Verslaving en de Kick op Bestelling – Antoni Dol

Dol-Verslaving.jpg

Verslaving en de Kick op Bestelling – Antoni Dol (SF)
De superrealiteit, deel 3
IO, Independent Publisher, Amsterdam – (2022)
212 pagina’s; prijs 19,95
Omslag: Antoni Dol

Op de een of andere vreemde manier had ik het verschijnen van ‘Verslaving en de Kick op Bestelling’, het derde deel alweer van de ‘Superrealiteit’ reeks, gemist. Heel erg vreemd, want ik maak er een goede gewoonte (nouja… voor mij dan) van (vooral voor de lijstjes op de site van het NCSF https://www.ncsf.nl/recent-verschenen-en-verwachte-boeken/), vrijwel constant op zoek te zijn naar nieuw te verschijnen titels, dan wel de onlangs verschenen titels. Dat ik dan zoiets als dit boek mis is onvoorstelbaar. Hoe ik er nu ineens wel tegenaan liep, ben ik vergeten, maar ik nam wel meteen contact op met Antoni toen dat zo was en zo kwam alles toch weer op z’n pootjes terecht. Al ben ik nog steeds wel confuus van… ik moet het achter me laten en hopen dat dit niet meer gebeurt! Hoe het ook zij… bij dezen mijn bevindingen.

Allereerst moet me van het hart (en ik heb het waarschijnlijk al eerder bij eerdere gelegenheden gemeld) dat deze dystopische wereld vol met verleiding gestuurde bots, mij tot op het bot (het echte) tegenstaat. Ik zou als de man van La Mancha, Don Quichot (deze persoon, Don Quichot, is het stereotype van de idealist, een dwaze held die zich met zijn goede bedoelingen maar onpraktische daden min of meer belachelijk maakt (een beschrijving die me past als een handschoen, haha!)), ten strijde trekken tegen enige vorm van verleiding, drang en verdekte dwang! Het is ontzettend knap van Antoni dat hij bij mij dit kan bereiken met zijn verhaal, maar aan de andere kant is dat ook weer niet zo heel erg moeilijk. Ik ben namelijk fel gekant tegen opdringerige reclame, met rare stemmetjes waarvan ik meteen denk: “Praat verdomme Normaal!!!” Ik heb dus ook een ontzettende pesthekel aan commerciële zenders. Het onderbreken van programma’s om reclames door te geven aan het gepeupel, stuit mij zeer tegen de borst. Daarom kijk ik er ook nooit naar. Mijn vrouw helaas wel! Het is dan ook een goede gewoonte van me, om me terug te trekken uit de huiskamer en me neer te zetten achter mijn laptop en maar weer een recensie te gaan schrijven, of Fandata verder te vullen. Het laatste is een karwei, waaraan immer werkzaamheden aan zijn.

Ik merk zelfs dat ik terwijl ik dit allemaal neerschrijf, ik me alweer op zit te winden. Zoals ik al eerder memoreerde: Knap dat Antoni dat bij me voor elkaar krijgt!!!

Deze Superrealiteit is volgens mij het verlengstuk, of de opvolger, van de iPhone (waar ik overigens ook al niet aan mee doe) maar dan een nog dwingender en indringender vorm. Nooit, maar dan echt NOOIT, zou ik een SuperReal set aanschaffen, net zomin als een iPhone. De Superrealiteit is een prachtige serie! Het eerste deel vond ik schitterend, het tweede deel een ietsie pietsie minder, maar dit derde deel ‘Verslaving en de Kick op Bestelling’ is weer prachtig te noemen!!!

Het verhaalt weer de belevenissen van cybercrimedetective Joris Hamelink. Het lijkt erop dat een hacker SuperReal-sets aanpast, zodat gebruikers in een roes komen als ze de hardware op maximaal zetten. Joris geeft zijn vriendin de nieuwste versie van de SuperReal hardware cadeau. Deze versie richt zich niet alleen op zich, gehoor en reuk, maar ook op de tastzin in de hersenen van de gebruiker. Niet alleen andere gedragsverslaafden, maar ook zijn vriendin, vallen terug in hun oude patronen. Ze worden verleid door BlissBots, digitale verleiders in dienst van bedrijven die de hardware gratis weggeven. De producent Konaminoto wil schade voorkomen en draagt Joris op om de hacker te ontmaskeren. Voor Joris komt alles, door zijn vriendin, wel heel erg dichtbij.

Joris leeft in een weerzinwekkende wereld. Een wereld vol Mixed Reality dat de nieuwe werkelijkheid lijkt te zijn. Angstaanjagend en aldus woest aantrekkelijk om te lezen. Een toekomst die je je zomaar absoluut voor kunt stellen. Aanschaffen en lezen dus!!!

Nog even vast over het nieuwe boek van Antoni. Binnenkort verschijnt zijn nieuwe boek ‘Het plasticmuseum’. Wanneer is nog even niet bekend, maar we hebben al wel vast een voorproefje kunnen lezen in ‘Werelden ontwaken’ dat niet zo lang geleden verscheen. Een van de bijdragen was ‘Federica’s metamorfose’ van Antoni Dol. Het gaf een prachtige inblik in een nieuwe wereld vol met nieuwe problemen. Een wereld die zo maar eens zou kunnen ontstaan. Ook daar kijken we reikhalzend naar uit!!!

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *