Afvalligen

Afvalligen.jpg

Afvalligen (DIV)
Godijn Publishing, Hoorn (2022)
323 pagina’s; prijs 18,99
Omslag: Leijp Vormgeving

‘Afvalligen’ is het mooie resultaat van alweer de vijfde jaarlijkse verhalenwedstrijd van Godijn Publishing. Voor mij is het een jaarlijks terugkerend feest en mag tot het einde der tijden doorgaan. Met een hele kleine wijziging kon ik deze recensie hetzelfde beginnen als ‘Nevelkinderen’, de wedstrijd van vorig jaar. Mijn gevoelens over de wedstrijd en de daarbij behorende prachtige bundel zijn ongewijzigd en bijna lyrisch te noemen. Het mooie zit ‘m natuurlijk in de verhalen. Dat staat buiten kijf, maar het allermooiste is natuurlijk wel dat het de enige verhalenwedstrijd is, dat nog resulteert in een bundel met de vijfentwintig mooiste verhalen. Dat zie je nergens meer. De Harland Awards, bijvoorbeeld, is Neerlands oudste Fantastieke verhalenwedstrijd. Vroeger verschenen de beste verhalen daarvan altijd in een bundel uitgegeven door Uitgeverij Verschijnsel van Roelof Goudriaan. Hier (en niet alleen hier) wordt Verschijnsel node gemist. Nu ten dage krijg je de beste vijf te lezen op een e-platform. Misschien leuk voor deze of gene, maar dat WIL IK NIET!!! Ik wil gewoon een papieren exemplaar. De jaarlijkse uitgave van ‘Ganymedes’ van de Stichting Fantastische Vertellingen is natuurlijk een schitterend en onmisbaar initiatief, maar je kunt niet zeggen dat het een verhalenwedstrijd is. Van de Waterloper verhalenwedstrijd, ook toch al zeer bekend inmiddels, verschijnt ook helemaal niets. En als er nog meer zijn… ook helemaal niets. Van de laatsten kan je, als je mazzel hebt, nog een enkel verhaal aantreffen in de EdgeZero jaar anthologie. Dat is mooi natuurlijk, maar er gaan zoveel mooie verhalen aan je neus voorbij als lezer en dat moet eigenlijk maar eens afgelopen zijn! Maar wie, o wie, gaat er in dat gat springen?
Dus… alle lof en eer aan Godijn Publishing. Hopelijk blijven ze dit festijn tot in lengte van jaren doen. Ik ben voor!!!

Dit jaar dus inderdaad weer de vijfentwintig beste verhalen, plus twee bonusverhalen in de bundel die naar de wedstrijd genoemd is: ‘Afvalligen’. Een bonusverhaal van Johan Klein Haneveld, de immer aanwezige juryvoorzitter en van de winnaar van vorig jaar (en dit keer ook jurylid): Krista Noor. Wat me elke keer weer opvalt, zijn het aantal debutanten in elke bundel. Ik heb ze niet geteld, maar het zijn er weer een behoorlijk aantal. De winnaar van dit jaar, Laurens Wittevronghel, is tot nu toe absoluut onbekend maar hopelijk blijft dat niet zo. We zullen alle verhalen eens overlopen.

1.Laurens Wittevronghel – As tot as (SF) Prachtig dystopisch verhaal over een onleefbare wereld. Het leven is zwaar. Magnifiek debuut! 2. Gitta Van Reeth – De Muur en het meisje (SF) Een wachter en een meisje in een vervreemde omgeving. Toch hebben ze iets gemeen. Mooi verwoord dystopisch verhaal over niets ontziende vereenzaming. Het zal erom gehangen hebben wie eerste werd. 3. Patrick Berkhof – Het eerste bloed (SF) Tijdreisverhaal. Et tu Brute, krijgt hier een heel andere betekenis. 4. Frans van der Eem – De thuisvlucht van de verloren dochters (SF) Wat als je knutselt aan het menselijk genoom. Wat krijg je dan? Monsters of mensen of iets anders? 5. Sander de Leeuw – Krabvissen die op tafel liggen (SF) AI, Robots. Weer een goedbedoelde, maar uit de hand gelopen vinding van de mens. Origineel verhaal wat van mij best hoger had mogen eindigen. 6. Robert Tetteroo – De Humanoloog (SF) Meer dan vermakelijk verhaal over een asiel zoekende alien. Briljant in zijn eenvoud en… al is de leugen nog zo snel… 7. Michiel Richards – Het nieuwe land (FA) – Een simpel gegeven met verstrekkende gevolgen. Leuk verteld verhaal over onbestaanbare/bestaanbare dingen. 8. Philippe Noens – Tapas (SF) Familie van? Hilarisch Robison Crusoë verhaal. Kapitein is na een botsing gestrand op een astroïde. Geen eten behalve… . Overleven is een must, en … een vak? 9. Isabella Tjepkema – De weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens (RF) Gevallen engelen. Engelen die vragen stellen, Beschermengelen, die wie, moeten beschermen? Je doet het nooit goed. 10. Stefanie Hulst – EQ (SF) Robotdrama. Meer dan aandoenlijke scenes. Prima verhaal dat ook al wat mij betreft best wel wat plaatsjes hoger had mogen eindigen. 11. Anika Riemens – De proef (FA) Loyaliteit of Liefde. Allebei met een L, maar o zo verschillend. Wel een keuze in dit verhaal. 12. Rob Geukens – Mist op Alpaïdis (SF) Ik begreep niet goed wat dit verhaal met afvalligheid te maken had. Overigens wel een beklemmend SF verhaal, maar is het ook af? 13. Karlien Van Houtte – Na de zondvloed (FA) Hebzuchtige goden en gebrek aan water. Er is wat te zeggen voor afvalligheid. 14. Marielja de Geus – De thuisdraak (FA) Een draak als huisdier. Misschien is een hond toch ietsie gemakkelijker. 15. Miriam Ootjers – In de beginne (FA) Fascinerend verhaal over wat er VOOR de schepping gebeurde. Had van mij best een plek in de top tien verdiend! 16. Luc Vos – Herschrijven (SF) Vrij onwaarschijnlijk verhaal. Vreemd dat het dermate hoog geëindigd is. 17. Miriam Ootjers – Geen Anderlaar (FA) Net als het eerdere verhaal (15) van Ootjers, ben ik hiervan ook onder de indruk. Ook een top tien verhaal. 18. Mike Jansen – Genoeg is genoeg (SF) Prima verhaal over een vuilmijner in een verre toekomst op zoek naar schatten uit het verleden. Ook dit had hoger mogen eindigen van mij. 19. Monique Degreef – Beeldenstorm (geen) Fascinerend verhaal over worden wie je bent. Maar naar mijn mening geen fantastiek. 20. Daniel Warmoeskerken – Vruchteloze goden (FA) Na het neerstorten van een vliegtuig leven de overlevenden bij een primitieve stam. Op aarde? De wereld wordt niet verklaard, maar de situatie is indrukwekkend en voor velerlei uitleg vatbaar. Hoe komen ze er uit? 21. Daniel Warmoeskerken – Terra troep (SF) Als je al dacht dat wij zelf behoorlijk veel afval genereren, dan hield je wel stil als je zag wat voor en afval aliens op aarde storten… Leuk verhaal met wat zwakke elementen. Het heeft potentie tot meer. 22. Ronald van Assen – Vlucht naar de vrijheid (FA) Een verhaal dat eigenlijk een roman wil zijn. Het idee is goed, maar wordt duidelijk beperkt door de lengte van het verhaal. Jammer! 23. Peter Hilgen – De elitesoldaat (SF) Verhaal komt niet uit de verf. Het is meer een verslag dan een verhaal en wordt na gelang het vordert steeds onwaarschijnlijker. Jammer, want er zit meer in. 24. Sander Klijn – Koude Stilte (HO) – De titel begrijp ik niet zo en waar het eigenlijk om gaat ook niet, maar verder is het een prima verhaal. Unheimlich gevoel opwekken lukt goed. 25. Julie Ivens – Symbiose (SF) Dystopie, maar verder, eerlijk gezegd, heb ik na lezing geen idee waar het precies over ging. Bonusverhaal 1. Krista Noor – Tweedeling (SF) Terechte winnaar van vorig jaar zou ik zeggen. Fascinerend verhaal over kinderen en het scheiden van hun ouders. Absoluut een must. Bonusverhaal 2. Johan Klein Haneveld – Besmetting (SF) Dystopisch verhaal wat me treurig stemde. Goed als je dat bij me teweeg kunt brengen!

Al met al dus weer een geslaagde anthologie en aldus een geslaagde verhalenwedstrijd. Voor 2023 staat er al weer een nieuwe SF/Fantasy schrijfwedstrijd op het programma. Het thema is CHARLATANS. Voor verder info… kijk op de site van Godijn Publishing (https://www.godijnpublishing.nl/schrijfwedstrijd-schrijfprojecten/schrijfwedstrijd/). Ik kijk al weer met plezier uit naar de komende bundel, met alweer, prachtige verhalen!!!

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *