Duivelmaeker – Bianca Mastenbroek

Bianca-DuivelmaekerDuivelmaeker – Bianca Mastenbroek (YFA)
De Vier Windstreken, Rijswijk (2016)
341 pagina’s; prijs 15,95
Omslag: JeRoen Murré

Er was eens een keer dat ik naast Bianca Mastenbroek zat. Nu is dat op zich niet zo bijzonder maar we zaten te wachten op de uitslag van de Paul Harland Prijs. Het was ergens op een zolder van een gebouw, waar weet ik niet meer. Ook weet ik niet meer met welk verhaal zij of ik meededen. Ik weet alleen dat we, althans ik wel, nogal gespannen waren. Ik houd niet zo van dat soort gedoe. Waarschijnlijk vanwege de spanning hebben we haast geen woord met elkaar gewisseld. Geen idee welke plaatsen we behaalden, maar ik dacht dat ik hoger eindigde dan Bianca, al kan dat ook wishfull thinking geweest zijn. Hoe dan ook… moet je zien waar we nu zijn. Ik, een wispelturig schrijver, die op zijn tijd inspiratie heeft en dan als een bezetene schrijft. En dan opeens is de inspiratie weg (of de zin, dat kan ook natuurlijk) en schrijf ik misschien wel tien jaar, behalve recensies, niet meer.


Bianca… zij wel, zij heeft doorgezet. Ze debuteerde in 2008 bij Books of Fantasy met de roman ‘Vuurproef’ en heeft inmiddels al eenentwintig boeken op haar naam staan. Ze levert met ‘Duivelmaecker’ nu het magnus opus van haar kunnen af.
Bovendien wil ik de uitgeverij De Vier Windstreken hierbij ook nog wel een pluim op de hoed steken, want steeds meer blijkt dat zij het puikje van de vaderlandse fantasy schrijvers voor de jeugd en jong volwassenen, in hun fonds hebben. Ik wil buiten Bianca natuurlijk Mariette Aerts en Christien Boomsma zeker even noemen.

Voldoende veren en pluimen uitgedeeld. Waar gaat ‘Duivelmaeker’ (ik ben steeds geneigd om ‘Duivelmaecker’ te schrijven) over?
Uiteraard, zou ik haast zeggen, gaat het boek over Jeroen Bosch (ofwel Jheronimus Bosch, geboren als Jheronimus van Aken). 2016 is ten slotte het Jeroen Bosch jaar, om te herdenken dat hij vijfhonderd jaar geleden gestorven is. Hij was een van de grootste kunstschilders van ons land en zijn fascinatie voor duivels en monsters blijkt duidelijk uit zijn schilderijen.

Het is ook het boek over Faye. Een gewoon meisje met een verschrikkelijk geheim (Wat dan? Zeg ik niet, moet je zelf maar ontdekken) die duivels ziet. Haar klasgenoten, leraren, kennissen en zelfs de minister- president veranderden voor haar ogen in lelijke monsters die ook nog tegen haar praten. Ze pakt haar problemen het liefst zelf aan zonder haar ouders er mee lastig te vallen. Vrienden of vriendinnen heeft ze niet. Is ze gek aan het worden of heeft het met haar vreselijke geheim te maken. Uiteindelijk, als de situatie onhoudbaar aan het worden, is bezoekt ze een psycholoog en neemt hem in vertrouwen. Samen met hem ontdekt Faye dat de duivels die ze ziet, wel heel erg lijken op de monsters die op de schilderijen van Jeroen Bosch prijken. De levens van Jeroen Bosch en Faye raken steeds meer met elkaar verstrengeld. Faye droomt over hem, maakt mee wat hij meemaakt en Jeroen, of Joen, praat uiteindelijk, door de eeuwen heen, tegen Faye en maakt haar deelgenoot van zijn gedachten en angsten. Ze ontdekt dat hij zijn hele leven tegen de monsters gevochten heeft.

Bianca heeft met haar boek een fascinerende inkijk gegeven in het leven van Jeroen Bosch en zijn leven in de Middeleeuwen. Ze geeft ook een fascinerende inkijk in het leven van een middelbaar schoolmeisje die niet is zoals alle anderen en die met haar verschrikkelijke geheim probeert te leven en het een plaats probeert te geven. Het verpletterende einde van het boek zie je op den duur wel aankomen, maar je gelooft nooit dat het er van komt. Tot het uiteindelijk wel zover is en je met het voldongen feit eenzaam op de bank achterblijft. Prima werk. Geweldig voor de oudere jeugd, jong volwassenen en ook voor jongere oudere (lees: oudere) als ik niet te versmaden. Ben alweer benieuwd naar het volgende werk van Bianca. Laat maar komen enne… hoop dat ik zelf ook nog eens zo ver kom.

Jos Lexmond

Eén gedachte over “Duivelmaeker – Bianca Mastenbroek”

  1. Dank je wel voor de mooie recensie en vooral voor het fantastische compliment!
    En sorry dat ik je eenzaam op de bank heb laten achterblijven. Kom de volgende keer maar gezellig naast mij zitten en dan wisselen we wel een woord!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *