De Behandeling – Suzanne Young

De Behandeling - Suzanne Young
De Behandeling (The Program 2)
Suzanne Young
Karakter Uitgevers B.V. Uithoorn (2015)
398 pagina’s; prijs 19,95
Oorspr.: The Treatment – 2014
Vertaling: Carolien Metaal
Omslag: Wil Immink Design/iStock

Voordat ik het vergeet: als bonus materiaal is achterin het boek Het Herstel opgenomen. Het wordt gezien als een verhaal tussen het tweede (dit deel dus) en het derde deel. Het maakt geen deel uit van deze recensie.

Voordat je een recensie gaat schrijven, ga ik altijd nog eens even na zitten denken waar je het over wilt hebben. Uiteraard over het boek zelf natuurlijk, maar dan ook over de overwegingen die je maakt. Ik las laatst een artikel in de krant dat het aantal zelfmoorden onder kinderen en dan vooral over de oudere kinderen, je zou Young Adult kunnen zeggen, schrikbarend toenam. Niet dat er echt een reden voor te noemen was. Hmm, dacht ik toen. Dat maakt dat de boeken van The Program best wel up to date zijn. Bij het recenseren van het eerste deel, dacht ik nog dat de geschetste situatie nogal overtrokken was. Natuurlijk maakt dertig procent van de jongeren in Nederland zich niet van kant, maar als de situatie zich verergert zoals vermeld in de krant is dat best een reden om eens met andere ogen naar het verhaal te kijken. En aldus geschiedde.

Sloane en James, de beide hoofdpersonen uit het eerste deel, wisten aan de zelfmoordepidemie en aan het Programma te ontkomen en zijn nu op de vlucht. Beiden hebben ze grote gaten in hun geheugen. Ze hebben een pil bij zich, die de Behandeling, genoemd wordt. Sloane kreeg de pil van Realm. Door deze pil in te nemen zouden de herinneringen die gewist waren door Het Programma weer terug komen.

Toch even een kleine opmerking. Hoe is dat in vredesnaam mogelijk. Dit is wel heel erg gemakkelijk. Hup, pilletje en alles is weer terug zoals het eerst was. Alle behandelingen die je ondergaan hebt, in een keer ongedaan gemaakt. Een uitgang van likmevestje. Maar vooruit. We gaan weer verder.

De pil, De Behandeling dus, is de enige pil die er is. Er zijn er geen meer. Wie krijgt hem en wat zijn de bijwerkingen? Wil je hem wel nemen?

Sloane en James voegen zich bij de groep rebellen van Cas en Dallas. Het Programma zit ze op de hielen en ze verhuizen van Safe House naar Safe House. Ze zullen uit moeten vinden wie ze van de rebellen kunnen vertrouwen en dat gaat niet van een leien dakje.

Sloane twijfelt of ze pil zal nemen. Ze wil het liefst van alles de herinneringen aan haar broer Brady weer terug krijgen en ook wil ze haar oude leven met James weer ten volle herinneren.

Misschien moet James hem maar krijgen. Hij krijgt steeds meer last van de gevoelens waardoor hij juist in het Programma opgenomen werd.

Het verhaal sluit naadloos aan op Het Programma en heeft een open einde wat weer naadloos overgaat in de novelle Het Herstel dat zich een halfjaar na de val het Programma afspeelt. Het beslaat drieënvijftig pagina’s. We krijgen hier een kijkje in het hoofd van Realm en dat geeft een extra dimensie aan het verhaal.

Als met al een verhaal dat met vaart geschreven en dus ook gelezen kan worden. Er zitten wat zwaktes in, waar ik maar moeilijk mee om kan gaan. Suzanne Young maakt zich er op sommige punten wat gemakkelijk van af en dat irriteert. Maar het irriteert niet genoeg om het derde deel te laten zitten. Je wilt toch weten hoe het afloopt. De Remedie is al in oktober vorig jaar verschenen, maar ik heb het nog niet gelezen. Dus later meer. Er is ook nog een vierde deel The Epidemic, dat een prequel op de serie is en in april dit jaar in het Engelse taalgebied zal verschijnen. Er is nog geen aankondiging voor een Nederlandse uitgave.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *