Andere tijden – Guido Eekhaut

Nomade-3.jpg

Andere tijden – Guido Eekhaut (YSF)
Nomade 3 (en slot)
Clavis Uitgeverij, Hasselt – Amsterdam – New York (2023)
Young Adult
246 pagina’s; prijs 18,95
Omslag: Studio Clavis

‘Vreemde werelden’, het tweede deel van de Nomade trilogie, verscheen… wanneer ook alweer? Ik weet het even niet en ga het even uitzoeken. Blijf aan de lijn… … … ah, daar ben ik weer en ik weet het: In januari 2021. Ik was me er niet van bewust dat het zo lang al geleden was en dat er dus zo lang tussen beide delen zat. Waar het aan lag… ik heb geen idee. Nooit iets over gehoord. Aan Guido zelf? Dat denk ik eigenlijk niet, aan Clavis dan? Ook nooit iets over gehoord. Nou ja, het is van geen belang. Het is belangrijker dat ik nu dit deel in handen had en eindelijk verder kon kezen. Dat was nog wel even een dingetje, want ik moet eerlijk bekennen dat ik beide eerdere delen van Nomade én de gehele Enigma trilogie, ondanks dat het laatste deel van die trilogie eind 2021 nog verscheen. Alzheimer, welnee (hoewel we wel mijn geheugen gaan laten onderzoeken, omdat ik te veel vergeet volgens mijn vrouw) … ik lees nu eenmaal heel erg veel en de kop is te vol om alles te onthouden. Ik denk dat het een soort van beschermmechanisme van het brein is om niet uit elkaar te ploffen. Even heb ik overwogen om de gehele serie nog eens vanaf het begin tot mij te nemen, maar als u de stapel nog te recenseren boeken zou kunnen zien, plus diegene dit ik nog zou willen recenseren (maar me met alienkracht in moet houden ze niet aan te vragen), dan is dit een onmogelijkheid. Jammer… zaten er maar meer uren in een nacht!!!

Vooralsnog heb ik mijn beide recensies van de eerdere delen van Nomade nog eens doorgenomen. Heel veel wijzer werd ik daar niet van. Hoe kan het ook anders. Ik probeer het doelbewust een beetje vaag te houden omdat ik niet al te veel weg wil geven van het verhaal. Er moet altijd een behoorlijk deel over blijven, om je over te verbazen. Wel zag ik veel meer over de achtergronden en de verschillende verbintenissen met de SF-schrijvers uit mijn jeugd. Jack Vance, Isaac Asimov, Theodore Sturgeon, Cordwainer Smith en ook misschien ook nog wel: Eric Frank Russell. Misschien is het voor jou ook nog wel eens handig om ze nog eens door te nemen. Ze staan op de site van het NCSF!!!

Maar goed… de ervaring van ‘Andere tijden’, was geen andere dan met de andere twee delen. Het was weer heerlijk!!! Ik was amper twee bladzijden ver in ‘Andere tijden’ of de verwijzingen naar Isaac Asimov en Jack Vance, waren nu al legio. Een waar feest van herkenning. Uiteraard geldt dit natuurlijk voor een oude SF gek al ik, de Young Adults van deze wereld, waarvoor het boek bestemd is, hebben totaal geen weet van dit. Niet erg. Het is voornamelijk de bedoeling dat je genoegen haalt uit dit verhaal en als dat voor hun een andere positieve ervaring oproept, dan is dat prima!

Ik ga uiteraard niet te veel vertellen over het verhaal, dat moeten jullie zoals gewoonlijk maar zelf en onbevooroordeeld doen. Het is in ieder geval zo dat Aristid en zijn gemêleerde gezelschap aan het begin van dit verhaal in hun ruimteschip Empherio aankomen op Trantor, bekend als de planeet van archieven, bibliotheken, academische bezoekers en immense, vierhonderd etages tellende databanken die tot diep in de grond reiken. Daar gaan ze op zoek naar ‘De Kronieken van Nieuw Venetië’ Waarom? En zullen ze die wel vinden? Je merkt het vanzelf!!!

Ik kan jullie in ieder geval de inleiding van hoofdstuk 12 op pagina 117 niet al onthouden. Het gaat als volgt:

“Een schitterende, intelligente vergissing in een mysterieus universum, dat is de mens. Hetzelfde kan gezegd worden van andere intelligente soorten. De mens is in geen enkel opzicht beter dan andere soorten. Iedereen heeft zijn eigen zonden, tekortkomingen, illusies. Geen enkele Schepper, Maker of Godheid is daarvoor verantwoordelijk.”

Prachtig!!! Het gaat nog verder, maar dit deel vond ik een wel heel belangrijk filosofisch statement. Ik kon er geen gaten in schieten!!! Doe ermee wat u wilt, maar leef er in ieder geval naar!!! Guido en ik weten het, nu de rest van de mensheid nog. De een zal het harder nodig hebben dan de ander!

In ieder geval is ‘Andere tijden’ een serieuze opmaat naar ‘Infinity’, het zevende en verbindende deel van de Enigma en Nomade trilogieën. Gelukkig ontving ik dit deel binnen twee weken na ontvangst van ‘Andere tijden’. Ik hoefde gelukkig weer geen twee jaar te wachten. Daarvan dus binnen niet al te lange tijd de recensie, maar voor nu… heel veel plezier met ‘Andere tijden’. Ik heb het al vast en zeker gehad en er weer veel van opgestoken.

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *