Purgatorium – Johan Vandevelde

Purgatorium.jpg

Purgatorium – Johan Vandevelde (YFU)
Wolfsangel 2
Van Halewyck, Kalmthout (2019)
379 pagina’s; prijs 20,00
Omslag: Onbekend

Sommige boeken van SF schrijvers zouden zo maar echt kunnen gaan gebeuren. Je ziet de landen in Europa zo maar weer afstevenen op een ultra rechtse dictatuur. Overal zijn de voortekenen te zien en eerlijk gezegd word ik daar een beetje eng van. Hier in Nederland zijn er natuurlijk ook aanwijzingen dat er iets op dat vlak te gebeuren staat. Het lijkt erop dat die engerd van een Baudet steeds meer stemmen haalt en ze dreigen samen met het CDA en VVD in het provinciebestuur van Noord-Brabant plaats te nemen. Daar gaan de milieuplannen. Hop zo maar het raam uit als die coalitie doorgaat. Ze zijn niet alleen ultra rechts, maar ook klimaatontkenners. Ik weet eigenlijk niet wat er erger is.
Maar goed… na even mijn politieke onmacht tentoongesteld te hebben, nu dan maar onverdeelde aandacht voor ‘Purgatorium’ het tweede deel in de Wolfsangel reeks. Het eerste deel: ‘Apollo’ verscheen al in 2017 en ik was al bang dat een tweede deel niet meer zou komen. Maar zie, ruim twee jaar later, is het vervolg dan toch daar.

Om de boel nog even op te frissen… Jarne was met zijn vriend Nathan en zijn schoolklas op wintersport toen het nieuws hen als een donderslag bij heldere hemel trof. De verboden Partij voor Natie en Orde heeft de macht gegrepen en de Koninklijke familie is naar Frankrijk gevlucht. Frank Devenne is de leider van de PNO, hij is een oud-generaal die nog heel erg veel invloed in het leger had en datzelfde leger kon mobiliseren voor zijn zaak. Racisme, fascisme en nazisme zijn weer terug in België. Getooid met vaandels met daarop het teken van de wolfsangel, een rune teken dat ook al door de Duitse SS gebruikt werd, begint de onderdrukking. Leerlingen op scholen krijgen nieuwe, door het regime, goedgekeurde schoolboeken, alle jongeren onder de achttien worden verplicht een schooluniform te dragen. Ze krijgen een onderhuidse chip en moeten elke morgen de vlag groeten. Het regime keert zich tegen alles en iedereen die niet ‘normaal’ is. Intellectuelen, kunstenaars, schrijvers, moslims, homo’s, mensen met een andere huidskleur worden op een hoop gegooid en als ontaard beschouwd. Jarne’s ouders, een lesbisch stel, krijgen het steeds moeilijker. Hun huwelijk wordt ongeldig verklaard en ontbonden. Meteen ontstaan er ook verzetsbewegingen tegen dit regime en Jarne, zowel als Nathan, sluiten zich bij hen aan. Ze worden lid van de Egel brigade, het Brussels ondergrondse verzet dat opgericht is door Apollo, een zestienjarige dochter van een politieman. Op een gegeven dag krijgt de Egel brigade er lucht van dat Kanselier Devenne samen met de volledige top van de PNO een etentje heeft in een Brussels restaurant en ze plannen een aanslag. De aanslag blijkt een val te zijn. Jarne is er het slachtoffer van. Hij heeft de dood van twee agenten (vossen) op zijn geweten. Hij wordt overgebracht naar het Purgatorium, een zwaar bewaakte Penitentiaire Instelling voor Minderjarigen. Martelingen, zowel lichamelijk als geestelijk, zijn er aan de orde van de dag en vooral onderzoeksrechter Somers is een specialist, die koste wat het kost het adres waar de Egel brigade zich ophoudt uit Jarne te peuren. In het Purgatorium wordt Jarne in een cel opgesloten bij een aantal andere gevangenen en vindt bij hen vriendschap en steun. Intussen probeert Nathan, zijn vriend van Griekse afkomst, het verzet te bewegen een reddingsactie voor Jarne op touw te zetten.

Een zeer spannend verhaal, bedoelt voor Young Adults, hield mij zelfs op het puntje van mijn stoel. Gelukkig was er een ‘Wat voorafging’ om de twee jaar te overbruggen. Dat was onontbeerlijk. Hopelijk duurt het weer geen twee jaar voordat we van deel drie kunnen gaan genieten. Een ding is tijdens de spanning echter wel in het oog te houden. Dit zou zo maar kunnen gebeuren. Wees alert!

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *