Rode koningin – Victoria Aveyard (YSF) Rode koningin 1

Rode koningin – Victoria Aveyard (YSF)
Rode koningin 1
Cargo, Amsterdam (2015), Cargo Young
410 pagina’s; prijs 19,90
Oorspr.: Red Queen (HarperCollins -2015)
Vertaling: Marion Drolsbach & Ellis Post Uiterweer
Omslag: b’IJ Barbara/Michael Frost

Toen ik dit boek begon te lezen dacht ik: Wow, eindelijk weer iemand die worldbuilding serieus neemt. De eerste paar hoofdstukken blonken uit door de beschrijving van de wereld waarin het verhaal zich afspeelde. Niet overdreven, niet al te uitgebreid, maar net goed. Het was een wereld waarin je je graag de eerste vierhonderd pagina’s in zou bewegen. Helaas namen de paleisintriges het snel over en weg was het gelukzalige gevoel.
Als het verhaal zich in een paleis afspeelt, hoeft je wereld er niet perfect geschilderd uit te zien, als het paleis maar goed is. En dat was het… goed genoeg dus. Het verhaal zakte meteen in en verwerd tot iets wat zich in de goede kant van de middelkant kon handhaven. Heel jammer en mijn teleurstelling was dan ook groot. Niet groot genoeg om het aan de kant te leggen, maar groot genoeg om de rest van het verhaal het verlangen te hebben naar meer van dat, dat er in de eerste hoofdstukken was. Het was er dus niet. Misschien dat het weer komt, want er is activiteit genoeg in de wereld van de ‘Rode koningin’. Er zijn al 3 prequels, waarvan twee novelles (‘Queen Song’, deel 0.1 en ‘Steel Scars’ deel 0.2) zijn en een derde, een verhalenbundel (‘Cruel Crown’, deel 0.5). Verder is, ook in het Engelse taalgebied, deel 2: Glass Sword afgelopen januari verschenen. Mevrouw Aveyaard heeft het dus druk om haar verhaal te verzilveren. In Nederland is zojuist ‘Zwaard van Glas’, het tweede deel aangekondigd voor september, dus… nog even wachten.

Zoals ik al eerder zei bevindt zich het verhaal in de goede kant van de middenmoot. Het was goed genietbaar en ik denk dat zeker de fans van ‘The Selection’ van Kiera Cass er van zullen smullen. Van die serie ben ik afgehaakt (zooo mierenzoet), maar ik wil wel meer lezen wat zich afspeelt in dit universum. Dit, toch in de hoop, dat het beter wordt.

Waar gaat het over… Mare Berren leeft in een wereld waarin de mensen rood of zilver bloed hebben. De roodbloedigen zijn in de meerderheid, maar hebben niets te vertellen. Ze leven in armoede en hun zonen en dochters worden op achttienjarige leeftijd als kanonnenvoer en loopgravenlijken de oorlog met een buurland ingestuurd. Een oorlog waar ze niets mee te maken hebben. De zilverbloedigen zijn de elite, hebben paranormale krachten, waardoor ze kracht van Goden hebben en besturen het land met hard hand.
Mare staat op het punt geronseld te worden voor het leger, maar weet daar aan te ontkomen door zich als bediende in het paleis onder te brengen. Ze wordt geholpen door een anonieme figuur die later de kroonprins blijkt te zijn. Deze laatste voegt zich van tijd tot tijd anoniem onder het gepeupel om te zien wat er leeft onder het rode volk.
Mare blijkt uiteindelijk ook over bovennatuurlijke krachten te beschikken en wordt opgenomen door de nobelen. Koning Tiberias en koningin Elara besluiten een Rode met gaven, toch op de een of andere manier een Zilveren moet zijn. Om Mare dicht in de buurt te kunnen houden, maken ze haar een verloren dochter van het geslacht Titanos en vanaf dan heet ze Mareena Titanos, verloofd zich met de jongste zoon (Maven) van de koning en krijgt een koninklijke opleiding. Intussen wordt ze benaderd door Rode rebellen die voor altijd een einde willen maken aan het koningshuis, de onderdrukking van de Zilveren en de oorlog met het buurland. Mare zit gevangen tussen twee gevaren.
Ik heb dit gebeuren gekwalificeerd als SF, het had net zo goed FA kunnen zijn, maar naar mijn idee is het een soort van dystopie die zich in de toekomst van onze aarde afspeelt. Wat er precies gebeurd is, heb ik nog niet kunnen achterhalen, maar misschien komen we daar in de volgende dele achter. Ik ga rustig afwachten wat het tweede deel, als dat vertaald gaat worden, wordt en neem dan een beslissing of ik de rest ook wil lezen. We zullen zien.

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *