De wereld van de Kraken – Guido Eekhaut

Enigma-3.jpg

De wereld van de Kraken – Guido Eekhaut (YSF)
Enigma 3 (en slot)
Clavis Uitgeverij, Hasselt – Amsterdam – New York (2021)
Young Adult
255 pagina’s; prijs 17.95
Omslag: Studio Clavis

Met ‘De wereld van de Kraken’ komt er een einde aan de Enigma trilogie. Jammer, ik had best nog wel wat langer in de wereld van Enigma willen vertoeven. Echter hoeven we niet te treuren, want Guido Eekhaut (en dus wij ook) zijn er nog niet klaar mee. In maart 2022 verschijnt ‘Andere tijden’ het derde, en dus ook laatste deel, van de Nomade trilogie. En dan… zomer 2023, volgens de eigen mededeling van Guido afgelopen november (contract getekend voor ‘Infinity’, het zevende Young Adult SF boek) staat het laatste overkoepelende deel, dat de beide trilogieën moet gaan verbinden, gepland. Daar ben ik zelf wel héél benieuwd naar. Gaat Guido een Asimovje doen? Geen idee wat dat betekent? Wel… Isaac Asimov, de bedenker en vader van de Foundation en de Robotverhalen, schreef in een van de laatste delen van de Foundation reeks, de Foundation en de Robotverhalen op een briljante manier aan elkaar. Ik was flabbergasted, dat weet ik nog wel. Ademloos kwam ik tot het besef wat hij gedaan had en vond het schitterend. Dus hoop ik vooral dat Guido Eekhaut ook met een briljante en geniale move de Nomade en Enigma trilogie aan elkaar schrijft. De sensatie van destijds nogmaals beleefd. Ik zou het prachtig vinden. Ik zie nog wel een Turing of TuringMens als een R. Daneel Olivaw en/of een R. Giskard Reventlov tevoorschijn piepen. Misschien is het zelfs wel Britt, of Trön? Wie zal het zeggen. Geen idee waar ik het over heb en geen zin om de verhalen van Asimov te lezen… kijk dan naar de prachtig vormgegeven tv-serie. (Demerzel is R. Daneel Olivaw). Hoe dan ook… helaas laat de ontknoping nog even op zich wachten, maar anderhalf jaar… dat vliegt voorbij tegenwoordig. Als we maar iets leuks te lezen blijven houden, dan zijn we er zo.

Als we het over ´iets leuks te lezen´ hebben, dan past ´De wereld van de Kraken´ daar prima in. Dit laatste deel van de Enigma trilogie opent in het Niets. De Infinity vliegt door het Niets en als Britt, aan boord van het ruimteschip door het raam in de romp van het ruimteschip naar buiten zou kijken, dan zou ze niets zien. Sneller dan het licht is het intelligente ruimteschip op weg naar Agni, de vroegere thuiswereld van de Kraken, die honderdduizenden jaren geleden vernietigd werd door de Godavira, de Vernietigers van Werelden. Om zich voor die Godavira te verbergen, scholen de Kraken overal en nergens en kwamen de twee, die nu ook aan boord van de Infinity zijn, tienduizenden jaren lang op de manen Titan en Europa in het aardse zonnestelsel. Er vindt ook nog een ontmoeting met de Farr, de vertegenwoordiger van een oud ras, met wie de Kraken altijd een mysterieuze relatie hadden. Britt…

Ach… ik ga ook niet verder vertellen. Lees het lekker zelf en als je nog niet aan de reeks begonnen bent… alsnog gaan doen. Je zult er geen spijt van krijgen. Ondanks dat ik zelf de hele reeks van, in totaal zeven boeken, nog niet gelezen heb, kan ik je wel vertellen dat het een galactisch avontuur in ruimte en tijd is dat zijn weerga niet kent. Dus… gewoon doen!!!

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *