Brandon Sanderson & Janci Patterson – Terug naar ReDawn. Het verhaal van Alanik (YSF)

ReDawn.jpg

Brandon Sanderson & Janci Patterson – Terug naar ReDawn. Het verhaal van Alanik (YSF)
Sterrenvlucht – novelle 2
Iceberg Books, Amsterdam (2024)
Oorspronkelijk: ReDawn. Skyward Flight 2 (Delacorte Press, New York City, New York (2021))
215 pagina’s, € 14,99
Vertaling: Marike Groot en Sander Brink
Omslag: Charlie Bowater/Michael van Zijl

De uitgave van de Skyward trilogie, uiteraard in losse delen, is toch alweer een aardig tijdje geleden. De reeks verscheen in 2021 en 2022. Als je bedenkt hoeveel leesvoer ik inmiddels al in handen en door de ogen hebt gehad, om nog maar niet te spreken over alles wat ik hap snap lees terwijl ik bezig ben met Fandata, dan kan je je voorstellen dat er een overloop in mijn geheugen zit, dat zo maar het putje in verdwijnt om nooit meer tevoorschijn te komen.

Daarbij kom nog dat het telkens toch wel vrij lang duurt voordat ik weer een tussendeeltje uit deze reeks onder ogen krijg (wat deels mijn eigen schuld is, moet ik maar doorlezen), moet zeggen dat ik vrij weinig (zeg maar niets) meer weet van waar het verhaal van de Skyward trilogie ook al weer over gaat. Ik heb er mijn recensies van destijds nog eens op nagelezen, maar daar schoot ik ook weinig mee op, daar het mijn intentie is zo weinig mogelijk over de inhoud te vertellen, om op die manier geen spoilers te spoileren. Maar goed…

‘Terug naar ReDawn. Het verhaal van Alanik’ is tussen ‘Sterrenzicht’ (deel 2) en ‘Cytonic’ (deel 3) gestitueerd, maar toch is het als een standalone te lezen. Alanik was in de Skyward reeks al even, en minimaal, vernoemd. Nu staat zij centraal en wordt de wereld vanuit haar standpunt uit bekeken en dat mag verrassend genoemd worden. Vooral ReDawn is een prachtig ontworpen wereld met een atmosfeer die giftig is voor mensen, maar met gigantische bomen, die meer dan voldoende zuurstof produceren, zodat mensen tussen hun takken kunnen leven.

Levende bomen is een prachtig concept, maar wat ik me wel afvraag is hoe ze voor voldoende zwaartekracht kunnen zorgen, zodat de dampkring ook vast gehouden kan worden. En… waar heb ik ook al eerder over levende bomen gelezen? Ergens hangt het in een hoekje van mijn geest, maar waar en hoe speelde het ergens ook een hoofdrol. Soms is het irritant dat dat soort flarden er zijn. Maar goed…

ReDawn was blijkbaar een van de eerste planeten die de mensheid vanaf de aarde koloniseerden en vandaar dat ReDawn een lange geschiedenis heeft waarin de ReDawners wel hun eigen geschiedenis leefden, maar toch nog een stevige link met aardbewoners hebben.

Er gebeurd veel in ‘Terug naar ReDawn. Het verhaal van Alanik’, heel erg veel. En ik heb ervan genoten. Maar… het is dan wel als een standalone te lezen, maar of het aan te raden is… Ik heb de romans van ‘Skyward’ trilogie wel gelezen, dus ik ben geen goed vergelijkingsmateriaal. Maar ik denk wel dat iemand die deze ‘Sterrenvlucht’ novelle als een standalone wil lezen, toch veel gaat missen en op het eind misschien toch wel met dat gemis zal blijven zitten. Gelukkig zijn alle drie de ‘Skyward’ boeken nog volop aan te schaffen en misschien is dat een goed idee, alvorens de ‘Sterrenvlucht’ novelles te lezen. Overigens is er nog een op komst. In juli verschijnt het derde deel: ‘Eeuwige kust. Het verhaal van Jorgen’.

En eigenlijk staan er dan nog twee ‘Skyward’ boeken open. Een novelle van Brandon Sanderson solo: ‘Defending Elysium’ en het vierde deel in de ‘Skyward’ serie en wel: ‘Defiant’. Of die nog ooit vertaald gaan worden… wie zal het zeggen, maar laten we het hopen!!!

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *