Achter de Bergen – Francesca Gibbons & Chris Riddell

Achter-de-bergen.jpg

Achter de Bergen – Francesca Gibbons & Chris Riddell (JFA)
Een Klok van Sterren 2
HarperCollins Holland, Amsterdam (2022)
443 pagina’s; prijs 19,99
Oorspronkelijk: A Clock of Stars: Beyond the Mountains – (HarperCollins Publishers Ltd., Londen – 2021)
Vertaling: Angelique Verheijen
Illustraties: Chris Riddell
Omslag: HarperCollins Publishers Ltd./Chris Riddell/Pinta Grafische Producties

In de recensie van deel een, ‘De schaduwmot’ schreef ik in de laatste zinnen. ‘Het is nu maar wachten op het tweede deel, maar wanneer dat komt… geen idee. Ik heb nog nergens een aankondiging gezien. Als het maar niet te lang duurt!’ en… het duurde lang. De recensie van het eerste deel schreef ik 18 januari 2021, terwijl het boek zelf in september 2020 verscheen. Dit tweede deel verscheen in maart van dit jaar. Dan zit er toch wel anderhalf jaar tussen. Maar goed… het is er dan nu toch, ik heb het gelezen, ervan genoten en hier is de recensie. Wat willen we nog meer?

De illustraties zijn uiteraard weer van Chris Riddell, maar dat had je waarschijnlijk allang gezien. Ondanks het feit dat ik er bij deel 1 al uitgebreid bij heb stilgestaan, ga ik er gewoon nog even dunnetjes verder over. Want… waarom vind ik die tekeningen zo mooi? Ze zijn eigenlijk vrij simpel, zwart/wit en gewoon wat lijntjes. Ik kan het niet zeggen, maar ergens hebben ze iets dat me aantrekt. Het is dus vrij onverklaarbaar waarom ik er een liefhebber van ben. Ik denk dat dat met kunst altijd zo is. Je houdt ervan of niet.

Maar de illustrator is niet alleen verantwoordelijk voor het geheel. De schrijfster, Francesca Gibbons, heeft hier natuurlijk ook een groot aandeel in. Ik was al een fan na het lezen van deel 1 van ‘Een Klok van Sterren’ en na deel 2 is die fan uitgegroeid naar een fanaat. Gelukkig is het derde deel al aangekondigd. In oktober van dit jaar verschijnt ‘The Greatest Kingdom’ al in het Engels. Hopelijk wordt het snel vertaald.

Maar dat is voor later. Nu eerst ‘Achter de bergen’. Als het verhaal opent zijn Imogen en Marie weer thuis na hun avontuur in ‘De schaduwmot’. Maar het gaat niet al te best. Imogen wordt door haar moeder zelfs naar de middelbare school gebracht en weer opgehaald. Ook is ze onder behandeling bij een therapeut. Niemand geloofd wat zij en haar zusje Marie beleefd hebben, Iedereen op school wist dat zij ‘het verdwenen meisje’ was, maar toch heeft ze vriendinnen gemaakt en vindt ze de klassenleraar aardig. Imogen vindt het niet fijn dat haar moeder haar ophaalt en rekt het zo lang mogelijk om de klas uit te gaan. Haar vriendinnen mogen niet zien dat ze wordt opgehaald. Intussen is er in Yaroslav weer van alles aan de hand. Het bezoek van Anneshka aan de woudheks Ochi, waar ze zich verstopte, zal vast niet veel goeds betekenen. Imogen en Marie willen graag op bezoek bij de oude mevrouw Haberdash, want in haar tuinen hadden ze de boom met de deur naar Yaroslav gevonden. Het schijnt niet erg goed te gaan met de oude mevrouw. Uiteindelijk krijgen ze toestemming om te gaan, maar hun moeder en Mark, haar nieuwe vriend, gaan ook mee, dus krijgen ze geen mogelijkheid de deur in de boom te zoeken. Maar geduld is een schone zaak. Imogen is vastberaden te bewijzen dat Yaroslav bestaat. Als ze uiteindelijk de Skret Zuby in hun eigen wereld vinden, terwijl hij een vuilnisbak onderzoekt, en kort daarop een schaduwmot, kan er maar een ding gebeuren…

Mooi verhaal en mooie tekeningen. Wat mij betreft mag deel drie doorkomen!!!

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *