Charles van Wettum – Het zal anders

Wettum-Het-zal-anders.webp

Charles van Wettum – *Het zal anders (DIV)
Muttew (Eigen beheer) (2023)
114 pagina’s; prijs € 11,70
Omslag: Charles van Wettum
Verkrijgbaar op: Amazon.nl, of bij Charles van Wettum zelf (stuur hem een PB via facebook)

Charles van Wettum. Twee jaar geleden kende niemand hem. Nu moet ik dat ´niemand´ natuurlijk wel enigszins nuanceren. Je mag aannemen dat zijn vrouw hem kende, zijn familie, vrienden en kennissen en zijn (oud)collega’s. Maar SF minnend Nederlands taalgebied… geen mens. En nu… nu mag hij toch al tot de groten van datzelfde taalgebied gerekend worden. Misschien niet in aantallen gepubliceerde verhalen, maar wel in de kwaliteit daarvan.

Charles viel mij meteen al op toen hij, na zijn pensionering, zijn eerste SF-verhalen begon te publiceren. Hij schrijft SF met humor en in de stijl van Arthur C. Clarke en consorten met, echo’s uit de jaren zeventig en tachtig uit de vorige eeuw. Een stijl die me heel erg aansprak. Deze bundel ‘Het zal anders’ publiceerde hij eerst als e-book. Op mijn vraag of ‘Het zal anders’ niet als papieren uitgave beschikbaar was, zette hij er meteen de sokken in om dat te realiseren. Ik lees namelijk geen e-boeken. Ik zit de hele dag al achter een scherm en ik wil mijn ogen ’s avonds (lees ’s nachts) een broodnodige rust cadeau doen en een gewoon én fysiek boek lezen. Hoe dan ook… een paar weken later had ik het resultaat, met een hele fijne opdracht (dat kan maar mooi niet in een e-book) in handen. Een alertere reactie kon ik me nauwelijks voorstellen. Mijn dank is dan ook amper meetbaar.

‘Het zal anders’ bevat tien verhalen van Charles, iets wat zijn oeuvre (zichtbaar in Fandata.nl) ineens behoorlijk toe zal laten nemen. Ik ben meer dan benieuwd. We zullen ze eens één voor één doornemen.

-Teruggaan valt niet mee (SF)
Pracht verhaal, met een leuke dosis humor, over een man die net nog even voor sluitingstijd wat boodschappen moet doen in een supermarkt. Bij de non-food, een spiegel en… Alice in Wonderland, maar dan anders en… hoe kwam je ook alweer uit Wonderland?
-Datazee (SF)
Voor mij is Datazee een verhaal van een dystopische toekomst, een verhaal van een totaal onwenselijke toekomst, naar waar wij hoogstwaarschijnlijk dreigen te gaan. Daarom is het geen verhaal, maar een terechte waarschuwing!!! Dit verhaal is eerder verschenen in Ganymedes 21 (2021).
-Crathos (FA)
Het was natuurlijk de bedoeling dat ik op het verkeerde been gezet werd. Ter hoogte van de laatste zin kwam ik erachter. Leuk gedaan!!!
-Hoe Henri zich ontwikkelt (SF)
Ook deze zag ik niet aankomen. Prachtig verhaal én een pracht oplossing. Waanzinnig goed gevonden. Er rinkelt constant een belletje bij me. Iets dergelijks heb ik eerder gelezen! Het ligt op het puntje van mijn tong. Was het Fredric Brown? (kijkt naarstig zoekend het rijtje verhalen in Fandata na) Nee! Ik zal er waarschijnlijk opkomen als ik deze recensie ingeleverd heb. Dit verhaal dient onverwijld naar EdgeZero opgestuurd te worden!
-Verstrengeling (SF)
Magnifiek verhaal en blijkbaar een van Charles’ eerste. Het verscheen al in Fantastische Vertellingen 50 in 2019. Het beschrijft het ontstaan van… ach, lees zelf maar!
-Bijles (SF)
Zeer origineel en schitterend verhaal over het verschil in culturen en hoe andere culturen, zoals het Chinese, onze Europese cultuur (als dat al bestaat) ziet. Heel erg mooi opgenoteerd!!!
-Big Bang (SF)
Big Bang… een verhaal? Misschien! Een filosofische overpeinzing? Dat zeker! Mooi en… een start van ons eigen universum? Misschien… maar in ieder geval een waarin de liefde de overhand heeft. Laten we hopen dat dit het onze is!!! Het verscheen eerder in 2022 op de website ‘Out of this World’ als onderdeel van de wedstrijd Big Bang onder de titel ‘Geboorte’.
-Uit Afrika (SF)
Kinderen uit de Nieuwe Wereld zijn niet andere dan Kinderen uit de Oude Wereld. Niets nieuws onder de zon. Ik had hier al bijna ‘Geen Fantastiek’ genoteerd, toen het kwartje viel!
-Dat maakt ons mens (SF)
Mooi verhaal, maar je moet er wel bijblijven. Na een ongeluk met een Marsbus, wordt Donna doorboort met een micrometeoriet. De ernstige beschadiging aan haar fysiek is op zich geen probleem, maar als de regulator het begeven heeft… Wat doet dat met haar relatie met Javi? De onderliggende relaties werpen wat problemen op voor de toeschouwers (de lezers). Een ietsie verduidelijking zou zeker helpen!
-Wolken van Jupiter (SF)
Terwijl op aarde de toestand aan het verslechteren is, wonen de dementerende Jocky en haar man Harald op een station in de atmosfeer van Jupiter. Jaren hebben ze bewoners van Jupiter vermoed in de atmosfeer en jaar na jaar meten ze van alles en nog wat in de wolken van de planeet. Magnifiek verhaal over menselijk onvermogen en keuzes…

Prachtige bundel met prachtige diverse verhalen! Er is maar één nadeel aan. Deze bundel had zeker drie of vier keer zo dik gemogen! Bij diverse eerdere gelegenheden, zoals het recenseren van tijdschriften en/of bundels waar Charles van Wettum eerder in opgenomen was, heb ik al gezegd dat Charles een natuurtalent is, die veel te laat met het vertellen van verhalen begonnen is. Maar gelukkig… hij is begonnen én gearriveerd!!!

Je komt hem tegenwoordig overal tegen en zijn verhalen zijn prachtig, humorvol en divers. Hij schrijft als ‘De Groten’ van de jaren zeventig en tachtig. Wat mij betreft mag Charles daar tot het eindigen der dagen mee doorgaan. Met zijn originaliteit blijft alles wat hij schrijft, meer dan interessant! Het is dan voor mij dan ook maar een kwestie van tijd, voordat hij ontdekt wordt door een grote en ‘commerciële’ uitgeverij. Persoonlijk kan het me weinig of niets schelen waar hij publiceert, als hij maar publiceert. NEXT PLEASE!!!

Jos Lexmond

2 gedachten aan “Charles van Wettum – Het zal anders”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *