Vuurspuwers

Vuurspuwers.jpg

Vuurspuwers (DIV)
Godijn Publishing, Hoorn (2024)
296 pagina’s; prijs 22,99
Omslag: Imber Studios/Ralph Bunschoten

Het is altijd weer een vreugde de jaarlijkse uitkomst van de Fantastieke Godijn verhalenwedstrijd weer in handen te hebben. In tegenstelling tot anderen, zoals de Harland Prijs en de Waterloper wedstrijd, heeft Godijn de fantastische gewoonte een geweldige anthologie uit te geven met de vijfentwintig beste verhalen. Lof, lof, lof en nog eens lof!!! Meer dan lof dus voor dat initiatief dat absoluut navolging behoeft. Vuurspuwers is al de zevende editie en wat mij betreft, mag dit tot alle eeuwigheid doorgaan.

Wil al deze veren die deze anthologieën verdienen zeggen, dat er niets dan goeds over te vertellen is? Nee, dat niet! Al door deze verzamelbundel heen werkend zult u ook her en der wat commentaar vinden, daar ga ik nu niet op in. Maar waar ik al jaren mijn vraagtekens over heb, zal ik hier meteen maar ventileren. Het kan er maar weer uit zijn. We beginnen met de winnaar, dat moge duidelijk zijn, maar dan. Is de volgorde van 2 tot en met 25 de werkelijke uitkomst van de wedstrijd, of staat het door elkaar? Er zijn voor mij namelijk nogal wat vraagtekens over de plaatsing van een aantal verhalen. Het derde verhaal, op de derde plaats dus in de wedstrijd de logica volgend, in de anthologie verbaasde me hogelijk. Het leek me eerder in de onderste regionen thuis te horen, dan op de derde plaats. Nummer 25 vond ik duidelijk weer in de bovenste regionen plaatshoren. Ik weet het… smaken verschillen, maar ook ik heb ervaring als voorselecteur van de Harland Prijs en ik was jurylid bij de verhalen wedstrijd bij Fantascifi. Je mag dus enige gevoel voor kwaliteit bij me verwachten. Maar goed…

Als ik zo eens langs het rijtje namen fiets, dan zie ik, buiten goede bekenden, ook heel wat onbekenden de revue passeren. Het is volgens mij een trend aan het worden. Bij de Harland Prijs waren de plaatsen een tot vijf in de uitslag ook al voor totaal onbekenden, voor mij dan in ieder geval. Fantastieke verhalen schrijven lijkt in te zijn en in de lift te zitten. Wie weet zitten hier de Fantastieke talenten van de toekomst bij. Wie zal het zeggen. Maar we zullen het allemaal gaan zien en beleven. De toekomst gloort en de toekomst is wat dat betreft rooskleurig.

We zullen eens kijken wat er allemaal voor moois en minder moois in deze Vuurspuwers staat.

1. Pan Robinson – SHC (FA)
Fascinerend en spannend verhaal. Zoektocht naar het verleden en de toekomst. Het schokkende einde kon je aan zien komen, maar komt toch als een verrassing. Goed geschreven door een totaal onbekende auteur. Voor mij dan zeker!
2. Gitta Van Reeth – Het licht dat leidt (FA)
Prachtig verhaal dat binnenkomt. De worsteling gevolgd door acceptatie is prachtig verwoord! Een tweede plaats waardig!
3. Yannick Janssen – De arena (SF)
Dit verhaal deed me de wenkbrauwen optrekken. Het is een vrij simpel verteld verhaal met weinig diepgang over een duel in een arena. Duels, draken en dergelijke. Een derde plaats? Nu begin ik toch weer over de plaatsing van de verhalen in deze anthologie te twijfelen. Daar twijfelde ik bij eerdere uitgaven ook al behoorlijk over.
4. Karen van Soomeren – De erfenis van het verbond (SF)
Fascinerend verhaal over de zoektocht naar een gecrashte en daarna vermiste astronaut op een nieuw gekoloniseerde planeet. Zijn vondst staat voor dilemma’s. Mooi verteld, maar… het mocht wel wat duidelijker zijn.
5. R. Pallas – Firewall (SF)
Geen onaardig verhaal, alleen het doorbreken van de Firewall had wel wel wat intenser gemogen. Nu leek het een makkie, terwijl het eerder als zeer moeilijk geduid was. Maar… zoals gezegd… niet onaardig!
6. Laurens Wittewronghel – De Wiek van Wederkeer (FA)
Een absoluut origineel drakenverhaal! Dat is wel eens anders. In een losgeslagen land na de moord op een dictator, worstelt een zwangere vrouw zichzelf een berg op. Een queeste met een doel. Prachtig verteld, met een onverwachte plottwist!
7. Gerhard Pijnenburg – Stierengevecht (FA)
Griekse mythologie met nog wat erbij verzonnen mythologische figuren als vuurnimfen. Khalkotauroi, ook wel Colchische stieren, is er wel een, maar een voor mij onbekende. Op zich geen onaardig verhaal, maar wel wat voorspelbaar. Ook het einde!
8. Sander Klijn – Door vuur en as (FA)
Een Fantasyverhaal van dertien in een dozijn. Waarom lopen die gasten door het vuur, waar komen ze vandaan en waar gaan ze naar toe?Alles is onduidelijk. Het lijkt me meer een fragment toe van een groter verhaal.
9. Peter Hilgen – De steenreuzen (FA)
Mooi verteld verhaal over dwergen die belaagt worden door vulkaanuitbarstingen. Verhaal van liefde en opoffering. Verhaal dat een legende waard is.
10. Petra Bontje – Samhain (FA)
Mooi verhaal over vergankelijkheden en het loslaten van het leven, van alles. Van het accepteren van het lot, de voortgang en het onvermijdelijke einde. Maar wat het eigenlijk met Saimhain te maken heeft…
11. Carlijn Peeters – De laatste Dragaras (FA)
Drageras zijn half mens/half draak. De aantallen mens nemen toe, de Drageras nemen af, terwijl de behoefte aan vuur alsmaar toeneemt. Een lichtelijk naïef en dramatisch verhaal van verlies en verdriet van kinder Drageras.
12. Dominique Heuff – Koudvuur (FA)
Op een sovjet leest geschoeid, zo lijkt dit aparte verhaal. Koper moet en zal er geproduceerd worden, maar de ijzige kou voorkomt dat de vuren onder de smeltovens branden. Waarom? Dat is zeker een vraag die antwoord behoeft.
13. Paula Sheperd & Mike Jansen – De vuurdichters (FA)
Meer dan origineel verhaal dat met, indien de ranking juist is, met de dertiende plaats toch wel een beduidend aantal plaatsen te laag eindigde. Een meisje dat met vuur praat, gaat een grotere toekomst tegemoet als ze zich bij een troupe aansluit.
14. Kiara Lok – De krokodil (FA)
Fascinerend verhaal over twee meisjes, die gescheiden worden van elkaar. Omdat een van de twee paranormale krachten heeft, maakt dat het leven van de dader er niet gemakkelijker op. Gevoelvol verhaal.
15. Luc Vos – Ildspyer geeft… (SF)
Een toekomst, dystopische wereld en op sterven na dood, na milieurampen. Uiteindelijk ontstond een enorme kloof, die de wereld in tweeën scheurde. Fascinerend en dramatisch verhaal, wat naar mijn idee… nou ja, lees zelf maar!
16. Maarten Luikhoven – Noblesse oblige (FA)
Op zich een niet onaardig verhaal, maar ik mis er iets in. Het is té gemakkelijk en er gebeurd niet iets echt origineels in. Jammer! Er had meer in gezeten en er had meer uit kunnen komen!
17. Iris van den Oudenrijn – Het smeltpunt van staal (SF)
Ondanks dat het wat te onbeholpen is, en toch wel enige redactie behoeft, is dit wel een fascinerend verhaal. Het vertelt van wraak en een doctrine waar de wraaknemer aan onderworpen zal worden. Een niet te onderbreken dilemma!
18. Alex Mulder – De wijze storm (FA)
In eerste instantie is het een verhaal over een kind dat gepest wordt. Zijn vader, een tovernaar aan het hof, heeft geen tijd voor hem. Zover een verhaal van dertien in een dozijn. Dat blijft lang zo, tot het einde waar een kentering plaatsvind. Een beetje laat, maar toch doet het nog iets met me.
19. Charles van Wettum – De draken van de winter (SF)
Prachtig dystopisch verhaal van Charles van Wettum. De warme golfstroom viel stil en Noord-Europa veranderde in een poolgebied. In een zorgcentrum wonen bejaarden in een krimpende bevolking en pogen er het beste van te maken. Wat te doen. Dit verhaal heeft duidelijk veel meer potentie dan een aantal andere verhalen in deze anthologie. De 19e plek is veel te laag, een top 10 plaats was veel realistischer geweest!!!
20. Arianne Richter-van der Bent – De Sublieme (FA)
Lichtelijk chaotisch en rammelend verhaal over misbruik van macht en magie. Een heerser zonder magische krachten van zichzelf, gebruikt de magie van tientallen magiërs om aan de macht te blijven. Toch een, wat duidelijk nog werk behoeft, inventief verhaal.
21. Niels van Eekelen – De lokroep van de vlammen (FA)
Een vrij onoverzichtelijk verhaal waarin maar weinig gebeurd, en het weinige dat er wel gebeurd is amper interessant te noemen. Als er wel iets belangwekkends aan de hand is, dan is het zonder verdere uitleg alweer afgelopen voordat goed en wel begonnen is. Dit is behoorlijk onvoldoende om een opname in ‘Vuurspuwers’ te rechtvaardigen!
22. Natascha van Limpt – Goudzicht (FA)
Een dwergendrama. Een redelijk origineel gegeven dat behoorlijk is uitgewerkt. Toch mis ik iets van het vuur waar het hier over gaat. Het had sterker en indringender verteld kunnen worden.
23. Johan Klein Haneveld – Toverspreuk (SF)
Sciencefictionverhaal met vele inventieve technische toepassingen. En toch… toch is er een jongen gewond geraakt door een toverspreuk. Vertelling met hoe het zover kwam. Een leuk verhaal, maar niet Johan’s sterkste.
24. Edward van Egmond – Reutelvlucht (FA)
Een niet onaardig verhaaltje dat nogal knullig begint, maar zich gaandeweg hersteld. Een leuk bedachte twist, scheept ons Nederlanders op met een grapjurk van een fee!
25. Mike Jansen – De laatste vlucht van Millicent (FA)
Werkelijk prachtige vertelling van Mike Jansen. Wat doet dit in vredesnaam op plek 25? Het is inderdaad een zeer afwijkend verhaal ten opzichte van de andere 24, maar dat maakt het alleen al meer dan mooier en origineel. Het verhaalt van een laatste reis én thuiskomst. Het had minimaal bij de eerste vijf moeten eindigen. Oh… het kan natuurlijk zijn dat het beste verhaal als laatste komt. Dat is logisch. Maar… dan snap ik een aantal verhalen hiervoor weer niet. Dit is wel heel erg verwarrend!

En dan nog het bonusverhaal van:
-Erwin Colson Thimister – Zona infinita (SF)
Het is het verhaal van een jongen met een droom, een jongen met een ongeluk en een daaropvolgende teleurstelling. Een man die het er het beste van maakt en uiteindelijk zijn dromen verwezenlijkt. Een mooi verhaal, edoch mis ik er iets in. Ik kan het geen naam geven, maar als ik dat toch doe, dan zou ik zeggen dat het enigszins afstandelijk verteld wordt.

En dan… dan zijn we aan het eind gekomen van wat ik als een reis door wisselende kwaliteiten, zou willen omschrijven. De pieken zijn hoger en de dalen dieper en gemiddeld denk ik toch dat de kwaliteit van deze anthologie beduidend lager is dan zijn voorgangers. Ligt dat aan het thema? Trekt ‘Vuurspuwers’ meer draken? Letterlijk en figuurlijk! Misschien dat het volgende thema toch weer meer kwaliteit gaan aanzuigen. Wat het volgende thema is? Ik weet het niet. Het is nog nergens te vinden. We zullen het moeten afwachten. Wat me dit keer opviel waren de verschillen van de inzichten van de jury en mijzelf nog veel grote waren dan vorige edities. Ze waren vrijwel in alle gevallen zeer afwijkend. Vreemd! Maar goed… het is niet anders. Dit was ‘Vuurspuwers’! We gaan afwachten wat de volgende editie van De Godijn Schrijfwedstrijd ons gaat brengen in het komende jaar! Ik zou vast beginnen schrijven, daar oefening, onder andere, kunst baart.

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *