Vurige Tongen / Tijdsgeest & In de put

Vurige Tongen / Tijdsgeest & In de put
Promotiemateriaal Uitgeverij Macc
Uitgeverij Macc, Rijen (2021)
Omslag: Maarten de Bruin

Al mijn hele leesbare leven verzamel ik boeken en tijdschriften. Niet dat dat altijd Fantastiek was, maar ik begon met alles te verzamelen wat me maar enigszins leuk leek. Mijn allereerste boek, waar alles mee begon, was ‘De hut in het bos’ van C. Joh. Kieviet. Het was de weet-ik-veel welke druk, want het origineel stamt al uit 1905, maar ik kreeg het nieuw van mijn ouders. Geen idee wat de gelegenheid was, maar het zal, of mijn verjaardag, of Sinterklaas geweest zijn. Hoe dan ook… het lezen zat er al vroeg in. En… het verzamelen dus ook. In eerste instantie sprokkelde ik hier en daar een boek, maar later werd ik vrijwilliger bij een vlooienmarkt (uiteraard bij de boekenkraam) en daar mocht ik alle overgebleven boeken meenemen. Uiteraard bleef er hier en daar wel eens een boek, dat ik uitermate interessant vond, (per ongeluk) over, als u begrijpt wat ik bedoel. Dan schoot het ineens wel op. Pas rond mijn zestiende ruimde ik, weliswaar met pijn in het hart, alle niet fantastieke boeken op en wierp me, letterlijk en figuurlijk, op de SF, Horror & Fantasy. Ik wilde alles en in alle drukken. Altijd was ik op zoek naar aparte boeken en tijdschriften, waarvoor ik het hele Nederlandse taalgebied afzocht. Vooral in Vlaanderen heb ik nogal eens juweeltjes gevonden. Dat laatste heb ik nog steeds, het zoeken naar onbekend spul, vooral als het nog niet in FANDATA opgenomen is. Het verzamelen van alles… daar is inmiddels toch wel een stop in gekomen. Toen ik de grens van tienduizend boeken voorbij ging, kwam ik langzaam tot het besef dat ALLES verzamelen welhaast al een utopie is. Dus… heb ik wat beperkingen ingebouwd en ben ik zelfs boeken aan het afstoten. Ik wil alleen nog maar eerste drukken en bewaar enkel en alleen nog maar de boeken die ik nog eens zou willen lezen. Niet dat het daarvan komt waarschijnlijk, maar ik wil ze hebben, mocht ik ze willen lezen.

Waar leidt dit verhaal toe, hoor ik u zeggen. Wel… beide boekjes waar ik over praat zijn zeker ook collectors items. Misschien nu nog niet, maar dat zal niet heel erg lang duren. Uiteraard hebben ze een beperkte oplage en meestal is zo’n negentig procent ervan binnen een tot enkele jaren verdwenen. Ze staan niet lekker in de kast, ze schuiven en de rest, hoe jammer ook, eindigen bij het oud papier. En dan… dan worden zeldzaam voor verzamelaars als ik. ‘Vurige Tongen’ bevat een SF en een Fantasy verhaal geschreven door Johan Klein Haneveld en was oorspronkelijk bedoelt als promotiemateriaal exclusief voor Fantasyfest, maar nu, zolang de voorraad strekt, bij bestelling van een tweetal uitgaven van Uitgeverij Macc. ‘Tijdsgeest & In de put’ bevat twee Horror verhalen, waarvan ‘Tijdsgeest’ is geschreven door Theo Barkel en ‘In de put’ door, alweer, Johan Klein Haneveld. Dit boekje krijg je gratis als je ‘Sjadajaël Omnibus 3’ van Theo Barkel en ‘Ogen vol scherven’ van Johan Klein Haneveld besteld bij Uitgeverij Macc. Beide boekjes hebben het formaat van een Vlaams Filmpje. Als je niet weet hoe die eruit zien… 15×10,5 centimeter en bevatten tussen de 30 en 40 pagina’s. Dus… niet laten liggen, die collectors items. Jehosaphath weet wat die nog waard worden. Hoe dan ook… de recensies van ‘Ogen vol scherven’ en ‘Sjadajaël Omnibus 3’ verschijnen zo snel mogelijk op de recensie pagina van het NCSF.

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *