Het 13e Huis – Romina Russell

Het 13e Huis – (YSF) Zodiak 1
Romina Russell
Karakter Uitgevers B.V. Uithoorn (2015)
461 pagina’s; prijs 19,95
Oorspr.: Zodiac – (Razorbill– 2014)
Vertaling: Frank van der Knoop
Omslag: Mark Hesseling, Wageningen

Het was een verademing nu eens een Young Adult boek onder ogen te krijgen dat geen dystopie was. Geen rampen, geen dictaturen in de nabije toekomst, maar gewoon (Nou ja… gewoon…) een roman die zich op andere werelden afspeelde. Daar wil ik persoonlijk wel meer van. Het is een frisse kijk op jong volwassenen Sciencefiction en persoonlijk hoop ik dat het zo succesvol wordt dat het navolging vind en beter nog… dat het dan ook vertaald wordt. Een applaus en een dikke duim omhoog voor Karakter dat ze het aandurven het hier in het Nederlandse taalgebied te brengen.  Volgens de planning zou Karakter in elk geval ook deel twee uitbrengen en dat stemt hoopvol.

Maar nu het boek zelf, Het 13e Huis, waar gaat het over?

De Zodiak Galaxy bestaat uit twaalf sterrenbeelden, of Huizen, die rond de grote galactische zon Helios draaien. Wetenschappers denken dat de zon Helios de plaats markeert waar de Big Bang heeft plaatsgevonden die de Dierenriem geboren deed worden. Daarom is Helios het anker van het leven hoewel elk Huis daar zijn eigen uitleg aan geeft. De geschiedenis leert dat de eerste bewoners van de Zodiak kolonisten waren van de verre en reeds lang vervlogen Aarde. Ze bereikten Helios door een portaal in de ruimte. Tegen de tijd dat de Aarde ineenstortte, vonden wetenschappers het portaal en de restanten van de mensheid kwamen er door en vestigden zich als eerste op Ram en verspreiden zich daarna over de rest van de Zodiak. Er is een legende dat er nog een Dertiende Huis, het Huis Ophiuchus, bestaat, maar dat is door het vele doorvertellen een mythe geworden, net als het Portaal. Er zijn nooit bewijzen voor gevonden.

In deze wereld leeft Rhoma Grace, kort Rho genaamd. Ze is een zestienjarige student, afkomstig van Kreeft, met een ongebruikelijk talent voor het lezen van de sterren. Terwijl haar klasgenoten metingen nodig hebben om nauwkeurige, astrologische voorspellingen te doen, kan Rho door omhoogkijken naar de nachtelijke hemel zien wat er in het verschiet ligt. Bij een heftige explosie in het sterrenstelsel slaan de manen van Kreeft uit hun baan. Het leven op Kreeft veranderd in een nachtmerrie waarbij duizenden bewoners de dood vinden, waaronder ook de regering van Kreeft. Rho wordt aangewezen als nieuw leider van Kreeft aangewezen. Als er meer planeten het slachtoffer worden van bizarre natuurrampen, ontdekt Rho een patroon. Ze komt erachter dat Ophiuchus, het Dertiende Huis, is teruggekeerd om de macht in Zodiak te grijpen. Rho moet de leiders van de andere Huizen op de hoogte brengen van het gevaar en hen verenigen tegen het gevaar. Maar wie gelooft een jonge onervaren leider als zij.

Een prima verhaal dat met vaart geschreven en te lezen is. Het verhaal zuigt je op en laat je niet meer los tot het uit is en je achter laat met een ontzettende zin in meer. Toch is er wel wat reden voor kritiek. Hoe Zodiak functioneert en in elkaar zit, wordt niet echt heel erg duidelijk uit het verhaal. Dat is wel een beetje lastig en leidt af. Het is dus wel handig dat er een website is die een en ander verduidelijkt. Zie op zodiacbooks.com voor meer informatie en verduidelijking.

Nu is het vooral wachten op het tweede deel. Het staat al aangekondigd als Dolende Ster en was geprogrammeerd voor maart van dit jaar. Ik ben meer dan benieuwd.

Jos Lexmond

Eén gedachte over “Het 13e Huis – Romina Russell”

  1. Voor de uitgever lijkt dit een experiment. Interessante opmerking in hun richtlijn voor manuscripten: “Wij geven bijvoorbeeld geen poëzie, fantasy, sciencefiction of horror uit”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *