Portulaan (39e Jrg. Nr. 156, 4e kwartaal 2023)

Portulaan-156.jpg

Portulaan (39e Jrg. Nr. 156, 4e kwartaal 2023)
driemaandelijks cultureel tijdschrift
Ludo Noens, Ukkel, België (November 2023)
44 pagina’s; Los nummer: € 7 + € 3 porto buiten België / jaarabonnement (4 nummers): € 15 + € 12 porto buiten België
Samenstelling: Ludo Noens
Omslag: https://www.freepik.com
Verkrijgbaar… stuur een mail naar: ludonoens@yucom.be en vraag een proefnummer aan

Portulaan! Een tijdschrift dat sinds jaar en dag door mij veronachtzaamd en vergeten was. Telkens piepte het weer ergens op en telkens bedacht ik me dat ik me moest abonneren. Maar… dan gebeurde er weer iets, of zakte het weg of kwam er weer iets boven dat belangrijker was om te doen en zo verdween het weer zachtjes jankend van de to-do lijst. Volgens mij heb ik er wel eens een (of meerdere, jaren geleden) in een kringloopwinkel kunnen kopen in Vlaanderen. Maar nu heb ik het al jaren niet meer in handen gehad. Het laatste nummer dat opgenomen is in Fandata, is nummer 112. Dus dat betekent dat er al meer dan tien jaar geen Portulaans meer zijn opgenomen. Slordig!!! Wij pretenderen niet compleet te zijn, in het geheel niet, maar dit soort gaten horen er niet in te zitten! Dat moest maar eens afgelopen zijn! Ik trok de lompe, doch functionele, schoenen aan en schreef Ludo Noens een mail. Per omgaande kreeg ik dit proefnummer op de mat en vanaf 2024 ben ik ook geabonneerd op dit blad, waardoor Fandata van opname van Portulaans verzekerd is. Hoe we de opnamegaten gaan vullen? We zullen zien! In ieder geval gaan wij onze stinkende best ervoor doen!!! Uiteraard ga ik Portulaan ook vanaf nu opnemen in de tijdschriften recensiecyclus, waarbij hierbij de eerste! Zoals bij alle tijdschriften kijk ik hier voornamelijk naar de Fantastieke verhalen. Van de gedichten, die heel erg mooi kunnen zijn, heb ik weinig tot geen kaas gegeten, dus die laat ik aan me voorbij gaan. Alsmede ook de niet Fantastieke essays, artikelen en wat dies mee zij, laat ik onbesproken passeren, maar niet…

-Frank Roger – Notities tussen de notities (HO)
Een van de (zwaarwegende) overwegingen om het abonnement op Portulaan te nemen, was zeker wel de verschijnende verhalen van Frank Roger! En… ik had het niet mis! Dit horror verhaal is alweer een beauty van een verhaal. Het begon met een paar notities die verschenen in een notitieboekje van een dichter. Regels die hij niet zelf geschreven kon hebben. Horror van de allerhoogste plank! Op deze manier mis ik alvast de verhalen van Frank Roger niet meer voor Fandata. One down!!!
-Kris Huygen – Leven en werk van de Gentse auteur Jean Ray (Essay)
Jean Ray, of met zijn echte naam: Raymond De Kremer, ofwel de Vlaamse Edgar Allan Poe, heeft verder nog wel een stuk of tien pseudoniemen, waarvan John Flanders misschien nog wel een van de bekendste is. Hij is in ieder geval nog steeds immens populair en is ook nog volop in de belangstelling in het tijdschrift: In Tenebris 2! Leuk, al dit soort activiteiten rond deze bekende Vlaming!!!
-Finn Audenaert – Het fietsende meisje (FA)
Finn heeft met ‘Het fietsende meisje’ alweer een intrigerend en origineel fantastiek verhaal geschreven. Fantasy is het genre, maar het laat zich lastig in een subgenre onderbrengen, of… het zou cyborg moeten zijn. De verhalen van Finn, die ik tot nu toe las, ademen allen een vleug van vervreemding, waardoor een hoge mate van originaliteit ontstaat. Een meisje op een fiets, ermee vergroeid. Mooi geschreven, mooie zoektocht, mooi verlangen. Mooi!!!
-Jan Bauwens – Over macht (Essay)
Een essay van Jan Bauwens. Een mening? Misschien, maar misschien ook een lezing en een overweging waard!
-Karlien Van Houtte – Het portaal (SF)
Kort SF verhaal. Wat als je een poort in je werkkamer ontdekt, die je naar andere dimensies kan voeren. Doe je dat dan? En wat zijn de mogelijke en onmogelijke consequenties? Leuk verhaal van Karlien Van Houtte. Van haar staan al behoorlijk wat verhalen opgenomen in Fandata! In 2005 schreef ze ‘Tourblog’ waarmee ze De prijs voor de Nederlandstalige fantastische literatuur 2005 won!
-Ludo Noens – Hypnotisch regressie en retrocognitie – deel 5 (Essay)
Ludo Noens met alweer een vijfde deel van een essay, waarvan ik uiteraard de voorgaande vier niet las. Ik vrees dat ik, eerlijk gezegd, moet zeggen dat dit niet geheel en al ‘My cup of tea’ is. Maar voor wie wel…
-Wim Lankriet – Johanna en ik (FA)
Een niet onaardig verhaal dat hint naar paranormale gaven. Het houd echter op, als het er echt op gaat lijken (lijkt dit wartaal… lees het verhaal eerst!), waar het voor mij een twijfelachtig karakter van krijgt. Toch heb ik het opgenomen in Fandata, omdat de hint, vrij sterk, toch aanwezig is. Wishfull thinking is het decreet hier!

Al met al kan gezegd worden dat Portulaan een prettig tijdschrift is met een inhoud dat voor elck wat wils bevat! Gedichten, verhalen en essays en dat voor een prijs, dat zelfs met de portokosten naar Nederland nog wel te doen is. Woon je in België, dan heb je, wat Portulaan betreft, mazzel!!! Ik ben nu al weer benieuwd naar de volgende!!!

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *