Werelden ontwaken – Diverse auteurs

Werelden-ontwaken.jpg

Werelden ontwaken – Diverse auteurs (DIV)
IO, Independent Publisher, Amsterdam – (2022)
333 pagina’s; prijs 25,95
Omslag: Antoni Dol/Robin Rozendal

Graag ondersteun ik gave projecten zoals deze, maar dat gaat toch niet zonder met een kritische blik ernaar te kijken. Ofschoon ik meestal de zonnige kant van de dingen zie, voel ik me aan de wereld verplicht, als recensent zijnde, om een eerlijke mening ten toon te spreiden. Dit gezegd hebbende zet ik mijn blik op onpartijdigheid en begin bij het begin.

-Tom Kruijsen – Klopjacht (HO)
Tom Kruijsen… die ken ik niet zo goed. In Fandata.nl staan een paar verhalen van hem vermeld. Dit verhaal ‘Klopjacht’ is uit een universum, een verhaal, dat nog in de steigers staat en aldus nog niet bekend. ‘Klopjacht’ maakt me evenwel benieuwd naar dat universum en bijbehorende roman, of romanreeks? Buiten SF liefhebber, mag ik ook graag (gruwelijke) Horror lezen. Deze kennismaking smaakt in ieder geval naar meer!
-Robin Rozendal – De huilende stad (FA)
Haar kende ik niet als schrijver en ook niet als illustrator, maar wel als interviewer en van allerlei andere dingen op facebook. Haar verhaal verraste me. Zo veel energie, zo veel emotie, zo veel stad. Het overweldigde me. De SF, Horror en Fantasy komen bij mij op deze volgorde, dus je mag zeggen dat ik niet zo van de Fantasy ben. Maar… dit is nieuw, intensief, expressief en origineel. Het eerste boek van de serie ‘De levende steden’ zal in 2023 bij Zilverspoor verschijnen. Met deze teaser in het oog, zou ik het ongezien recenseren!
-Antoni Dol – Federica’s metamorfose (SF)
Bij mij behoeft Antoni Dol geen introductie meer. Volgens mij is hij de enige auteur in deze anthologie, waarvan ik alles tot nu toe gelezen heb. Onbekendheden daargelaten natuurlijk. Al zijn boeken heb ik gerecenseerd en over allen was ik lovend tot zeer lovend en bij dezen… van harte aanbevolen! ‘Federica’s metamorfose’ gaat aan zijn volgende boek ‘Het plasticmuseum’ vooraf. Of eigenlijk… het boek gaat verder, waar dit verhaal ophoudt. Geweldig idee over een prima experiment dat wereldwijd volledig uit de hand loopt, wat gigantische globale problemen met van alles en nog wat veroorzaakt. Ik kijk er alweer naar uit om het onder mijn recensieogen te krijgen!
-Heleen van den Hoven – Zeesteen (FA)
Het verhaal van Heleen van den Hoven roept bij mij echo’s naar mijn verleden op. Voordat ik een Fantastiek adept werd, in mijn jeugd, was ik vooral een liefhebber van zee verhalen. Erop, er onder, erin en erboven. De weerklank daarvan proef ik terug in dit verhaal. Ik ben uitermate benieuwd naar het vervolg hiervan, ondanks dat Fantasy (alweer) duidelijk op de laatste plaats komt voor me. Heleen van den Hoven is vooral een thrillerauteur. Wanneer ‘Zwerfstenen’ zal verschijnen is vooralsnog onbekend.
-Marieke Frankema – Duizend doden (FA)
Prachtig verhaal, dat me meer dan raakte. Vooral de interacties tussen 1821 en de huidige tijd waren zo mooi beschreven, dat ze me compleet het verhaal in zogen. Zoals gezegd… ik ben niet de grootste Fantasyfan, maar voor Fantasy als dit mogen ze me wakker maken! Er gaan meer van dit soort verhalen van haar hand verschijnen én een novelle en een boek met de werktitel: ‘De dochter van de tijdreiziger’ (toch ook wel SF-achtig, niet?). Daar ben ik uiteraard meer dan benieuwd naar.
-Mariëlle Douma – Faylars transformatie (FA)
Mariëlle Douma is voor mij een totale onbekende. Er is van haar een boek bekend en wel: ‘Elfenprins’, verschenen in 2009 bij Free Musketeers. Gaandeweg lezend, zag ik wel een analogie met ‘De drakenrijders van Pern’ van Ann McCaffrey, wat tegen het einde volkomen verdween. Wat niet wegneemt dat het een pracht van een verhaal is. Fantasy en draken zijn voor mij zo’n beetje afgekloven botten, maar Mariëlle heeft het genre, nieuw vuur in kunnen blazen. ‘Faylars transformatie’, is een prequel van de genoemde ‘Elfenprins’. Het is niet meer verkrijgbaar, maar er wordt hard aan een nieuwe uitgave gewerkt.
-Anna Mattaar – Winterwaker (FA)
Prima verhaal met een mooie verteltrant, echter… het is wat raden naar de betekenis van begrippen als bijvoorbeeld: ankuï, chani en dergelijke. En… dat is jammer. Het leidt af. Je probeert, als je die dingen tegenkomt, er een betekenis aan te hangen. Deze termen mogen best gebruikt worden, maar verklaar ze dan ook. Een van de eerste lessen die ik van Annemarie van Ewijck, vrij hardhandig kreeg toegediend bij het insturen van een van mijn eerste verhalen, was: “Doe niet interessant met woorden en begrippen die niet bestaan, en… als het wel moet… dan verklaar ze kort en bondig in het verhaal.” Aan die wijsheid heb ik veel plezier gehad. In eerste instantie dacht ik, dat deze termen al in andere verhalen in hetzelfde universum verschenen waren en die dus voor insiders gesneden koek waren. Niet dus. ‘Winterwaker’ is het eerste verhaal in en de komende Mennistriam reeks. ‘De drie eierenlegende’ is een kleine hulp, maar niet echt voldoende. Bovendien komt dat pas laat in het verhaal. Er is dus nog werk aan?

Al met al is dit een prachtige anthologie geworden. Gevuld met veelbelovende werelden, veelbelovende karakters in die werelden. Inkijkjes van wat nog komen gaat en beloften van vele én genotsvolle leesuren. Veel Fantasy, dat wel. Maar… originele Fantasy. Ik denk dat ik in de toekomst wel het een en ander tot me ga nemen van het hier ten toon gespreide. Hopelijk hoeven we er niet te lang op moeten wachten. IJs en weder dienende, gaan we het zien en beleven.

Jos Lexmond

2 gedachten aan “Werelden ontwaken – Diverse auteurs”

  1. Een kleine rectificatie: Heleen van den Hooven is met dubbel o en ik ben niet dezelfde als mijn naam- en schrijfgenoot en thrillerauteur Heleen van den Hoven-Schram.

    Alvast bedankt.

  2. Helaas heb ik Heleen van den Hooven verward met de andere schrijfster onder de naam Heleen van den Hoven-Schram (met één o), die thrillerschrijfster is. Stom van mij, want het staat prima in het boek, dus hoe moeilijk kan het zijn? Mijn welgemeende excuses!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *