Theo Barkel – Prinsessen van Caïgha

Cover-Thorsen-en-Daine-front-450x650.jpg

Theo Barkel – Prinsessen van Caïgha (SF)
Thorsen & Daine 1
Uitgeverij Macc, Rijen (2021)
228 pagina’s; prijs 18,95
Omslag: Kimmo Isokoski

Theo Barkel heeft al heel wat geschreven en gepubliceerd (waaronder de fameuze Shadajaël romans en bundels), maar nog nooit een SF-roman. Dat is natuurlijk niet helemaal waar, zal je zeggen. En ‘De Quantumdetectives’ dan? Okay… ten dele heb je gelijk. Het is inderdaad SF, maar wel samen met Johan Klein Haneveld geschreven, dus niet solo. ‘Prinsessen van Caïgha’ is dat wel, maar dat is meteen weer een heel ander soort SF. Een uit een wel heel ander sub genre. Is ‘De Quantumdetectives’ een SF Thriller, ‘Prinsessen van Caïgha’ is een Space Opera en dan van het type schelmenroman. En Space Opera in combinatie met schelmenromans zijn leuk! Bekende schrijvers met schelmen zijn er natuurlijk legio, maar de bekendste is wel, naar mijn idee dan: Jack Vance. Altijd goed voor een gniffel en een besmuikte glimlach. Ook Terry Pratchett had meer dan voldoende schelmen in zijn verhalen en raad eens wie daar mee werd vergeleken in zijn ‘Chagrijnige Slagzwaard’ romans? Juist! Theo Barkel. En dan is de cirkel zo weer helemaal rond. Daarom is het tijd om iets meer van het verhaal te vertellen!

Thorsen & Daine. Over dit schelmen duo heeft Theo al eerder verhalen geschreven, maar die bleven in een map en werden nooit gepubliceerd. Pas in de bundel ‘Voorbij de storm’ de klimaatbundel (samengesteld door Johan Klein Haneveld), welke in 2020 alweer bij Uitgeverij Macc verscheen (en in 2023 een opvolger: ‘Verder voorbij de storm’ krijgt. Dit is hot news. Juist deze namiddag (zondag 9-01-2022) bekend geworden!) verscheen het eerste officiële Thorsen en Daine verhaal: ‘Overlevers’. Is deze hele zin wel leesbaar? Laat ik ook eens iets schelmachtigs doen. Ik laat het gewoon staan. Kauw er maar even op! ‘Overlevers’ is overigens ook een onderdeel van deze roman!

Hoe dan ook… er was immer een grote wens om een Thorsen en Daine roman te schrijven en die heb ik een tijdje mogen vastgehouden. Een Space Opera met schelmenstreken. Als je het over Space Opera hebt, dan praat je over gigantische ruimteschepen die in vloten die zich door ruimte en tijd bewegen en dat zit er zeker in. Zelfs mag je zeggen dat er wel wat Perry Rhodan invloeden inzitten. Het verhaal is verdeeld in een aantal getitelde hoofdstukken en in eerste instantie dacht ik dat deze roman uit verschillende losse verhalen bestond, die aan elkaar geschreven waren. Misschien is dat ook wel zo, maar daar merk je helemaal niets van. Het is een coherente roman, een vloeiend geheel dus, waar van alles in zit. Waaronder ook tijdreizen, waarbij je ook bij Jupiter, haar rode vlek en onze eigen aarde uitkomt. Maar verder ga ik daar niets over verklappen. Dat moet eenieder zelf maar gaan lezen. Maar om de nieuwsgierigheid wat te wekken, wil ik het wel over het eerste hoofdstuk hebben, want daarin zit toch wel het grootste schelmendeel gevangen. Daarna wordt het allemaal toch een stuk serieuzer, al zijn de schelmenstreken nooit ver om de hoek.

‘De prinsessen van Caïgha’ is de titel van het eerste hoofdstuk, waarin Thorsen en Daine het keizerrijk Caïgha bezoeken, waarin een hilarisch diner de achtergrond (of misschien wel voorgrond, maar in ieder geval smaakmaker) is voor een zwendel met 5D-kwarts (onmisbaar materiaal voor apparatuur voor SDL vluchten), wat natuurlijk niet helemaal goed gaat. Waarin de dochters van de keizer een hoofdrol spelen voor Daine en generaal T’Kompar een ‘pain in the arce’ wordt. Aan de roman zit een, alweer, hilarisch en prachtig einde dat ik absoluut niet aan zag komen. Wat mij betreft: Een aanrader!!!

Welaan… niets verklapt! Een must voor de Space Opera/schelmen liefhebber en ik hoop zelf maar vast op een nieuw avontuur van Thorsen en Daine. Van deze Theo Barkel heeft zich in ieder geval naast zijn Horror en Fantasy kant (en ook zijn serieuze boeken), ook van zijn SF kant laten zien. Een kant waar ik nog wel meer van wil zien. Hopelijk vindt hij nog wat plek in zijn ongetwijfeld drukke (gezien al zijn activiteiten) agenda, om er meer van in elkaar te steken!!!

Jos Lexmond

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *