Charlatans

Charlatans.jpg

Charlatans (DIV)
Godijn Publishing, Hoorn (2023)
313 pagina’s; prijs 19,99
Omslag: Imber Studios/Ralph Bunschoten

Het is altijd weer een vreugde om de winnaar te vernemen van de jaarlijkse Godijn SF & Fantasy Verhalenwedstrijd van Godijn Publishing. Nog vreugdevoller is het als de bijbehorende anthologie verschijnt. Altijd weer een bron met verhalen waar urenlang uit geput kan worden. Een ding wat ik wel vreemd en verwarrend vind is dat Erwin Colson Thimister de eerste plaats heeft veroverd en op de tweede plaats in het boek komt. Dominique Heuff behaalde de derde plaats (van haar eigen facebook pagina gehaald), maar opende de anthologie. Ik ben dus erg verward in deze. ‘Charlatans’ bevat de vijfentwintig beste verhalen van de Godijn Schrijfwedstrijd, maar de echte uitslag en volgorde van de verhalen is nergens te vinden. Ik dacht, tot nu toe, dat de volgorde ook meteen de rangvolgorde was. Maar… niet dus!!! Ik heb me suf gezocht op het internet, maar er is, over welke schrijfwedstrijd dan ook van Godijn (zelfs niet op de site van Mike Jansen (meznir.info)) HELEMAAL niets te vinden. Vreemd hoor!!! Daar moeten jullie wel iets aan doen de volgende keer, Godijn! De uitslagen van je schrijfwedstrijden moet je zeker toegankelijk houden op je website. Dat vind ik tenminste. Wat ik ook nog even vind, is dat de naam van de auteur, net als de titel, boven het verhaal moet staan. Als lezer moet je steeds heen en weer kijken in de inhoudsopgave wie het verhaal geschreven heeft.

‘Charlatans’ is alweer de zesde versie van deze wedstrijd, welke zeker weer voor verrassende ontdekkingen, zoals elke keer, zorgde. Ook, zoals immer, zijn er weer een behoorlijk aantal nieuwelingen te verwelkomen, die out of the blue (of in goed Nederlands, als een donderslag bij heldere hemel) er ineens zijn met verrassende verhalen, waarvan je denkt… waarom nu pas? Dat geeft hoop voor de toekomst in ons prachtige, maar kleine taalgebied. Maar goed, hoe het ook zij… ik ben heel erg benieuwd naar de verhalen!!!

1. Dominique, Heuff -Apathie (SF)
Zoals Dominique Heuff… dat is er zo eentje die nooit eerder iets gepubliceerd heeft (althans… geen vermelding daarvan in Fandata.nl) en dan boem! Nummer drie (?) met een prachtig en origineel verhaal over verlies en acceptatie, de keuze tussen dood en opnieuw leven. Ik wil wel meer van haar lezen!!!
2. Erwin Colson Thimister – Alleen (SF)
Alweer een onbekende, met een prachtige naam, én dit keer zelfs de winnaar! Een wel zeer fascinerend verhaal, dat moet gezegd. Maar… het moet ook gezegd dat het slechts aan een heel dun draadje hangt. De alien had het gewoonweg zelf moeten doen. Waarom afhankelijk zijn van een primaat? Zoals gezegd, een prima verhaal, maar op kosmische schaal heeft het nauwelijks bestaansrecht. Een eerste plaats lijkt me daarom misschien iets te hoog ingeschat!
3. Daniel Warmoeskerken – Moedervlek (FA)
Prima verhaal wat heel erg lang een ‘gewoon’ verhaal lijkt te zijn, maar…
Er zit trouwens wel een schrijfvoutje in. Je leest op pagina 37 ‘samengeperste’ ogen. Nu kan ik je voorspellen dat als je baby je met samengeperste ogen aankijkt (als ie dat nog kan), dat je daar helemaal niet vrolijk van wordt. Van samengeknepen ogen wel! Muggenziften? Ach…
4. Karen van Soomeren – Gedachtegoed (SF)
Verhaal over een voor mij onwenselijke toekomst. Wel een goed bedachte wereld en mooi klein geschreven. Een serieuze waarschuwing van Karen, over wie, tot nu toe, niets verder bekend is.
5. Ootjers, Miriam – De wolf en Roodkapje (FA)
Een wel heel erg vrije interpretatie van het welbekende sprookje en een meer dan bekend spreekwoord (althans bij mij dan). Maar… wel heel erg leuk gedaan. En nu… De geit en de zeven wolfjes?
6. Erik van der Velden – De like-schouwer (SF)
Een grimmige dystopische blik in de toekomst. De 1984 van 2022 zogezegd. I don’t like it very much. Gelukkig is het maar fictie!!!
7. Jurrian Kuit – Bloedbroeders (HO)
Jurrian Kuit… een voor mij onbekende naam én verder niets van te vinden, maar nu al een groot schrijver. Gemeenschappelijk trauma, maar wie lijdt er nu het meest? Gevoelig verhaal dat binnenkomt.
8. Niels van Eekelen – Alleen de levenden liegen (FA)
Bijzonder leuk verhaal over een necro-heks contra een charlatan necro-heks. Zelfs de doden… Nog een nieuwe naam aan het Fantastieke schrijversfirmament.
9. Charles van Wettum – De markt van honderden werelden (SF)
Prachtig en humorvol verhaal over een intergalactische markt in Bergen op Zoom. Er is zelfs een kraam van Tschai bemand met Chasch, die hun net niet dodelijke nachtmerries aanbieden. Zeer vermakelijk, origineel én met een onverwachte afloop. Een vette grijns kon ik niet onderdrukken. Alweer een bewijs van het kunnen van Charles!!!
10. Ronald van Assen – Vlucht AKI689 (SF)
Een onderzoeksjournalist op zoek naar bewijzen voor het crashen van een aantal ruimteschepen, waarvoor niemand het verband zag. Een gut feeling drijft de journalist, ondanks dat zijn baas het hem verboden heeft. De afloop komt plots en onverwacht.
11. Reinder Veelinx – De haperende zonnewijzer (FA)
Een opvoering van een doelbewust en intelligent opgezet toneelstuk in 1880. Dit met doel de aanwezigen een rad voor de ogen te draaien. Op de een of andere manier… leuk en subtiel!
12. Anika Riemens – De oversteek (FA)
Tussenleven. Een leven tussen leven en hiernamaals. Als je er bent… vertrouw niemand die Fenrir (Noorse god) heet. Mooi verhaal door Anika Riemens, waarvan tot nu toe slechts één verhaal in Fandata.nl.
13. Christian Deterink – De glorieuze terugkeer (SF)
Bijbelteksten, straattaal slang dat absoluut misplaatst staat in de toekomst. Plus nog wat van die kreten. Ik vrees dat dit verhaal me totaal niet aanspreekt. Indien dan uw rechteroog u ergert, trekt het uit, en werpt het van u!
14. Michiel Richards – Het huilverbod (SF)
Tsja… wat zal ik hier eens over zeggen. Ook hier vrees ik dat met ‘Het huilverbod’ ook niet zo veel mee heb en eerlijk gezegd ook niet wat ik er mee aan moet. Het regime… omverwerpen, zou ik zeggen én normaal gaan doen! Ik begrijp de diepere achtergrond evenwel wel.
15. Gitta Van Reeth – Heer van de berg (FA)
De basis van dit verhaal komt natuurlijk menigvuldig voor in vooral sprookjes. ‘Heer van de berg’ is mooi en een stuk origineler geschreven.
16. Elise Schuijtvlot – Kattenkwaad (FA)
Alweer een nieuwe naam voor deze bibliograaf! En… met een speels verhaal, waarvan je verwacht dat het nog verder gaat. Een boek zou misschien een goede optie zijn!
17. Heidi Tijms – De koffie-faal (SF)
Leuk verhaal, van alweer een debutant (!), dat op de een of andere manier veel leuker zou kunnen. Vraag me niet hoe, maar het resultaat vertaalt zich dan waarschijnlijk in de positie in deze anthologie. Overigens… zonde van de koffie!!!
18. Tom Kruijsen – De tijd nemen (SF)
Geen onaardig verhaal met een sterke aanwijzingen, die in de richting van Steampunk wijzen. Het ligt allemaal wel behoorlijk voor de hand en is knap voorspelbaar, maar toch… leuk geschreven. Met wat meer diepgang en ietsie pietsie meer verrassing had het veel beter kunnen scoren (ook al weet ik niet wat het gescoord heeft).
19. Daniel Warmoeskerken – Wit als sneeuw (FA)
Een aardig tweede verhaal van Daniel Warmoeskerken, dat zelfs tegen het einde spannend wordt. De ontmoeting met de dwerg in de herberg (rijmt wel) is wel heel erg gemakkelijk en de gelijkenis met het sprookje Sneeuwwitje ook. Dat kan origineler!!!
20. Nic Magis – Hoe de kaarten vallen (Geen)
Geen Fantastiek! Niets fantastisch in te herkennen. Vreemd hoe dit door de jury heeft weten te komen.
21. Wytske Brouwer – Godspreker (FA)
Fascinerend verhaal van alweer een debutant over een man die de magie beheerst om demonen te verslaan. Maar het gebruik van de magie verteert hemzelf. Had van mij absoluut hoger mogen eindigen.
22. Leo Eijkhout – Sympathie voor de duivel (FA)
Intrigerend verhaal over het ter verantwoording roepen van de opperbevelhebbers van de Engelse, Franse en Duitse legers in de eerste wereldoorlog. Verbazingwekkend dat het zeker geen tien plaatsen hoger eindigde (als ik wist op welke plaats het stond, maar toch!).
23. Heleen van den Hooven – De glasblazer (FA)
Het verhaal heeft mijns inziens een wat moeizame start qua duidelijkheid, maar wint allengs aan betekenis. In mooi taalgebruik gecomponeerd en het heeft een mooi einde. Met een iets sterkere start was een hogere plaatsing zeker gelukt!
24. Sybren Hilgen – De landloper van Ikari (FA)
Een niet onaardige Fantasy uiting, met een evenzo niet onaardige afsluiting. Echter… om een revolte binnen anderhalve pagina te laten slagen, dat krijgen niet veel schrijvers gedaan. Die hebben er meestal een stevig boek, of soms wel een stevige trilogie voor nodig. Ook de magie is discutabel. Krijg je, binnen een tel, een spreuk gepreveld als iemand je met een zwaard te lijf gaat? Hmmm…
25. Mariëlle Douma – De mangodief (FA)
Aandoenlijk verhaal van wat mijns inziens niet echt in deze Charlatans wedstrijd thuishoort. Maar goed… de aandoenlijkheid doet het hem. Leuk verteld!

Bonus verhaal 1. Laurens Wittevronghel – De dromenvanger (SF)
Het bonusverhaal van de winnaar van vorig jaar in de ‘Afvalligen’ schrijfwedstrijd. Het is het bewijs dat hij echt kan schrijven. Zo’n eerste plaats kan soms een toevalstreffer zijn. Een gruwelijk griezelverhaal in een horrorversie van een toekomstige aarde. Toch vreemd dat als je zo’n wedstrijd op je naam zet, het daaropvolgend jaar geen enkel verhaal van je verschijnt. Het bewijs dat je kunt schrijven is nu geleverd! Dus… Laurens, verhalen opsturen. Mogelijkheden te over! Waarom geen poging om de Walkure te gaan winnen!!!
Bonusverhaal 2. Johan Klein Haneveld – Allemaal trucage (SF)
Johan Klein Haneveld heeft als schrijvend jurylid ook altijd het genoegen (althans, dat denk ik) een bonusverhaal toe te voegen aan deze anthologie. Dit keer een mooi verhaal over aliens, die prachtige muziek maken, tot… Johan kan nu zelf ook mee gaan doen om de Walkure zelf te gaan winnen!!! Hij schrijft schitterende verhalen, dus waarom niet?

Alweer een geslaagde anthologie als resultaat van de jaarlijkse schrijfwedstrijd van Godijn Publishing. De vijfentwintig beste verhalen van de wedstrijd zijn hierin opgenomen en er zitten ook alweer onverwacht prachtige verhalen tussen, alhoewel de algemene kwaliteit van het gebodene toch wel ietsje minder lijkt dan in voorgaande jaren. Het kan natuurlijk zijn dat we te veel verwend zijn geraakt in de afgelopen zes jaren. Ondanks het gevoel van iets mindere kwaliteit, is het toch weer fijne verhalenbundel geworden, met alweer een groot aantal onbekenden. Laten we eens zien wie er allemaal van doorgroeien naar fantastieke grootheden van de toekomst. Volgend jaar weer een nieuwe wedstrijd. WALKURE. Prijs voor het korte verhaal in het fantastische genre. Zo gaat het worden, maar heel erg veel gaat er volgens mij niet aan veranderen. Waarom ook? Wat goed is… goed laten blijven. En een eigen naam aan dat goede geven… alleen maar goed!!! We gaan het weer zien!!!

Jos Lexmond

2 gedachten aan “Charlatans”

  1. Hoi Jos,

    Dank voor je aanmoedigende woorden voor de deelnemers (waaronder ikzelf). Misschien een klein beetje opheldering: mijn derde plaats had betrekking op een andere schrijfwedstrijd (overigens in een totaal ander genre). Maar de winnaar van deze editie is Erwin inderdaad, de cover van de bundel is gebaseerd op zijn verhaal.

    Ik hoop in de toekomst nog veel van je recensies te mogen lezen.

    Groet,
    Dominique

    1. Hallo Dominique. Dank voor je reactie! Graag gedaan! Ze waren meer dan verdiend. Dat met die plaatsen was heel erg verwarrend. Ik hoop dat ze daar bij Godijn de volgende keer beter op letten!!!

      Ik hoop nog veel recensies te kunnen schrijven!!! Groetjes, Jos…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *