Fantastische Vertellingen 66

fantastische-vertellingen-nr-66-jrg-44-juni-2023.jpg

Fantastische Vertellingen 66
Stichting Fantastische Vertellingen, Nieuw-Vennep (Juni 2023)
115 pagina’s; prijs € 7,95 (jaarabonnement (4 nummers + Tjonge) € 29,95)
Samenstelling: Remco Meisner
Omslag: Ingrid Heit/Marion van Delst
Verkrijgbaar op: https://shop.pr1ma.nl/

Soms heb ik wel eens het idee dat je achter alles aan galoppeert, maar dichterbij komen… ho maar! Dat gevoel heb ik nu ook met de recensies. Ik lees me suf, schrijf me wezenloos en de stapel NTL, of TBR, wat je maar wilt, wordt alleen maar groter. Of is het hoger? Whatever, het resultaat is hetzelfde! Zo ook met Fantastische Vertellingen (Hierna FV te noemen) 66 inclusief Tjonge 19. Die lagen al een tijdje op de mat, nadat een overwerkte Post NL’er ze, alweer even terug, in de bus gekieperd had. Iedereen, mezelf incluis, brak er zijn nek geregeld over. Eenieder was te beroerd ze op te rapen, dus deed ik het uiteindelijk zelf (ik moet ook altijd alles doen) maar. Maar goed… we laten het bij dit ene inkijkje in de perikelen van huize Lexmond. Voor nu moet ik erbij zeggen, want misschien maakt ik er wel een feuilleton van. Niet op te vatten als een dreigement! Maar goed… ondanks het feit dat ik her en der al recensies van FV67 zie verschijnen toch nog, deze uitgebreide recensie!!!

FV 66 dus. Nog een 6 erbij en je hebt de duivelseditie van FV te pakken. Je moet er niet aan denken. Gelukkig hebben we nog 150 jaar voordat we daaraantoe zijn. Maar toch… de tijd gaat snel, bedenkt dat wel. Dit ter overdenking aangeboden te hebben, gaan we terug naar de orde van de dag, namelijk: het geven van mijn gedachtenoordeel over het voorliggende. Met als eerste hoogtepunt de omslagillustratie van Marion van Delst. Kleurrijke collage, prachtig gecomponeerd een lust voor het oog te noemen! Daarna te beginnen, zoals altijd, bij:

-Remco Meisner – Meyvistisch Melodrama
Ook als altijd maakt Remco een opening waar je nog lang na kan denken (het moet niet hoor), meestal in verhaalvorm, maar ditmaal niet. Hij legt de opslag van digitale media langs de lat en komt tot de conclusie… afijn, lees dat zelf maar! Verder verzorgt hij een wat uitgebreide, zij het soms wat op een op-de-vlakte manier, inhoudsopgave, wat zeker niet op een onaardige manier overkomt. Gauw verder met:

-Tjonge 19
Dat was een verrassing, niet? Het doorgaans guitigste tijdschriftje van het Nederlandse taalgebied. Versie 19 toch alweer, ondanks het feit dat het zo onregelmatig bij FV geserveerd wordt. Er is ook een inleiding dit keer: De kop van Geuk. Dat slaan we maar even over (het begint met: “Kan je nog Geukenen, Geuken dan mee”. Mjah!!!) en gaan dus snel over naar het verhaal:

-Rob Geukens – De kop is eraf (FA)
Het verhaal is zelf ook van een twijfelachtig allooi. Het is een verslag over iemand die het bovenste deel van zijn hoofd eraf lacht. Het heeft blijkbaar geen enkele consequentie voor hemzelf, of zijn omgeving. Er is enige angst om als vuilnisvat gebruikt te worden. Het is wat het is, zullen we maar zeggen. Toch, in zijn eigen hoedanigheid, goed te lezen én met een glimlach wordt alles mooier!!!

-Einde Tjonge 19

-Guido Eekhaut – Wie de geschiedenis herschrijft (SF) (Ill. Gert-Jan van den Bemd)
Correcties in tijdlijnen blijken, indien niet zorgvuldig onderzocht, meestal slechter uit te pakken dan dat de bedoeling was. Het smoren van baby Adolf in de wieg, brengt dan waarschijnlijk een nog groter mispunt voort, die Adolf, die zelf het gevaar van die figuur onderkende, al snel een kopje kleiner maakte voordat hij een te groot mispunt kon worden. Zo ook in dit verhaal lijkt er voor de verkeerde gekozen te worden, maar of de correctieve maatregelen zullen helpen? Alweer een prachtverhaal van Guido Eekhaut!!!

-Onder de indruk
Bevat weer een aantal recensies van Charles van Wettum, Johan Klein Haneveld, Remco Meisner en mezelf. Het zijn prachtige uitgebreide en doordachte recensies waarin een ding me opviel. Er waren twee recensies (van Charles en van Johan) van ‘Aarde in gijzeling’ van Réne Otjes, die toch nogal positief uit de verf kwamen. Maar goed, dat zullen we maar als verschil in perceptie noteren.

-Charles van Wettum – Onderhandelaar (SF) (Ill. MOZ)
Dit is wel het meest hilarische verhaal dat ik de laatste tijd tot mij nam. Geweldig!!! Al een aantal malen eerder heb ik het al gezegd (en doe het dus nog maar een keer), het is jammer dat Charles van Wettum het schrijven pas na zijn pensionering ontdekt heeft. Wat als hij dertig jaar eerder was begonnen… had hij nu dan niet de huidige generatie Nederlandstalige SF auteurs naar de kroon kunnen steken, zou hij de internationale schrijverswereld niet op zijn kop gezet hebben? We weten het niet en zullen het nooit weten ook. Maar wat een talent heeft die man en wat een verhalen!!!

-Schrijven tegen de vergetelheid: ‘Het ongemak’ – Piet Apol, door Rob Geukens (essay)
Rob Geukens presenteert, voor een bibliograaf als ik, een bijzonder interessant artikel over een vondst dat hij onlangs deed in een zwerfbieb (of minibieb). Hij deed er een geweldige ontdekking. Inmiddels heb ik zelf een stuk of acht minibiebs ontdekt in mijn eigen woonplaats, die ik regelmatig frequenteer. Niet alleen om eens een boek mee te nemen, maar ook om eigen boeken achter te laten. Ik vind het een prachtig initiatief en deed er al een paar aardige vondsten, maar nog geen als Rob Geukens. Een lichte jaloersheid was mijn deel, dat moet gezegd. Piet Apol! Ik ken hem niet en Fandata kent hem niet en dat is toch wel apart te noemen. Uiteraard vinden we nog steeds onbekende verhalen en boeken om op te nemen, maar toch! Piet Apol… interessant dus. We zouden dus blij zijn met de gegevens, Rob! Verder wil Rob, na zijn uitvoerig verslag van de verhalen van Piet Apol in FV 66, een negental auteurs overhalen een verhaal in de geest van Apol te schrijven en die verhalen dan, samen met die van Piet Apol, te bundelen en uit te geven. Daarvoor wil Rob het boek ‘Het ongemak’ weer laten zwerven naar de volgende. Een waarlijk prachtinitiatief wat absoluut navolging behoeft. Zelf heeft hij het eerste verhaal al geschreven, wat na het artikel volgt!

-Rob Geukens – De oude schrijver (FA) (ill. Ben van den Outenaar)
Zijn verhalen ken ik niet, maar deze naar hem geschreven is heel erg mooi én heel erg logisch. Het klopt, maar ook weer niet. Leg er maar eens een vinger op, kan je dat? Ja… even misschien, maar dan glipt het toch weer onder je vingers vandaan.

-Paul van Leeuwenkamp – Tijd voor Geschriften 2 (artikel)
Het tweede deel van Pauls tocht langs de Nederlandstalige tijdschriften. De weg is nog lang in deze en als Paul het doorzet, hebben we straks (na tig delen) een prachtig beeld van, nog levende, of reeds (lang) ter ziele gegane tijdschriften. Ditmaal wordt Holland-SF, HSF (de opvolger) en SF Terra onder de loep genomen. Prachtige research, Paul! Inderdaad, Fandata plaatste in het verleden alleen tijdschriften waarin een fantastiek verhaal opgenomen was. Daarom is de eerste Holland SF in Fandata een later nummer dan de eerste Holland SF feitelijk was. De laatste jaren doen we dat anders. Ook tijdschriften zonder Fantastiek verhaal worden opgenomen met de mededeling: Niets opgenomen. Dat heeft een tweeërlei doel. Als eerste laten we de (onder)zoeker zien dat het tijdschrift er wel degelijk is en ten tweede weet iemand van het Fandata team dat het betreffende tijdschrift al bekeken en beoordeeld is. Geen dubbel werk meer dus. Ik heb, weet ik veel, hoeveel tijdschriften voor de zoveelste maal doorgebladerd om het constateren dat er niets Fantastieks in stond. Er is een jarenlange inhaalslag gaande om de gaten op te vullen.

-Jan Roosen – Weer als een jonge god (FA) (ill. Peter Ehrhardt)
Door klagen weer jong? Dat willen we allemaal wel. Ik sta absoluut al voorop! Jan Roosen presenteert een vrij simpel, maar intrigerend verhaal over een mans schaduw. Soms schiet een man sneller dan zijn schaduw, maar dit keer is de schaduw het wapen. Klein, maar fijn verhaal!

-Pieter Spronck – Waar komen al die dampen vandaan? (strip)
Een korte strip uit februari 1981? Is dat het, of is het gesitueerd in 1981? Dat is niet geheel en al duidelijk. Niet onaardig te noemen, echter is het te lang, of te kort. Dat is afhankelijk van de interpretatie. Voor mij zou het misschien als een cartoon duidelijker overkomen.

-Max Moragie – De mesthopen van de wanorde (essay)
Het essay van Max Moragie veroorzaakte onrust bij me, omdat ik niet wist wat ik ermee aan moest en waar het naar toe ging. Gelukkig was er een verlossing uit de waanzin. Het blijkt namelijk dat alles wat er in België gebeurt in de basis plaats vindt om de Belgische schrijvers een voedingsbodem te geven, zodat hun absurdistische gedachtegang hun verhalen voeden, zodat wij ze weer hoofdschuddend kunnen lezen Gelukkig maar! Ik dacht dat ik zelf gevangen raakte in een absurdistische omgeving. Opgelucht haalde ik adem. Diep adem!!!

Oxana Langbeen – Oxana’s Oxomoron: AI-4113 (SF)
Onze Oxana weet toch overal raad op. Zo wordt het wel heel erg makkelijk een prijswinnend verhaal te schrijven. Zelfs een kaasschaaf kan het op die manier. Zet ‘m dus op!!! Hoewel… was de datum voor Ganymedes 23 al niet verstreken? Nou ja… heb je sowieso nog een dikke driehonderd dagen om in te sturen voor Ganymedes 24!

Welaan… alles is bekeken en alles is besproken. Het was weer een prima FV 66 gevuld met voor elck wat wils. Het enige jammere vond ik was dat de volgende editie FV 67 als weer op de mat lag (waar ook weer iedereen overheen stapt) voordat ik klaar was met deze. Soms zou ik willen dat ik de snelheid van een Johan Klein Haneveld bezat, dan was ik er dezelfde dag dat het arriveerde er klaar me. Toch maar een tijdmachine aanschaffen? Maar goed… volgende!!!

Jos Lexmond

2 gedachten aan “Fantastische Vertellingen 66”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *