Ganymedes-23

jaarboek-ganymedes-23.jpg

Ganymedes-23
Stichting Fantastische Vertellingen, Nieuw-Vennep (2023)
Rare Boekjes-reeks 64
357 pagina’s; prijs 12,95
Samenstelling: Paul van Leeuwenkamp & Remco Meisner
Omslag: Ingrid Heit/Vincent van der Linden (Der Schloss revisited – 1974)
Verkrijgbaar op: https://shop.pr1ma.nl/ganymedes-23.html

Waarschijnlijk verbaasd én verrast jullie het feit dat een exemplaar van Ganymedes-23 zojuist aan mij is overhandigd en ik dan vrijwel meteen klaar sta met de recensie! Normaal gesproken hobbel ik ver achteraan en heb dan alleen nog wat gemeenplaatsen te debiteren, die anderen (en dan met name de snelste recensent (de man die sneller is dan zijn schaduw) van al: Johan Klein Haneveld, reeds gedebiteerd hebben, omdat ik het pertinent weiger eerder verschenen recensies te lezen en ervan te leren!) allang gedaan hebben. Het was verrassend gemakkelijk. Slechts een beetje tijdreizen, dat was alles. Mijn exemplaar van Ganymedes-23 in ontvangst nemen, een maandje of wat terugreizen en mijn normale ding doen. Het zorgen dat ik dezelfde kleding aanhad én op precies dezelfde plek stond en de lengte van de haren en baard, was eigenlijk het meest lastige van al. Daar had ik in eerste (tweede ook niet) instantie niet aan gedacht en na een maand of wat, wist ik het niet meer. Het heeft nogal wat tijdreizen naar vroeger, dan, nu en straks, in de voeten gehad om mensen op te sporen die foto’s en/of filmpjes genomen én bewaard hadden, zoveel waren er nu ook weer niet aanwezig! Dat kostte nogal wat kruim én uitleg. Maar gelukkig is het goed gekomen en hebben jullie hopelijk niets van vertrek en terugkomst waargenomen, dan misschien een kleine flikkering, die voor het knipperen met het oog van de toeschouwer aangezien mag worden.

Hoe dan ook… ik had meer dan tijd genoeg om de inhoud van het fameuze jaarboek uitgebreid te bestuderen en mijn bevindingen te noteren. In Ganymedes-23 heeft zich wederom het puikje van de Nederlandstalige Fantastieke auteurs verzameld. Ganymedes is daarom niet alleen een evenwichtige staalkaart dat de Nederlandtalige Fantastische gemeenschap voortbrengt, maar ook een monument voor Vincent van der Linden. Nog immer (een hopelijk nog heel erg lang) tooien zijn schilderijen als omslagillustratie. Al veel langer dan Vincent van der Linden zijn Remco Meisner en Paul van Leeuwenkamp verantwoordelijk voor de inhoud en het voortzetten van de reeks, waarvoor een driewerf hoera (gooit pet in de lucht). Een opname in Ganymedes is absoluut geen sinecure en het verreist dus bijzondere kwaliteiten. Laten we eens door de bijzondere inhoud van deze Ganymedes lopen!!!

-Voorgeleiding
Een voorgeleiding, getiteld: Intelligente Kunstmatigheid door beide samenstellers dezes. Ene waarschuwing, edoch ook een geruststelling. Een weldaad in dit rusteloze tijdsgewricht!
-Roderick Leeuwenhart – Zeker weten (SF)
Roderick Leeuwenhart laat ons getuige zijn van een werkstuk over de geschiedenis. Een leuk en kortverhaal over een deepfake geschiedenis, of…
-Finn Audenaert – Henry, portret van een gymleraar (SF)
Sneuvelen lijkt sneller te gaan in de Barzaanse oorlogen dan jonge aanwas klaar te stomen. Deze aanwas lijkt er steeds jonger op te worden bij de lessen van Henry, maar zijn smeekbeden worden steevast genegeerd. Waar eindigt dit?
-Gert-Jan van den Bemd – Vier ogen (FA) + illustratie
Heel erg fijn verhaal, maar niet een heel erg fijn verhaal voor de hoofdpersoon. Wat verloren is, hervonden, maar of je er blij van wordt? Sterk verhaal, maar slechts in beperkte mate fantastitiek!
-Emanuel Claessens – Crystal (FA)
Over sub-absurdistische verhalen denk ik meestal of positief, of negatief. Dat ligt waarschijnlijk aan de stemming waarin ik op dat moment verkeer. Ben ik positief gestemd als ik zeg dat ik deze wel leuk vond? Vielleicht! Dit terwijl ik nadenk over wat voor een sub-genre ik eraan moet hangen voor opname in Fandata. Op dit moment kom ik er even niet uit, misschien eerder. Leuk verhaal, al mis ik cohesie, maar misschien is dat wel de bedoeling?
-Guido Eekhaut – Diamanten paleis (SF)
Guido Eekhaut verrast ons alweer met een volstrekt origineel verhaal in een aparte verteltrant. Het doet vreemd, edoch boeiend aan en eindigt humorvol. Altijd weer meer dan de moeite van het lezen waard. De vraag gesteld bij het hoofdstuk ‘De Gepubliceerden’ achter in dit boek: “Wie stopt hem?”, kan ik alleen angstig beantwoorden met: “Nee, doe het niet!!! Alsjeblieft!!!”
-Mike Jansen – Mater Nihil (FA)
Nobele helden op een queeste door een dode wereld. Er is amper te ontsnappen aan monsters en gevaren. Verrassend verhaal van Mike Jansen. Misschien is het wel een never ending story. Wie zal het zeggen?
-Ruuf de Jong – Meteosoof (FA)
Een echt Fantastiek verhaal. Mooi in zijn eenvoud, mooi in zijn souplesse. Rustig verteld door een Fantastieke, doch o zo welkome, onbekende!
-Johan Klein Haneveld – De zaak van de bedreigde Dysonzwerm (SF)
Leuk verhaal dat zich afspeelt in gigastructuren in de ruimte, dat meteen aan Larry Niven doet denken. Dit verhaal heeft hetzelfde gevoel. Leuke, maar enigszins voorspelbare twist, die niettemin de moeite meer dan waard is!
-Jorrit de Klerk – Terpenland (SF)
Verhaal van een onwetende op een Terp in een toekomstig en overstroomd Nederland, of misschien wel een overstroomde wereld. Als een onbekend wezen op zijn Terp arriveert, leert hij dingen. De belangrijke eerst. Prachtverhaal, dat solliciteert naar de titel van het beste verhaal van Ganymedes 23.
-Jan J.B. Kuipers – Macha’s lans (FA)
Jan J.B. Kuipers kom je helaas minder tegen tegenwoordig, maar ik denk hij dat de roep van Ganymedes nog steeds niet kan weerstaan. Hij is de meester van de alternatieve historiën, waarin de geschiedenis en fantastiek zich subtiel, met een prachtig woordgebruik, door elkander weven. In Macha’s lans is dat weer schitterend gedaan. Warm (welhaast heet) aanbevolen!
-Paul van Leeuwenkamp – Klei fij (FA)
Paul vertelt mij (ons dus eigenlijk), met een volstrekt authentiek verhaal, over de geweldige hobby van zijn vrouw (in het verhaal dus) tot het leven erin komt en het leven onleefbaar wordt. Thijs zou Thijs niet zijn… prachtig verhaal dat zomaar zou kunnen!

Over de dichtsels… Peter Drehmanns, Jan J.B. Kuipers, Johan Klein Haneveld, Vincent van der Linden en Goran Lowie…

Absoluut geen mening
Onder geen enkel beding

Denk er het uwe van!!!

-Ludo Maas – Gevleugelde woorden (FA)
Ludo Maas… voor mij (en Fandata) een onbekende, maar in de Fantastiek is onbekend niet meteen onbemind. Leuk verhaal over een zelfbenoemde god. Het heeft een lichte Terry Pratchett inslag!
-Remco Meisner – Beestje (SF)
Ah… de man met de vele touwtjes. In handen welteverstaan! Mijns inziens is ‘Beestje’ zijn langste verhaal tot nu toe. Het is prachtig geïllustreerd door Gidion van de Swaluw. Ik ga er verder weinig tot niets over vertellen. Zelf lezen, dat is hier het devies. Maar… het is mooi, heel erg mooi!!!
-Marcel Ozymantra – Het zesvingerprobleem (SF)
Een schat van een verhaal van het megatalent Marcel Ozymantra. Het gaat over het oplossen van een toekomstig probleem, dat hier en nu aan het ontstaan is. Moeilijk of niet… a man has to do, what a man has to do. Mooi verteld!
-Jasper Polane – Eer en glorie (SF)
Jasper Polane is een druk baasje. Dat mag ik toch zeggen, niet? Normaal gesproken zie je dat niet zo, maar nu…! Zowel op het uitgeversvlak en als schrijver… meer dan aanwezig. En… terecht! Met ‘Eer en glorie’ voegt hij een nieuw verhaal toe aan zijn oeuvre. Beklemmend na het besef!
-Frank Norbert Rieter – Hoe u kennis maakte met Camiel (en nooit meer van hem af kwam) (FA)
Het vervloekte verhaal van Frank Norbert Rieter over Camiel, heeft me vreselijk geschokt. Zal ik… heb ik, zal ik… een eigen versie van Camiel onder (aan) de leden hebben, geen stem gehoord, tot nu toe, maar de symptomen zijn er wel. Luid en duidelijk! Daar heb ik geen stem voor nodig. Ben ik al te ver? Geen redding mogelijk? Verdomme, waarom lees ik ook Fantastiek? Deze verdomde Ganymedes 23! Veel zin om het in de snoet van die Meisner te smijten op 2 september. Dat zal ‘m leren dit soort ellende uit te geven! Samen met Kees, pak ik nog een wodka jus, een bakje chips en we beginnen met het smeden van snode plannen. Kees knikt instemmend!
-Robert Smets – Plagiaat (SF)
Robert Smets is al gezegend met een behoorlijke hoge leeftijd en produceert nog geregeld leuke en eigentijdse SF. Zo ook met ‘Plagiaat’. Wat doe je namelijk als iemand een roman, gebaseerd op een kortverhaal van je, probeert uit te geven. Verrassend, maar ook weer niet té!
-Tais Teng – Onder Tengri’s ziedend azuren hemel (SF)
Tais Teng! Inmiddels een vaste waarde in Ganymedes. Wat zeg ik? Een vaste waarde in vrijwel alle verschenen en verschijnende anthologieën. Alleen, of samen, met wie dan ook. Je kunt met een gerust hart zeggen dat hij onze beste en veel publicerende auteur is, die aan de lopende band originele verhalen blijft produceren. Zo ook weer met ‘Onder Tengri’s ziedend azuren hemels’. Het is weer een lust voor het oog, gevuld met volzinnen als: “Je zaden zwommen als gretige zalmen”. Prachtig!!!
-Kristof vande Velde – De eindeling (SF)
Aangrijpend verhaal van een onbekende van Fandata (en daarom ook voor mij). Maar bekend of onbekend… het maakt niets uit. Mooi is mooi en aangrijpend is aangrijpend én medelevend!
-Reiner Veelinx – Amentia maakt het waar (SF)
Ingrijpend verhaal over euthanasie. Als je net als ik aan de verkeerde kant van de teller van het leven staat, is een verhaal als dit indringend en volkomen begrijpelijk. Liefdevol geschreven!
-Charles van Wettum – Haar ware zelf (SF)
Charles van Wettum is ook alweer terecht opgedoken in deze Ganymedes. Tijdreizen, fysiek of in de geest, er kan veel fout gaan. Gaat het in dit verhaal ook fout? Eigenlijk heb ik geen idee, maar ik denk haast van wel. Als vader van twee (mooie) dochters, had ik dezelfde twijfels. Mooi verteld verhaal!
-Frank Roger – De extractie (FA)
Frank Roger! Het is altijd weer een onverdeeld genoegen zijn verhalen tot mij te nemen. Hoe surrealistisch wil je het hebben? Heb ik trouwens een dergelijk verhaal als eens niet eerder gelezen? ‘Skelet’ van Ray Bradbury? Nouja… hoe dan ook… ik ben verdomd benieuwd hoe dit af gaat lopen!
-Robert de Hero – Koers (SF)
Robert de Hero lijkt verdacht veel op Robert de Niro. Op deze leeftijd nog een nieuwe carrière, zou je zeggen? Maar goed… hij schreef zijn ultrakorte verhaal met verve. Niks mis mee! Zo… en nu je echte naam, hombre!!!
-Roderick Leeuwenhart – Idylle (SF)
Roderick betovert ons met een idylle. Genoegzaam, liefdevol en een genot voor alle zintuigen. Echter… worden wij geflest, besodemieterd of ‘slechts’ voor het lapje gehouden. We houden het maar bij wat we weten, nietwaar? Een horrorverhaal!

EINDE! Het einde gehaald in het tijdsframe, al zou je er haast aan gaan twijfelen, denkend aan het laatste verhaal in deze! Het is alweer een prachtige loot geworden aan de Ganymedes boom. Een tak waaraan de bloesem welig tiert! Een alweer heel erg mooie selectie van al het moois dat de hedendaagse Nederlandstalige Fantastiek ons allen weer biedt. Moge Ganymedes (en Remco en Paul) tot het einde der tijden excelleren! Amen!!!

Nu nog even dit slotje afronden, de zaak polijsten, de puntjes op de i zetten en dan kan ik de recensie triomfantelijk, én hopelijk in het bijzijn van Johan Klein Haneveld, aan Remco Meisner overhandigen. Eindelijk eens Johan verslagen. Wie had dat kunnen denken! Nou maar hopen dat hij ook niet ergens een tijdmachine verstopt heeft!!!

Buiten alle eerdere serieuze noten om, nog een noot!!! De beide samenstellers maken zich ernstige zorgen. Nee… niet over het aantal inzendingen, dat waren er (verhalen, poëzie en illustraties) ongeveer honderd (wat resulteerde in 33 opnames). Nee… het aantal inzendingen door vrouwelijke personen, blijft dit jaar ontzettend achter. Er meldden zich er maar een viertal, waarvan er geen (of ik moet me gruwelijk vergissen) opgenomen zijn én dat is inderdaad een zorgwekkende ontwikkeling. Zouden de dames misschien denken dat het hier enkel en alleen om SF gaat? Ganymedes is toch zo’n ding dat in de ruimte rondzweeft? Dat wel… maar what’s in a name? Van de verhalen (laat ik me even beperken tot de verhalen), 24 stuks zijn er slechts (!) 15 Sciencefiction, dus maar 60%. De rest is Fantasy. Dus, dames… het valt wel mee. Laat jullie dus niet in de luren leggen door de naam ‘Ganymedes’, maar stuur in! Doe mee! Alles is echt meer dan welkom: SF, Fantasy en Horror. Het hoeft alleen maar over een beetje (beetje veel) kwaliteit te beschikken. Zegt het voort, zegt het voort!!!

Jos Lexmond

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *