Maansikkels tellen – Tais Teng & Jaap Boekestein

Maansikkels-tellen.jpg

*Maansikkels tellen – Tais Teng & Jaap Boekestein (SF)
Uitgeverij Macc, Rijen (2023)
279 pagina’s; prijs 24,95
Omslag & Illustraties: Tais Teng

Tais Teng en Jaap Boekestein. Het is een van de mooiste schrijverscombinaties van dit moment. Hoewel Tais Teng een reputatie heeft van samenwerkingen met andere schrijvers, is de samenwerking met Jaap Boekestein toch een die al lang standhoudt! Beide heren moeten elkaar bijzonder liggen. Die samenwerking heeft zijn weerslag in prachtige verhalen met prachtige titels. De een nog mooier dan de ander en dat geldt zeker ook voor de titels. Beide heren kunnen er alleen ook wat van, maar samen bereiken ze onnavolgbare hoogtepunten! Niet alleen zijn zij dol op lange en vreemde titels, maar wij (ikzelf in ieder geval wel) zijn er ook dol op!

‘Maansikkels tellen’ is alweer zo’n hoogtepunt met een prachtige titel! Het is een SF-bundel met een vijftal verhalen, met een harde omslag en een idioot mooie illustratie van Tais Teng. Een aantal van de verhalen (zeg maar novelles) zijn volgens mij (ergens in november 2021) op facebook gelezen) uit vertaling uit het Engels afkomstig, ‘Maansikkels tellen’ zelf, is een nieuw verhaal en ‘Heidelberg, Mon Amour’ verscheen eerder in Fantastische Vertellingen 47 in 2017 (en in EdgeZero uit 2018). De verhalen die uit het Engels terugvertaald werden… dat gaat voor een Fandata bibliograaf nog een hele tour worden. Wat was de Engelse titel, waar en wanneer zijn ze verschenen en wie is de vertaler? Misschien is de info wel bij een van de heren te bekomen. Daar gaan we maar van uit! Maar toch… voor de grap heb ik ‘Elf Aforismen van de Afwezige Keizer’ door translate gehaald en voorwaar… het resultaat was: ‘Eleven Aphorisms of the Absent Emperor’. Dat was nog niet zo moeilijk. Nu die titel in de google zoekbalk gekieperd! Dat werd niets! Bij ISFDB… geen doen (weet je hoeveel titels Tais Teng (zonder die in ‘Maansikkels tellen’) alleen, of samen met iemand anders geschreven heeft? In Fandata.nl staan er 702! En Jaap? 203! En… het is helemaal niet zeker (helaas) dat Fandata.nl compleet is!). Zucht… dus toch maar bij de mannen proberen! Waarom moeilijk als het ook gemakkelijk kan! In afwachting van het een en ander, lopen we de verhalen maar eens in willekeurige, doch lineaire volgorde, langs!

-Maansikkels tellen (SF)
Een verhaal over een hopeloze liefde. Een maansikkel meer, en… Prachtig verhaal met zoveel geweldige details, daden en mogelijkheden, waardoor ik geen enkele poging doe ze allen mee te exploreren. Ik zal me beperking tot de omschrijving van de plek, waarin een en ander zich afspeelt, namelijk: Het zonnestelsel! Waar de mensheid overal, zelfs op de meest onleefbare en onbereikbare plekken, brokken en stukken (planetoïden, kleine manen, grote rotsen en ander ruimtepuin) vandaan heeft gesleept en een nieuwe plek onder de zon heeft gegeven. De Pavane zwerm. Het idee alleen al, is adembenemend! Het idee achter het verhaal is dat je vanaf Sedna ontelbare maansikkels ziet. Tegen deze unieke achtergrond, speelt ‘Maansikkels’ zich af. Ik voorzie hier in de toekomst meer verhalen vandaan komen. De omgeving is te mooi om te laten rusten!
-Heidelberg, Mon Amour (SF)
Een afgewezen liefde en dus een onmogelijke liefde. Een AI uit het einde der tijden, het sluiten van de oude tijdlijn en het openen van een nieuwe. Bijna alles behoort tot de mogelijkheden. Maar… er zijn regels, om het onmogelijke mogelijk te maken. Thijs en Jaap vouwen en vlechten een wonderlijk verhaal dat.… waarnaartoe leidt? In het begin zoeken zij, of misschien wel: jij, naar verbinding, naar begrip. Mooi!!! Heel erg mooi verhaal. Mijns inziens een nieuwe opname in EdgeZero waardig!
-Drie Totemdieren van de Verslonden Aarde (SF)
Alweer een onbesuisde, waanzinnig gecomponeerde en rijke originele toekomst. De Imridell hebben de mensheid opgesloten en buitengesloten van de ruimte. Een nieuwe aarde is hen beloofd, maar wanneer komt die nieuwe aarde. Wanneer kunnen ze ontsnappen aan de gevangenis van de Imridell en Troggers. Aardse techniek is in de ban. De Imridell zijn veel te bang dat de mensen hun oude techniek herontdekken en uitbouwen. Uiteindelijk koopt Timoty een polshorloge van de Troggers. Het is een stabiele versie 3.1 van de zelfregulerende nano’s van Bezos GmbH. Zijn slogan is: “Wat u weet te bereiken, kunnen wij bouwen”. Is stabiele versie 3.1 de uitweg, de verlossing voor de gevangen mensheid? Pracht verhaal, waarin de ideeënrijkdom (waar halen ze het allemaal vandaan?) van de beide schrijvers een hoge vlucht nemen. Ze zijn welhaast niet bij te houden, zo snel vuren ze hun denkbeelden op ons af!
-Elf Aforismen van de Afwezige Keizer (SF)
Zonder de voorkomende, dan wel de nakomende verhalen te kort te willen doen, wil ik even mededelen dat Tais en Jaap met dit verhaal hun Magnum Opus (inderdaad… met Hoofdletters) hebben geschreven! Oplichterij, nieuwlichterij en volksverlakkerij van het zuiverste water, is aan de orde van de dag. Alles wat maar helpt om de keizerlijke macht aan het bestuur te houden.
-Verhalen van de Zilveren Weg (SF)
Ah… hij slaakte een kreet van genot. Jaap en Tais bezigden een archaïsch taalgebruik in dit verhaal, een gebruik dat de lezer dezes meer dan beviel. Zelden werd dit nog gebruikt en des te meer node gemist. Niet allen archaïsch, maar ook lyrisch, a-lyrisch, gepokt en gemazzeld, kortom alles waar deze lezer naar snakt! Een verhaal naar zijn hart, vele wegen, vele omwegen, maar met een einddoel dat staat. Kortom… een prachtverhaal, ofwel een verhaal zonder weerga. En een prachtige afsluiter van deze bundel én niet gespeend van humor ende grappen en grollen, waarvan ik de vrijheid neem er eentje te noemen, zoals… kunnen jullie mijn derde been signeren!

Al met al een bundel om van het smullen en wat mij betreft… had het wel driedubbel zo dik mogen zijn. Mocht je er niet genoeg van hebben gekregen… in de anthologie ‘Verhalen Vertellers 5’, staat ‘En achter de Muur een woestenij vol geparfumeerde Perzen’. Ik schreef toen in de recensie (zie de site van het NCSF): “Ik mag een boon worden als dit geen verhaal is, dat niet echt meer in Maansikkels tellen paste qua lengte, dan wel breedte.” Ik werd geen boon, dus mag je (en ik) gevoeglijk aannemen dat het zo was. Dus… die ook aanschaffen en er je voordeel mee doen. Er staan ook nog losse verhalen van beide heren in!

Hoe het ook zij… ik had ontzettend veel plezier met ‘Maansikkels tellen’. Ik hoop dat ze nog wat meer onvertaalde verhalen ergens hebben staan in oude Engelse uitgaves en snel een nieuwe bundel produceren. Het leven kan ZO mooi zijn!!!

Jos Lexmond

2 gedachten aan “Maansikkels tellen – Tais Teng & Jaap Boekestein”

 1. Jaap en ik hebben expres Engelse verhalen gekozen die nog niet gepubliceerd zijn en die we toch eigenlijk best wel de moeite waard vonden. Vandaar dat je ze nergens kon vinden bij het googelen. We hebben nog zeker een dozijn of meer Engelse verhalen die vertaald kunnen worden. Plus een Engelse roman/ novelle The Shurikan beneath The Cherry Blossom waarin Japan met behulp van Joodse geleerden een atoombom bouwt en de Tweede Wereldoorlog wint. Het is een Holocaustvrije wereld die toch bijzonder veel onaangenamer is dan de onze.
  Met dat verhaal leuren we nog steeds maar ik vrees dat de Engelse Markt het te controversieel vond. Denk aan een combinatie van manga met cyberpunk en heel veel Jaap en Thijs.
  We waren vooral blij met het von Braun ruimtestation dat de vorm van een mijlenwijde swastika had. Ook zijn er Smart glasses waarmee je spoken en demonen kan zien.

  1. Jammer, Thijs. De Engelstaligen weten niet wat ze missen. Dan gewoon maar weer aan ons, die het wel waarderen, voeren!!!

   Maar ik kan me wel voorstellen dat het enigszins frustrerend is, dat jullie deze prachtverhalen niet in het buitenland kunnen slijten. Vooral ‘The Shurikan beneath The Cherry Blossom’, lijkt me alweer een schitterend verhaal dat vele lezers verdient. Hopen maar dat het alsnog gaat lukken de verhalen buiten onze landsgrenzen te publiceren!!!

   Ik neem de verhalen, als ze dan niet eerder in het Engels zijn gepubliceerd zijn, dan op in Fandata als oorspronkelijk Nederlands.

   Bedankt voor de aanvullende info. Groetjes, Jos…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *