Schaduwhotel – Nico De Braeckeleer

Braeckeleer-Schaduwhotel.jpg

Schaduwhotel – Nico De Braeckeleer (JHO)
Middernacht 1
Pelckmans, Kalmthout (2023)
167 pagina’s; prijs 14,50
Omslag: KaaTigo

Mijn bewondering voor Nico de Braeckeleer wordt maar groter en groter. Onvoorstelbaar wat die man allemaal doet. Ik word er al moe van als ik er alleen al aan denk. Ik heb een stukje uit zijn biografie op Fandata.nl gekopieerd:

“Nico ging in 2012 aan de slag als scenarist en auteur voor Studio 100. Nico De Braeckeleer schrijft ook scripts, waaronder in 2013-2014 dialogen voor de VTM-soap Familie. De Braeckeleer is werkzaam bij Studio 100, waar hij boekjes schrijft en mee bedenkt (Piet Piraat, Mega Mindy, Het Huis Anubis, Dobus, Rox, etc.), maar vooral scenario’s schrijft (Hallo K3, Jabaloe, Rox, Plop, Prinsessia, etc.). Hij schreef samen met Gert Verhulst ook het scenario voor de K3-films K3 Bengeltjes (2012) en K3 Dierenhotel (2014). Ondertussen werkt hij nog steeds met heel veel plezier aan de projecten van Studio 100. Daarnaast schrijft hij als zelfstandige in bijberoep boeken, strips en scenario’s, voor alle leeftijden, van jong tot minder jong. Hij houdt van het vertellen van verhalen”.

De laatste zin: “Hij houdt van het vertellen van verhalen”, had er eigenlijk niet bij hoeven te staan. Dat kan elk weldenkend mens zo wel zien!!!

Het moge duidelijk zijn dat Nico niet om ideeën verlegen zit. Met ‘Schaduwhotel’ start hij alweer een nieuwe reeks: ‘Middernacht’ waarbij meteen al het tweede deel ‘Duivelsschool’ ook al beschikbaar is. Je hoeft je dus niet in te houden!!! De verhalen in de ‘Middernacht’ reeks zijn standalone’s, wat wil zeggen dat het steeds weer een verhaal is met andere hoofdpersonen in een geheel nieuwe setting. Dat is een stuk lastiger dan een reeks met steeds dezelfde personen. Maar… dat is Nico wel toevertrouwd.

Op de achterflap staat de opmerking: “Sommige verhalen zijn zo griezelig, zo verontrustend, dat je er een raar gevoel van in je buik krijgt.” Wel… dat mag ook van dit verhaal gezegd worden. Ik ben nogal wat gewend. Als je Howard Phillips Lovecraft en Clark Ashton Smith gelezen hebt (daar kreeg ik echt een heel erg raar gevoel in mijn buik van én nachtmerries) dan kan je daarna wel ergens tegen, maar ik moet zeggen dat ik ‘Schaduwhotel’ ook behoorlijk eng vond. Nico heeft de geweldige gave om mensen een verhaal in te trekken!!!

En… waar gaat het verhaal over? De ouders van de 12-jarige Vic hebben een kasteel, op de top van een heuvel, gekocht in een klein dorpje genaamd Sansâme (sans âme is Frans en betekent dood, levenloos, geesteloos, onbezield, niet bezield. Normaal verklap ik dit soort dingen niet, maar hier komt nooit iemand achter, denk ik (hoop ik)). Vic bezocht het al een keer eerder, maar nu voelde te anders. Dreigend en duister. Zijn ouders willen een hotel openen in het kasteel. Vic had het kasteel op proberen te zoeken op internet, maar niets gevonden. Als ze het dorpje in rijden, houdt een oud vrouwtje ze aan en zegt dat ze terug moeten keren. Als zijn ouders dan vertellen dat ze het hotel gekocht hebben, reageert het vrouwtje geschokt. Het kasteel is jaren geleden afgebrand, zegt ze. Als zijn ouders zeggen dat ze het kasteel gewoon kunnen zien, schud het vrouwtje haar hoofd en zegt: O nee, het heeft jullie in zijn greep!

Wel… de toon is gezet én… het is nu al griezelig en dan is hoofdstuk een nog niet eens gedaan. Kan je nagaan wat er verder allemaal nog te gebeuren staat!!! Prachtig, en helemaal mijn stijl. Mooie horror voor kinderen! Het verhaal is voor de leeftijd 10+, dus ook natuurlijk voor 69-. Maar voor 10+ vond ik het toch wel behoorlijk heftig. Maar… als je een beetje stevig in je schoenen staat, dan moet het zeker te doen zijn. Als je van echte griezel houdt… dan zeker aanschaffen. Ik ga gauw eens naar deel twee ‘Duivelsschool’ kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *