschenen in ‘Eindtijden in de polder’. Ik schreef toen: Vooruit naar vroeger dagen. Maar nu: Aangepaste figuren optrekkend als een los-vaste groep. Niemand vertrouwt de ander. Hoe te overleven?
>>>Joost Uitdehaag – ‘Pake Pollok’ (SF)
Geschreven voor de LS/Castlefest fantasy schrijfwedstrijd, maar haalde de shortlist niet. Hoe kan dan dit verhaal dan de EdgeZero Award 2020 winnen??? Wie zat daar in de jury? Voordat bekend werd dat ‘Pake Pollok’ EdgeZero Award 2020 gewonnen had, schreef ik als mijn commentaar: Dystopischer dan dit, krijg je ze waarschijnlijk niet. Een grauw en somber nabij toekomstbeeld, met een klein beetje hoop aan de einder. Een van de beste verhalen van deze anthologie!!! Alsof ik het toen al wist…
>>>Maarten Luikhoven – ‘Mirage’ (FA)
Prachtverhaal. Vreemd dat het de bundel ‘Nevelkinderen’ van Godijn blijkbaar net niet haalde.
>>>Tais Teng & Jaap Boekestein – ‘De Vulkaantemmers van Hoog-Holland’ (SF)
Verscheen eerder in ‘Voorbij de storm’. Ik schreef toen onder andere: Een luchtige kijk op een wrange toekomst met een inventiviteit waar je U tegen zegt. Ik wil er nu nog aan toevoegen: Ziltpunk rules, yeah. A joy forever!!!
>>>Wendy Torenvliet – ‘Rouw in 3D’ (SF)
Eerder verschenen in Fantastische Vertellingen 55. Toen recenseerde ik nog geen tijdschriften, maar ik zeg er nu over: SF, maar ook gruwelijke horror. Ik weet eigenlijk niet wat de overhand heeft. Maar wat maakt het uit… het is waanzinnig goed!!!
>>>Mike Jansen – ‘De put, de weg en de sterren’ (SF)
Keiharde SF, waar ik heel erg weg van ben én een daverende afsluiting van deze dikke EdgeZero anthologie, met de beste verhalen van 2020.

Wat ik over de diverse verhalen te vertellen had… het was een genot de verhalen in deze bundel te (her)lezen. Je kunt er mij zonder gevaar voor wakker maken. Er waren wat mij betreft veel te veel verhalen die voor het grote publiek onbereikbaar waren. We kunnen er Mike Jansen niet genoeg voor danken dat deze verhalen alsnog voor het grote publiek beschikbaar kwamen. Deze versie van EdgeZero had de meeste pagina’s van de vijf eerdere versies. Wat mij betreft, mag de versie van 2021 NOG VEEL meer pagina’s tellen. Nog een laatste tip (of suggestie) … misschien is het toch het overwegen waard, om inderdaad een Retro uitgave van EdgeZero te maken. Dus bijvoorbeeld halverwege dit jaar: EdgeZero. De beste Nederlandse genreverhalen uit 2014 en dan gewoon tegen het einde van 2022: EdgeZero. De beste Nederlandse genreverhalen uit 2021. En dan dat jaar erna, gewoon een uitgave terug in de tijd (2013) erbij doen. Lijkt me schitterend!!! Kunnen we nog decades mee vooruit! Go Mike!!!

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *