Britta Fath – Het paarse vampiertje

Fath-Het-paarse-vampiertje.jpg

Britta Fath – Het paarse vampiertje (JHO)
De avonturen van Moira en Mystique 2
Clavis Uitgeverij, Hasselt – Amsterdam – New York (2023)
71 pagina’s; prijs 15,95
Omslagontwerp: Studio Clavis
Illustraties: Yuhan Lin

U kunt er overtuigd van zijn dat ik dit boekje niet uit mezelf gerecenseerd zou hebben. Vooral het eerste deel, voor zover ik kan zien, zou wat mij betreft geen Fantastiek zijn. Hoofdpersonen in deel een: ‘Moord in Cativicus’ zijn het detective katje Moira en haar eenhoorn. De bibliothecaris van Cativicus is vermoord, met in zijn poezelige pootje een boek. Wat is er gebeurd? Omdat de plaatselijke politiekat te sloom is, beslist Moira zelf maar op onderzoek uit te gaan. Allemaal katten, dus meer een fabel dan fantastiek. Normaal gesproken is er voor opname in Fandata interactie met mensen noodzakelijk. Bij ‘Het paarse vampiertje’ ligt dat anders, want hier komt een fantastiek (menselijk?) figuur, namelijk een vampier (hij is weliswaar paars, maar toch), bij kijken. En uiteraard nog wat meer Fantastieke gebeurtenissen, waar ik nu (nog even) niet op in zal gaan.

Nee… Guido Eekhaut kwam met het verzoek ‘Het paarse vampiertje’ te recenseren. Geen probleem én met alle soorten van genoegen. Maar… waarom vraagt Guido mij dit. Wat voor een relatie heeft hij met Britta Fath. Ik had al eerder een opdracht gezien in ‘De wereld van de Kraken’, Enigma 3: “Bijzondere dank gaat naar Britta Fath, proeflezer extraordinaire, meesteres van de Meownicorn, die het boek en de schrijver op het rechte pad hield”. Het boek begint zelfs met: “Zou Britt…”. Dat is toch wel heel erg toevallig, niet? Ik ben op internet gaan zoeken. Misschien is het wel zijn dochter… Britta Eekhaut? Nee, een dochter slechts, genaamd: Liesbet! Ik denk dat Guido zich inmiddels van zijn stoel aflacht, dus ik houd er maar mee op. Ik kom er maar niet achter en zal ermee moeten leren leven (snif, weer een aantal uren van mijn leven verbrast aan het najagen van een fantoom).

Maar goed… terug naar ‘Het paarse vampiertje’. Moira werkt in de bibliotheek van Cativicus. Ze kreeg de baan van bibliothecaris nadat ze de moord op de vorige, Finn, had opgelost. Toen de burgemeester het haar vroeg, kon ze alleen maar ja zeggen. Ze slentert, voordat de bibliotheek opent, langs de rijen met boeken. Bij het rek met de Fantasyboeken blijft ze staan. Ze is gek op Fantasy. Haar oog valt op een boek: ‘Het Vampierendagboek’. Dat lijkt haar wel leuk en ze neemt het mee. Raven, haar assistente, denkt ook dat het een geweldig boek is. Raven is ook dol op vampierverhalen. Die avond gaat Moira, samen met haar vriendin Raven en Mystique, haar eenhoorntje, maar hun vriend Samael. Op de zolder bij hun vriend vinden ze een ander boek. Heel oud, maar ook over vampiers. Voor ze het beseffen worden ze in het boek gezogen en komen in een paarse wereld terecht, waar ze het niet dappere Paarse Vampiertje ontmoeten, die zich verstopte in de grot waar Moira en haar vrienden in de paarse wereld arriveerden. Deze wereld is vol met monsters en het Paarse Vampiertje is bang voor monsters. Moira vraagt of hij hen kan helpen weer thuis te komen, maar dat lijkt een stuk moeilijker te zijn dan daar te komen. Het Paarse vampiertje zal hen naar de Wijze brengen. Die kan hen misschien helpen! De avonturen in de Paarse wereld vangen aan. Kunnen ze de Wijze vinden en komen ze weer thuis?

Voor negenjarigen een prima boekje om te lezen. Spannend, maar niet té. Er moeten geen nachtmerries gekweekt worden. Het gewone leven is al spannend genoeg. Maar… nu weet ik nog steeds niet wie Britta Fath is! Er valt me net trouwens in… zou Britta Fath een pseudoniem van Guido Eekhaut zijn? Ze waren tegelijk aan het signeren op maandag 31 oktober 2022 op Boektopia op de stand van Clavis. Zou het dan toch? En als de antwoorden op vragen op leuvenleest.be vergelijkt tussen Guido Eekhaut en Britta Fath, dan…

Jos… kappen nou! Het is genoeg geweest!!! Ja, maar… NEE!!!

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *