Welkom in de broeikaswereld. SF-Auteurs voor het klimaat (SF)

Welkom-in-de-broeikaswereld.jpg

Welkom in de broeikaswereld. SF-Auteurs voor het klimaat (SF)
Uitgeverij Macc, Rijen (2023)
408 pagina’s; prijs 22,95
Samensteller: Johan Klein Haneveld
Omslag: Tais Teng

Het is al weer drie jaar geleden dat ‘Voorbij de storm’, de eerste klimaatbundel, verscheen bij Uitgeverij Macc. Ik was daar destijds lyrisch over en schreef als afsluiting “Ik zou een ‘Voorbij de storm 2’, absoluut geen straf vinden”. Johan en Theo vonden dat destijds niet iets dat vanzelfsprekend was. Nu drie jaar later begint het er op te lijken, dat het dat wel aan het worden is. Van goed ingelichte bronnen kreeg ik op de Fantasticon, afgelopen september, te horen dat een dergelijke klimaatbundel hoogstwaarschijnlijk een twee of driejaarlijks feest zal gaan worden. Yeeha!!! Wat zoveel betekent dat ik absoluut voor ben, mocht je dat nog niet begrepen hebben. Maar goed… laten we ons eens bezig houden met ‘Welkom in de broeikastwereld’. Zevenentwintig verhalen en een voorwoord. Laten we maar snel eens kijken wat er allemaal in staat, want dit wordt weer een dikke recensie, dat voel ik aan mijn gerezen water!!!

– Johan Klein Haneveld – Voorwoord
Johan neemt zelf niet deel aan de inhoud van ‘Welkom in de broeikaswereld’. Waarom dat is… ik vroeg het hem en kreeg als antwoord: Er waren teveel deelnemers en de verzamelbundel werd daardoor iets te dik, dus maakte Johan, zoals een goed samensteller betaamt, plaats. Hij schreef tenslotte het voorwoord al. Good for you, Johan!!!
– Max Moragie – Doornroosjes kamer (SF)
De commercie heeft toegeslagen in der toekomstige broeikaswereld. Een nieuwbakken miljardair probeert slaatjes te slaan uit het escapisme. Hoe pakt dat uit? Prima verhaal met angstwekkende vooruitzichten!
– Jasper Polane – EVA16 (SF)
Voedsel, een meer dan noodzakelijk item in de nabije toekomst. Een item ook waar nog aan geknutseld kan worden. DNA, bestendigheid tegen wat dan ook, grotere opbrengst. Alles zaken die mee zullen spelen, maar… mag alles wijken voor de commercie? Jasper schreef een prachtig vooruitziend verhaal!!!
– Debbie Willems – Pixels (SF)
Ouder worden we allemaal. Ouder worden,,, geen probleem! Ouder zijn, dan pas komt het probleem! Daar kan ik zelf inmiddels ruimschoots over meepraten. Tel daar dan nog eens wat trauma bij op… Gevoelig verhaal in combinatie met klifi en je krijgt: Pixels!
– Miriam Borgermans – De schildpad (SF)
Een huiveringwekkend verhaal waarin je verschillende malen op het verkeerde been gezet wordt. Prachtig verteld en geschreven, naar om te lezen. De toekomst is…
– Danique van der Rijt – Hittealarm (SF)
In een verhaal van slechts vier pagina’s weet de, tot nu toe (voor ons in ieder geval), Danique van der Rijt ons een totaal hitte vergiftigde wereld voor te schotelen. Wie overleefd, wie over…
– Eowen Valk – De voedseloase (SF)
In eerste instantie denk je, als je het verhaal begint te lezen, niets nieuws onder de hete zon, maar als het verhaal vordert, grijpt de beklemming om zich heen. De verschillen tussen wel en niet hebben, worden schrijnend duidelijk! Zoals gezegd: Beklemmend!!! En inderdaad… met hoofdletter en drie uitroeptekens!!!
– Ursula Visser – De levende legende Roeland (SF)
Prachtig en realistisch verhaal over een beschermd dierenpark in Zuid-Afrika. Teeltprogramma’s en resistente bosbouw zorgen voor goede resultaten in die parken, maar toch… Spannend geschreven. Zeer de moeite van het lezen waard!!!
– Marjan Brouwers – Toen het water kwam (SF) (Een prequel van de Leegland-trilogie)
Fascinerend, en niet weg te leggen, dystopisch verhaal. Prequel van de Leegland trilogie. Het eerste deel heb ik zien staan in de bieb en het tweede deel, ‘Zonderland’. is augustus jl verschenen. Na het lezen van dit verhaal is een sterke drang tot lezen van ‘Leegland’ ontstaan, dus gaat er zeker van komen. Als de recensiestapel maar wil slinken en als het derde deel er ook is.
– Kelly van der Laan – Midwinterrace (SF)
Geweldig leuk verhaal wat zich afspeelt in 2091 in een totaal veranderde wereld. Een podrace van Brussel naar Stavanger. Goed opgezet, maar de gierende spanning waardoor ik op het puntje van mijn stoel zou moeten zitten, bleef toch een beetje uit. Jammer, want de opzet, daar was niks mis mee en het zat er in, maar kwam er niet helemaal uit.
– Sonja Boschman – Het licht van Thuredrecht (SF)
Aangrijpend verhaal over een mater familias in een verre toekomst en in een sterk veranderde wereld. Henne is een oude vrouw, vorderende dementie is haar deel en ondanks dat wil ze werken voor de gemeenschap van Thuredrecht, moet ze toegeven niet meer alles te kunnen wat ze wil. Prachtig en gevoelig verteld!
– Roderick Leeuwenhart – Onderwaterhypotheken (SF)
Het idee achter dit verhaal is zo absurd dat het weer briljant wordt! Ik zou mijn rechter, nou ja… linker eh, pink geven voor zo’n idee. Lees en huiver, of lach jezelf een hernia! Whatever!!!
– Frans van der Eem – Nieuw Babylon Blues (SF)
Als Brabander (niet geboren, dus niet in hart en nieren) kan ik dit verhaal niet echt geweldig noemen. De enige goede Brabander is een dode Brabander! Dat stuit mij, als Bemoste Beeld winnaar 2023, tegen de borst! Alle gekheid op een houtje… (wat kunnen die Brabanders mij schelen) het is natuurlijk een prachtverhaal. Een mooie én aantrekkelijke, maar gevaarlijke, wereld. Spannend en mooi. Logisch vervolg? Minimaal een boek en nog een aantal verhalen in dezelfde setting om de karakters te slijpen en uit te diepen. Ik kijk er naar uit!!!
– Hervé Suys – TROVIANADO (SF)
Prachtig verhaal met simpele oplossingen voor ingewikkelde problemen. Het enige dat de oplossingen moeilijk maken is interactie met… en dat soort dingen. Dolle pret!!!
– Liesbeth Jochemsen – Brieven der voorvaderen (Geen)
Het ‘verhaal’van Liesbeth Jochemsen zorgt voor een probleem voor de bibliofiel in mij, de recensent dezes zijnde. Naar mijn mening is het geen verhaal, doch slechts een opsomming van aangepaste bijbelteksten, en dus een lijst van geboden en verboden voor de moderne gelovige, iets wat deze ongelovige niet is. Als er gerede redenen zijn, dit ‘verhaal’ wel op te nemen in Fandata, ben ik gaarne bereid tot discussie!
– Paul van Leeuwenkamp – Operatie RommelHoms (SF)
Enigszins verrast was ik Paul van Leeuwenkamp hier in deze anthologie aan te treffen. Maar waarom ook niet? Paul brengt aliens ten tonele die een, twee, drie de oceanen zuiveren van plastic soep en de CO2 in de atmosfeer was al teruggebracht met een behoorlijke aantal procenten. Nu de politiek nog… zoals gewoonlijk!
– Joost Uitdehaag – Wellnesscentrum Bomenbad (SF)
Een aangrijpend verhaal met een grote impact. Iedereen zou het moeten lezen en kunnen zien waar het uiteindelijk allemaal op uit zou kunnen draaien. Extinction Rebellion zou overbodig zijn, als de wereld met dit verhaal de grenzen van de voorstelbaarheid op zou kunnen rekken. Schijnbaar simpel, maar prachtig verteld. Ik ben zeer benieuwd wat Joost van het achtste deel van de ‘Zwijgende Aarde’ gaat maken. Nu, na lezing van dit verhaal, nog heel veel meer!!!
– Joke Adam – Elektriciteit (SF)
Al eerder, in een andere anthologie, heb ik over Joke Adam vertelt. Dat ik haar steeds beter vond gaan schrijven. Die mening ben ik nog steeds toegedaan en misschien is die mening alweer iets versterkt. Zo hier een verhaal van de ineenstorting en een van onbegrip, onkunde en onwetendheid. Een uitwisseling moet onderling begrip verschaffen!!!
– Hay van den Munckhof – De torens van Midland (SF)
Hay creëert een nieuwe wereld met echo’s naar het verleden. Ook creëert hij een fascinerend verhaal dat naar mijn idee net iets te snel eindigt, waardoor een mogelijkheid tot onbegrip ontstaat. Niettemin verdient een dergelijke goed uitgedachte wereld nog een nieuw verhaal, wellicht zelfs een boek, of waarom niet beiden!!!
– Jorrit de Klerk – Jetski (SF)
Jorrit de Klerk schrijft mooie verhalen. Heel erg mooie verhalen! Ook ‘Jetski’ is mooi én aandoenlijk. De wereld waarin ‘Jetski’ zich afspeelt is goed doordacht en en verdient welzeker een uitgebreidere kennismaking. Een boek? Een trilogie? Ik wil zeker meer van deze wereld zien, waarin Dunc en zijn vrienden een wonder verwachten. Een wonder van genezing, niet alleen van Dunc, maar van de hele wereld!
– Charkes van Wettum – Vijf ijsberen (SF)
Briljant verhaal! Het enige nadeel is de verwarring die geschapen wordt door de nummering van de Zoon, Vader en Grootvader. Ik vrees dat ik het op een gegeven moment niet meer kon volgen. Maar… als je de nummering negeert, dan gaat het prima. Originele vertelling!!!
– Peter Kaptein – Vier seizoenen van Salomé (SF)
Fascinerend verhaal in een experimentele schrijfstijl. Je moet erbij blijven en dan is de beloning daar. Een scan uitgevoerd met finesse, verborgen, geborgen, zonder zorgen!!! Hoewel…
– Krista Noor – De erfenis (SF)
Prachtig en aangrijpend verhaal over verlies, groot verlies, een klein verlies. Groot is het verlies van een leefbaar, klein het persoonlijk verlies en met name het verlies van haar zoon. Krista Noor… wat mij betreft… een ontdekking!!!
– Marleen Oosterbaan – Sliksporen (SF)
Angstaanjagend verhaal over wadden, Friezen, bewoners van Titan en dies meer. Een toekomst waar je nog niet met één been in wilt staan. Een door mutaties en ziekten verziekte toekomst, waar onverstaanbare dialecten het overgenomen hebben van duidelijk Nederlands. Zo onrustbarend dat het geweldig is!!!
– Karel Smolders – Het reservaat (SF)
Een liefdevol verhaal over keuzes, afslagen en richtingen. Welke is de juiste? Prachtig, boeiend én origineel verhaal. Aan het einde blijkt het ook nog eens verrassend te eindigen. Karel weet me altijd weer te pleasen!!!
-Theo Barkel – De Siberische Rivièra (SF)
Grimmig, maar niet van humor ontbloot verhaal. Verslag van een reis naar de Siberische Rivièra, een Shangri-la welhaast. Een verslag van een slopende reis waarbij verlies de boventoon voert, waarbij aliens op de achtergrond tot de trompet steken. Bijzonder treurige dystopie die boeit!
– Terrence Lauerhohn – Prometheus mechanica (SF)
Terrence Lauerhohn doet normaal gesproken zijn eigen ding. Laat zich niet dwingen in restricties. Daarom vind ik het vreemd hem hier aan te treffen. Ik kan me niet heugen eerder een verhaal van hem te hebben gelezen. Dit verhaal speelt zich af in een verre toekomst. Of het in die zin iets met de broeikaswereld van doen heeft… en of de gebeurtenissen met dit superwezen zich echt op aarde afspelen is onduidelijk. De ene keer zou je zeggen van wel, de andere keer…
– Tais Teng & Jaap Boekestein – Getijdenschatten (SF)
Waanzinnig mooi verhaal. Het leest alsof het heel ontzettend makkelijk geschreven is. Misschien is dat ook wel zo. De ideeënrijkdom geëtaleerd in dit verhaal is ontzettend groot en mag als voorbeeld dienen voor de rest van schrijvend Nederland. Met recht een prachtige afsluiter van een prachtige anthologie.

Zoals zojuist gezegd… een prachtige anthologie!!! Ik zou niet kunnen zeggen welk verhaal ik het beste vond. Er zouden zo maar een tiental (of waarschijnlijk nog wat meer) verhalen voor die eer kunnen strijden! Het is uitgeverij Macc, in de persoon van Theo Barkel en Johan Klein Haneveld, al weer gelukt een top verzamelaar samen te stellen en op kop te plaatsen van een schier oneindige reeks van perfecte verzamelbundels en bundels, die maar niet op lijken te drogen. Er staan er alweer een aantal op punt van verschijnen. Macc neemt absoluut wat dit betreft absoluut een toppositie in op de Nederlandstalige markt. Ik blijf met groeiend plezier deze uitgaven volgen en recenseren. Zoals in mijn aanhef te lezen, komt er vrij waarschijnlijk in 2025 of 2026 (maar liever in 2025, wat mij betreft) een nieuwe klimaatbundel. Ik kijk er nu al naar uit!!!

Jos Lexmond

Eén gedachte over “Welkom in de broeikaswereld. SF-Auteurs voor het klimaat (SF)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *