De raketwedstrijd – Anaïd Haen & Django Mathijsen (JSF)

raket-wedstrijdDe raketwedstrijd – Anaïd Haen & Django Mathijsen (JSF)
De Vier Windstreken , Rijswijk (2015)
292 pagina’s; prijs 14,95
Omslag & kaart: Martijn van der Linden

Het is een beetje magertjes, maar toch heb ik er het labeltje: Jeugd SF aangehangen. De twee redenen waarom ik dat gedaan heb is dat we Anaïd Haen en Django Mathijsen natuurlijk wel kennen. Samen hebben ze al een paar boeken en een drietal Vlaamse Filmpjes op hun naam staan en afgelopen maart verscheen hun Malika’s Schildplicht als Young Adult Splinter bij Quasis. Ook solo hebben ze hun sporen al meer dan verdiend.
Ten tweede… het feit dat er (buiten alle andere krantenartikelen) een krantenartikel uit 10 april 2041 in staat. Heel mager dus. Ik weet het, maar het is gewoon een leuk verhaal over een wedstrijd in het bouwen van een raket met frisdrankflessen. Er is een prijs mee te winnen want diegene die de raket bouwt die het hoogst komt en waarvan de inhoud, een rauw ei, heel blijft, wint een toelating voor de eerste Technologie en Wetenschap Talentschool die gebouwd wordt in Noordwijk, vlakbij ESTEC en de Space Expo.
Sterre Terwolde, een twaalfjarig meisje, die zojuist een tien heeft gekregen voor haar spreekbeurt ‘Nederlanders in de ruimte’, heeft daar wel oren naar. Zij wil eerst de wedstrijd op haar school winnen en daarna de wedstrijd op het buitenterrein van de Space Expo in Noordwijk.
Sterre heeft last van een boze buurman, die vindt dat Sterre en haar broertje veel te veel herrie maken op de dagen dat hij moet slapen. Hij is namelijk nachtwaker bij een plaatselijke frisdrankfabriek en hij zit Sterre dan ook op alle mogelijke manieren dwars. Hij doet bijvoorbeeld heel hinderlijke het licht aan als Sterre op het dak van het schuurtje op een heldere avond naar Venus wil kijken door haar telescoop en moppert en schreeuwt overdag dat de kinderen stil moeten zijn, waarna haar moeder dan ook weer op haar moppert omdat ze de buurman zijn dagrust gunt.

Ook op school heeft ze last. Ze, en zij niet alleen, wordt gepest door een drietal jongens onder leiding van Floris de Vierde van Korenwimpel, het vervelende zoontje van de frisdranken fabrikant. Ook hij doet mee met de wedstrijd en er volgt een golf van pesterijtjes en sabotage tijdens de wedstrijd. Bovendien kan hij over veel beter materiaal beschikken dan Sterre. Maar Sterre krijgt ook hulp. Hulp van Anna, haar vriendin en Jelle, waar Anne smoorverliefd op is. Maar ook… verrassend genoeg, van de buurman, die haar uiteindelijk met raad en daad terzijde staat. Het wordt spannender en spannender. De dag van de wedstrijd op het terrein van de Space Expo nadert met rasse schreden.
Zoals gezegd… een leuk verhaal en prima genietbaar. Ik hoor wel niet tot de doelgroep, die zit meer in de leeftijd van tien tot twaalf. Bijna elk hoofdstuk begint met een krantenartikel over ruimtevaart en de (fictieve) Nederlandse astronauten. En ook elk hoofdstuk wordt afgesloten door een feitje of wetenswaardigheidje over het heelal of wetenschap. Dat had voor mij niet gehoeven. Het leidt nogal af en haalt je elke keer weer uit het verhaal. Dat had ik vroeger ook met de boeken van Jack Vance. Dat stond ook vol met voetnoten en dergelijke. Leuk, heel leuk… maar ik sloeg ze de eerste keer allemaal over, maar nam ze de tweede (of derde) keer wel mee. Dat gaf dan weer een extra dimensie aan het verhaal.
Hoe dan ook… ben je tussen de tien en de twaalf en heb je iets met ruimtevaart… aanschaffen en lezen.

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *