Joris Bolder – Spoken van Sonsbeek

Spoken-van-Sonsbeek.jpg

Joris Bolder – Spoken van Sonsbeek (SF)
Bolder Productions (2021)
279 pagina’s; Prijs: 19,95
Omslag: Sander Slotboom

Normaal gesproken kan ik niet goed weigeren als mij gevraagd wordt een boek, dat in eigen beheer uitgebracht is, te recenseren. Maar meestal ben ik er echter nogal huiverig voor, omdat dit dan meestal een pennenvrucht is, waarop de schrijver uitermate trots is. Dan is het een ondankbare taak voor mij om het slechte nieuws te brengen. Gelukkig is het nog niet vaak tegengekomen, want tot nu toe valt het ontzettend mee. Eigenlijk heb ik nog nooit iemand hoeven vertellen dat hij/zij maar beter nooit meer iets op papier moet zetten, omdat het de prijs van de inkt, het papier en vooral de moeite niet waard is. Gelukkig maar, want niet alleen de schrijver, maar ook ikzelf zou daar doodongelukkig van worden. Op den duur zou ik mezelf gedwongen zien, het hele recensie gebeuren vaarwel te zeggen.

Maar bij een boek als ‘Spoken van Sonsbeek’ is zulks geheel en al overbodig. Niet dat er niets op aan te merken is, dat niet, maar het is een prima verhaal geworden dat er mag zijn. Qua uiterlijk en verzorging is er helemaal niets op aan te merken. Mooie sfeervolle omslagillustratie, prima ingebonden en de kwaliteit van het Nederlands is ook helemaal niets op aan te merken. Dat is ook wel eens anders. Misschien heeft, omdat de redactie in handen was van Sarah de Waard, hier duidelijk iets aan bijgedragen.

Het is een dystopisch verhaal dat zich over zeven dagen uitstrek en zich afspeelt in de buurt van Arnhem. Waarschijnlijk heeft het duidelijk een meerwaarde als je daar in de buurt woont. Ik doe dat niet. Ik ben er hooguit eens langsgefietst toen ik, in het grijze verleden, een tocht maakt van Texel naar huis. Ik hoor u zeggen dat dat niet erg logisch is, want ik woon in Geldrop. Dat klopt. Maar ik ben over houtribdijk van Medemblik naar Emmeloord gereden om duidelijk wat meer van Nederland te zien. De Zevenheuvelenweg bij Nijmegen was ook een doel (én dat heb ik geweten). Hoe dan ook… dan kom je langs Arnhem. Veel herinner ik me er niet van.

Maar goed… ik dwaal af. Zoals gezegd heeft het verhaal een meerwaarde als je daar in de buurt van Sonsbeek woont en een beetje de weg kent. De wereld ligt in puin en een groepje mensen probeert in een apocalyptische wereld te overleven. Waarom de wereld in puin ligt? Daar ben ik eigenlijk niet achter gekomen. Er wordt gesuggereerd dat de afbraak zachtjes aan gebeurde, dus niet met een klap maar zachtjes jankend. Maar elders werd gesuggereerd dat er een alien invasie heeft plaatsgevonden. Dat had ik graag iets duidelijker verwoord gezien, maar verder is er weinig mis met het verhaal. Het dagelijkse gevecht van de groep om te overleven, de jacht op voedsel en de gevechten tegen een leger van een soortement van zombies, zijn spannend en onderhoudend geschreven. Het einde van het verhaal vind ik (om spoilers te vermijden zal ik er verder niets over zeggen) persoonlijk een beetje een anticlimax, maar kan er wel mee leven, al zou ik het toch liever anders gezien hebben.

Al met al toch een goed verhaal, dat met kop en schouders boven een deel van de selfpubbers uitsteekt en dus wat mij betreft, zeker aan te raden.

Jos Lexmond

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *