De Andromeda Evolutie – Michael Crichton en Daniel H. Wilson

Andromeda-Evolutie.jpg

De Andromeda Evolutie – Michael Crichton & Daniel H. Wilson (SF)
De Andromeda Crisis 2
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff B.V., Amsterdam (2020)
373 pagina’s; prijs 19,99
Oorspr.: The Andromeda Evolution (CrightonSun LLC – 2019)
Vertaling: Lia Belt
Omslag: DPS

Soms doet een uitgave van een boek je wel heel erg met je neus op de feiten, ofwel je leeftijd, drukken. Zo ook de uitgave (4edruk) van Michael Crichton’s ‘De Andromeda Crisis’, die ik tot mijn verrassing aantrof in de plaatselijke bibliotheek. Die verrassing, daar kom ik ietsje verder nog even op terug. Op de omslag staat “50 jaar The Andromeda Strain”. Rond die tijd moet ik hem dus al gelezen hebben, of… natuurlijk de film gezien hebben (die een jaar later uitkwam). Wat eerder door mijn ogen gegleden is, het boek of de film… ik weet het niet meer, maar vaststond dat ik onder de indruk was. Hoe dan ook… ik nam deze 4edruk mee naar huis om de data in onze database te verwerken. Tot mijn nog grotere verbazing zag ik achterin het boek de aankondiging van de verschijning van ‘De Andromeda Evolutie’, het vervolg op ‘De Andromeda Crisis’. Nu is het tijd om dieper op de eerste, dan wel de tweede, verbazing in te gaan. Al jaren houd ik voor het NCSF bij wat er aan nieuwe fantastisch boeken verschijnt en wat er de komende maanden te verwachten staat (zie https://www.ncsf.nl/recent-verschenen-en-verwachte-boeken/). Uiteraard mis ik wel eens iets, maar dat ik deze twee uitgaven in februari van dit jaar op de een of andere manier gemist heb… daar ben ik nog steeds flabbergasted van.

Maar goed… over naar de orde van de dag. Uiteraard heb ik ‘De Andromeda Crisis’ nogmaals gelezen, ware het niet uit nostalgische gevoelens, dan wel weer even goed op mijn netvlies krijgen waar het allemaal ook al weer over ging. Uiteraard ga ik hem niet nog eens recenseren, dat is voldoende gedaan de laatste vijftig jaar. Het enige wat ik er nog over kwijt wil is dat het me verbaasde hoeveel wetenschappelijke verhandelingen er ook al weer in voorkwam. Het maakte het welhaast, als je die verhandelingen tenminste allemaal las, onleesbaar. Nu al helemaal natuurlijk, want hoewel het verhaal destijds zijn tijd ver vooruit was, kan je nu niet anders dan constateren dat een en ander behoorlijk achterhaald is. Maar goed… uit nostalgische overwegingen was het toch de moeite wel waard.

Dat de naam van Michael Crichton, zowel als de naam van Daniel H. Wilson (schrijver van ‘Robopocalyps’), samen op de omslag voorkwam bevreemde me behoorlijk, dus ging ik op zoek naar meer info. Het kon natuurlijk zo zijn dat Michael Crichton nog een, niet afgemaakt, manuscript had liggen en dat Wilson dat afgemaakt heeft. Dus niet! Het schijnt (correct me if I’m wrong) dat de weduwe van Michael deze Daniel H. Wilson verzocht heeft een vervolg te schrijven op ‘De Andromeda Crisis’. Dus waarom Michael op de voorkant prijkt? Geen idee, hoewel Wilson toch redelijk vaak teruggrijpt op het boek.

Goed… dat was dan dat. Nu dan nog even over ‘De Andromeda Evolutie’. Het verhaal begint als een drone van Israelische makelij, al vliegend over de Amazone jungle een bizarre buitenaardse materie ontdekt. Het blijkt een micro-organisme dat lijkt te groeien en zelfs te evolueren. Een Wildfire team, bestaand uit vooraanstaande wetenschappers, AI-ingenieurs en astronauten, zal de quarantainezone moeten bereiken en proberen uit te vinden wat het is en hoe het eventueel te stoppen. De materie lijkt niet te stoppen te zijn qua groei.

Zoals ik al zei, grijpt Daniel H. Wilson geregeld terug naar ‘De Andromeda Crisis’. Of dat noodzakelijk was, of meer een (terecht) eerbetoon aan Michael Crichton, dat laat ik in het midden. Ik vond ‘De Andromeda Evolutie’ meer dan de moeite waard en dit keer was het toch meer een techno-thriller, zonder allerlei wetenschappelijke artikelen tussendoor. Het las wel een stuk beter door, dat moet gezegd. Al met al dus wel een aanrader, maar als je het me echt vraagt… was deze uitgave een noodzaak? Dan had ik toch: ‘Nee!’ geantwoord. Sommige titels moeten eigenlijk gewoon een standalone verhaal blijven, hoe goed de bedoelingen ook mogen zijn.

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *