Fantastische Vertellingen 62

FV_62.jpg

Fantastische Vertellingen 62
Stichting Fantastische Vertellingen, Nieuw-Vennep (Juni 2022)
101 pagina’s; prijs € 7,95 (jaarabonnement (4 nummers + Tjonge) € 29,95)
Samenstelling: Remco Meisner
Omslag: Ingrid Heit/Rien van Osch
Verkrijgbaar op: https://shop.pr1ma.nl/

Allereerst wil ik toch mijn bewondering uitspreken voor de omslag van dit nummer. Je kunt er niet omheen! Deze omslag is onbeschrijfelijk mooi! Een aards, of toch onaards landschap, beschenen door de warme gloed van een gouden zon. “O, Shangrila, waarheen voeren uw oneindige paden? Laat mij daar voor eeuwig dwalen”. Een mens zou er lyrisch van worden. Fantastische Vertellingen wordt altijd getooid met mooie omslagen, maar deze behoort, wat mij betreft, tot de schoonste ooit!!! Dit wilde ik even kwijt.

Een groter contrast met de waanzinnig mooie omslag (Ik zeg het toch nog maar een keer en dan hou ik ermee op. Of toch niet?), kan een mens niet ondergaan. Van licht naar duister, van uitbundig leven naar rottende dood. Ze loeren in het donkerste van de nacht in het Meyvistisch Melodrama. Ze mijden de zon als de veertiende-eeuwse builenpest. Durft u nog te slapen? Pas maar op… ze kruipen en hun klauwen rusten bijna op uw schouder. Rep u terug naar het licht en het leven!!! Gelukkig dat stukje heb ik weer gehad. Ik werd er zelf eng van en kreeg het Spaans benauwd. Laat ons snel verder gaan.

Debby Willems – Papa de astronaut (SF) Aandoenlijk verhaal. Niet veel woorden, echter veel gevoel. Papa…
Onder de indruk: Gedegen recensies van Johan Klein Haneveld van de eerste twee delen van Frank van Dongen’s ‘De ontdekking van de mens’. Jammer dat de recensie van het derde deel van de hand van Johan niet FV zal verschijnen. De reden daarvan… niet genoemd. Ik ben er wel benieuwd naar. Verder een recensie, ook van Johan’s hand van de samenwerking van Jaap Boekestijn en Tais Teng in ‘Contrapunt van antieke spiegelbeelden’. Ook prima, maar toch met een opmerking mijnerzijds. Jaap en Tais mogen van mij tot het einde der tijden samen blijven werken. Nieuwigheden… hebben ze meer dan voldoende gedebiteerd. Als alle schrijvers net zoveel nieuws hadden verzonnen als deze twee heren…. Dan als laatste nog de beoordeling van FV 61. Leuk gedaan. Ik moest wel lachen om de vermeende beoordelingsangsten van Oxana Langbeen. Lieve Oxana, die zijn er niet. Materiaal diversiteit is er voldoende voor mij in verhalen. Poëzie is niet voor mij. Verhalen wel. Misschien moet ik eens te rade gaan bij Oxana’s Oxymoron. Daar zal mijn probleem voor eens en altijd opgelost kunnen worden! Eens nadenken over hoe ik mijn probleem zou kunnen formuleren en poneren. Oxana?
Ard Walburg – De tuin der lusten (FA) Jheronimus Bosch, een restauratie met gevolgen en duivelse dilemma’s. Alsook met zeer vermakelijke illustraties van Gideon van der Swaluw.
Oxana Langbeen – Oxana’s Oxymoron: Dimitri Goerov (SF) Oxana’s Oxymoron wint steeds aan importantie. Haar wijze raad en levenslessen zijn onlosmakelijk verbonden met het ZIJN. Het leest als immer als een verhaal.
Eowen Valk – Gefelicihakstaart (geen) Een familie-etentje, maar dan even anders. Geen fantastiek, maar wel leuk.
Gerold H. Kort – Achteloos weggeworpen (HO) Angstaanjagend verhaal. Van oud zeer en aangedaan leed.
Mike Jansen – Kolom Interessante kolom over relaties in net fantastieke wereldje. Leuke inkijk in zijn relatiepark en hoe hij het aanpakt.
Paul van Leeuwenkamp – Over de Rare Boekjes Leuk artikel over de verwoording van de Rare Boekjes naar Mini Rare Boekjes, waarin Paul een aantal van titels in deze reeks bespreekt. Hij merkt op dat hij zijn tijd liever besteed aan het lezen van boeken voor ‘Volwassenen’ (hoe onvolwassen die wel kunnen zijn). Ik heb dat ook, maar soms lees ik ook graag boeken voor de jeugd en Young Adults, om te zien hoe volwassen die kunnen zijn. Een abonnement op deze miniboekjes… zou ik zo doen. Het mogen er ook zes per jaar zijn. En ja… die verplichting. Ocharm… die Remco. Volgens mij heeft hij het al zo druk. Misschien dan toch tijd voor versterking?
Roos van der Velden – Dionysus zit in je hoofd (FA) Vermakelijk verhaal over een Griekse God in je hoofd. Jonge schrijfster met al een tweetal verhalen op haar conto. In Tjonge 17 en FV 58. Veelbelovend als ik het mag zeggen.
Oxana Langbeen – Fantastische namen Behoorlijk actief in dit nummer, die Oxana. Dit keer een fantastische puzzel, iets waar ik, zoals gewoonlijk, geen tijd en vooral geen geduld voor heb. Alhoewel… een enkele reis Smirnia mét eigen hut en hubot… dat is iets wat natuurlijk niet te versmaden is. Hmm… misschien later op een kille, mistige en naargeestige zondagmiddag. Zo die komt natuurlijk!!!
Gerrit Spriet – De zwarte yogi (HO) Wat Prokovjef vermag!!! Meer wil ik er eigenlijk niet over zeggen, want meermaals heb ik al te veel gezegd. Maar dit kan nog wel. Van Gerrit Spriet heb ik eerder niets gelezen. U ook niet neem ik aan. Maar dat neemt niet weg dat ik hem zeker beter zou willen leren kennen.

En dan, zoals immer, als afsluiting ‘Over de Gepubliceerden’, Altijd weer een bron van kennis, besmuikte humor en weetjes over de medewerkenden. En dan… is het weer gedaan. Wederom een prachtig gevuld exemplaar van Fantastische Vertellingen, dat er andermaal mag zijn. Mooie verhalen, adembenemende illustraties, waaronder de oogverblindende omslag (toch nog een keer gezegd!), en leuke artikelen. Alles goed voor uurtjes vermaack ende genot. Nu maar weer (on)geduldig wachten op de volgende. Wat zou daar allemaal weer voor moois in staan???

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *