De raadselachtige ruimte – Neal Shusterman & Eric Elfman

De Raadselachtige Ruimte

De raadselachtige ruimte
Accelerati trilogie 2
Neal Shusterman & Eric Elfman

Van Holkema & Warendorf, Houten (2015)
334 pagina’s; prijs 15,99
Oorspr.: The Accelerati Trilogie, Book Two: Edison’s Alley (Hyperion Books (2015)
Vertaling: Wiebe Buddingh
Omslag: Petra Gerritsen
Illustraties: Wouter Tulp

Neil Shusterman kennen we in Nederland van The Schwa was here en Gesplitst dat in 2012 bij Lemniscaat verscheen en dat ik destijds recenseerde. Het idee achter Gesplitst vond ik niet een echt heel erg goed idee (kinderen te splitsen in onderdelen om overbevolking tegen te gaan), maar het verhaal an sich… daar was niets mis mee. In het Engelse taalgebied zijn er al vier delen in de reeks verschenen en ergens vind ik het jammer dat de reeks hier verder niet is vertaald. Het is niet zo dat dit de enige reeks is die verder niet vertaald wordt na het eerste deel. Ik heb het al meer dan eens gezegd… ik zou toch willen dat uitgeverijen hier eens wat zorgvuldiger mee omsprongen. Maar goed… shit happens. Eric Elfman, de co-auteur van de Accelerati trilogie, is bij ons verder niet gekend, maar schrijft SF en paranormale verhalen voor de jeugd.

Het verhaal in De raadselachtige ruimte gaat verder waar het in De mysterieuze zolder mee opgehouden was. Nick Slate is na de Apocalyps, waarbij de asteroïde Felicity Bonk op ramkoers met de aarde had gelegen en waarschijnlijk alle leven zoals we dat kennen van de aarde afgeveegd zou hebben, bezig om de puinhoop van de bijna armageddon op te ruimen. De aarde was niet vergaan en dat was eigenlijk best vervelend. Langzaam maar zeker verzamelen Nick en zijn vrienden alle vreemde voorwerpen die ze weken geleden met de garageverkoop hadden verpatst en brachten ze weer naar de zolder.

Als je een garageverkoop organiseert, verwacht je niet dat je de rommel die je aan nietsvermoedende buren slijt nog ooit terug zult zien. Maar als de spullen die je verkocht hebt de verloren gewaande uitvindingen van grootste geleerde aller tijden blijken te zijn, is het woordje ‘oeps’ misschien wel op zijn plaats. Als Nicola Tesla zijn uitvindingen niet had gecamoufleerd als doodgewone huishoudelijke apparaten als een gewichtstrainer (wat eigenlijk een antizwaartekracht apparaat was), of de accu van Vince (die eigenlijk dood was, maar in leven werd gehouden door die accu), dan zou Nick waarschijnlijk wel geweten hebben dat de spullen op zolder wel eens belangrijk zouden kunnen zijn en ze nooit verkocht hebben.

Tesla camoufleerde zijn uitvindingen zodat ze niet in de handen van de Accelerati zouden vallen. Maar dat is mislukt. Het is de Accelerati gelukt een van de voorwerpen in handen te krijgen en ze doet er alles aan andere te verwerven. De organisatie wil de beschikking krijgen over de N.I.K.S. (Nieuwe Intensieve Kracht Straler), een apparaat dat draadloze energie kan verzenden als het compleet is. Maar ook Nick en zijn vrienden doen er alles aan het apparaat weer compleet te krijgen, maar het wordt steeds moeilijker de onderdelen op te sporen en te verwerven. Het wordt een race tegen de klok.

Ik heb me prima vermaakt met De raadselachtige ruimte. Het verhaal wordt met vaart en humor verteld en als ik tot de doelgroep behoorde zat ik nu op het puntje van mijn stoel te stuiteren voor het volgende deel. Helaas behoor ik niet meer daar toe, maar ook van mij mag te derde deel ook wel beschikbaar komen. In het Engelse taalgebied is het slotdeel van de trilogie: ‘Hawking’s Hallway afgelopen februari al verschenen. Ik vrees met grote vreze dat we op de najaarsaanbieding moeten wachten. Nog even geduld dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *