Engelenlust – K.R. Valgaeren

Engelenlust.jpg

Engelenlust – K.R. Valgaeren
Uitgeverij Houtekiet, Antwerpen (2019)
240 pagina’s; prijs 21,99
Omslag: Wil Immink Design/Kamil Vojnar/Trevillion Images

Om meteen maar met de deur in huis te vallen… ‘Engelenlust’ is geen Fantastiek. Maar is dat erg? Nee hoor, absoluut niet. Al hoewel ik wel verwachtte dat het een Horror roman zou zijn en het daarom ook besteld had als recensie exemplaar, is het dat niet. Maar griezelig, afschuwelijk en afschrikwekkend is het dan wel weer, maar vooral is het een zeer boeiend verhaal. Ik denk dat ik in raadselen praat, maar lees nog even door, dan wordt het wel duidelijk. Het boek heeft als ondertitel: Memoires van een necrofiel. Maar eigenlijk kan je het meer als een briefroman betitelen. Een lange brief aan iemand die RavenGirl heet en waarin de hoofdpersoon, die naar mijn herinnering, ongenaamd blijft, langzaam maar zeker uit de doeken doet hoe zijn leven verlopen is. Hoe hij van kind in een gewoon en liefdevol gezin opgroeide, terwijl hij op school gepest werd. Hoe hij door de juffrouw van zijn klas op een wel heel erg aparte manier getroost werd, zijn solitaire studietijd en zijn nachtelijke avonturen in het mortuarium. Een baan die hem overigens op het lijf geschreven is. Hoe en waarom zijn leven verliep zoals het liep en hij geworden was tot wie hij was.

Het verhaal is zoals gezegd, akelig en afschuwelijk, maar als je daardoor heenkijkt lees je over het leven van iemand die behept is met een zeldzame afwijking en daardoor eenzaam, maar voor zichzelf, niet alleen is. Je leest hoe hij met de tegenslagen in het leven omgaat en langzaam maar zeker kom je achter zijn drijfveren en zijn moed om het leven dat hij leeft te leven. Daar krijg je dan steeds meer bewondering voor en dat is dan ook waardoor je gebonden raakt aan het verhaal en dat je dus niet meer los wilt laten, hoe gruwelijk, smerig en walgelijk het dan ook bij tijd en wijle is. Op de een of andere manier lees je er omheen en focus je jezelf op de tragische figuur die hij in werkelijkheid is, met maar een doel en één doel alleen in zijn leven.

‘Engelenlust’ was mijn leesdebuut van Kevin Valgaeren en al hoewel het verhaal dus echt geen fantastiek is, is het me meer dan goed bevallen. Eigenlijk kan ik wel zeggen dat vanaf het moment dat ik het vast had, het daarna nog maar met heel erg veel moeite weg kon leggen. Het is dat je af en toe ook nog eens een keertje naar bed moet, maar het liefst had ik het in één ruk uitgelezen. Dat komt niet al te veel voor en dat soort boeken moet men koesteren. Ik wil er verder niet al teveel over vertellen. Schaf het aan en laat het verhaal zichzelf vertellen. Kijk vanaf de zijlijn toe wat er gebeurd en laat je verbazen. Je zult er absoluut geen spijt van krijgen! Voor mezelf ben ik toch wel heel erg benieuwd naar een volgende roman van Kevin Valgaeren. Kijken of die me weer zo erg kan boeien, maar het zal heel erg lastig zijn om over ‘Engelenlust’ heen te komen.

Jos Lexmond

2 gedachten aan “Engelenlust – K.R. Valgaeren”

  1. Dit was je leesdebuut van Kevin en je kijkt dus uit naar een volgende roman. Dit was wel al zijn vijfde boek, dus misschien niet wachten op nieuw maar grasduinen in “oud” werk van hem ?

  2. Beste Jambo. Ik weet het en ik zou willen dat ik alle boeken kon lezen die ik interessant vind, maar helaas kijk ik steeds tegen een hopeloze achterstand van recensieboeken aan. Ik ben dus gedwongen om keuzes te maken en de keuze is bepaald op nieuwe boeken. Dus als Kevin een nieuw boek laat verschijnen… ben ik de eerste die zich vrijwillig meld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *