Ganymedes-22

jaarboek-ganymedes-22.jpg

Ganymedes-22
Stichting Fantastische Vertellingen, Nieuw-Vennep (2022)
Rare Boekjes-reeks 63
357 pagina’s; prijs 12,95
Samenstelling: Remco Meisner & Paul van Leeuwenkamp
Omslag: Ingrid Heit/Vincent van der Linden (The Smile of the Chipanzee)
Verkrijgbaar op: https://shop.pr1ma.nl/ganymedes-22.html

Het nakend verschijnen van Ganymedes is een jaarlijkse bron van gespannen verwachting in huize Lexmond, althans bij ondergetekende. De andere bewoners kan het geen donder schelen en zal het een rotzorg zijn. Hoewel… de aanwezige hond (lees; hondje) zou met graagte pagina’s tot snippers verscheuren als hij daartoe de kans zou krijgen. Iets wat uiteraard het geval niet is. De kwaliteit van Ganymedes is dermate hoog, dat van verscheuren en versnipperen geen sprake kan zijn. U heeft het waarschijnlijk al begrepen, diegene met de gespannen verwachting en elke letter inzake Ganymedes spelt, ben ik. Wie met welk verhaal of dichtsel zal deze versie van Ganymedes weer opsieren? Kunnen Paul en Remco de kwaliteit zo hooghouden? Vragen die me naar de strot vliegen. Dus… ben ik altijd weer blij als ik de onvolprezen jaarbundel weer in de knuisjes kan houden en kan beginnen met recenseren. Want ja… dat hoort er ook bij. Dus… nu even stil allemaal, opa moet aan het werk!!!

-Abram Hertoys – Huidoffer (FA)
Verhaal van een onmogelijke liefde, of toch wel. Een verhaal met een dermate hoog niveau als opening. Zie daar nog maar eens overheen te komen. Prachtig verhaal in het sprookjesachtige noorden.
-Ard Walburg – Een zilte troost (FA)
Ard Walburg neemt ons mee door alle stadia die de schrijvers onder ons meemaken. De persoonlijke toppen en dalen, zijn misschien niet zo hoog of zo diep, maar illustreren wel wat elke schrijver vroeg of laat op zijn pad vindt. Of… projecteer ik het misschien op mezelf?
-Charles van Wettum – Beëindiging (SF)
Je komt Charles van Wettum tegenwoordig nogal eens tegen en dat is nog niet zo heel erg raar. Gedegen SF, waarvan je denkt: Waarom nu pas? Maar goed, beter laat excelleren, dan nooit excelleren. Prima whodunit, of misschien liever: whateverdunit!!!
-Debby Willems – Bitterzoet (SF)
Debby Willems is steeds meer een geziene gast aan het front van de diverse schrijversslagvelden. Dit keer snijdt ze een heikel punt (hoewel snijden niet de meest gewenste term is in deze) aan, dus beweegt… ai, wegen… ook al niet. Eh… behandelt ze een knellend… sorry, net als het kledingstuk kom ik hier niet meer uit. Ons (sorry) boeit het niet meer, maar wie heeft er tegenwoordig geen last (brst…nee… ook niet) mee. Consumeer (Fck) het verhaal zelf maar!!!
-Emanuel Claessens – Ten oosten van Eden (FA)
Verwarrend en zorgelijk en je in psychologische nood achterlatend, dat is wat Emanuel Claessens doet met dit verhaal. Tegelijk is het mooi en verrassend, met een tijdsbesef dat ontbrekend is, maar toch smaakvol en intrigerend. Je komt nergens achter, maar toch is het bevredigend.
-Frank Roger – De pillen (FA)
Je zal maar, buiten je schuld, in de wereld van een ander verzeild geraken, dan ben je er mooi, heel mooi, klaar mee. Het is zeker niet het eerste verhaal van Frank, en het zal ook heel erg zeker niet zijn laatste zijn. Maar het is zeker en vast wel weer een mooie!!!
-Gert-Jan van den Bemd – Overlevingsdrang (Geen)
Boeken, een plaag? Zeker! Maar wat eraan te doen? Geen fantastiek, maar wel leuk!
-Guido Eekhaut – De onzichtbare man in de geschiedenis (SF)
In principe ben ik in elke fantastieke auteur geïnteresseerd. In de een wat meer, in de ander wat minder. Guido hoort duidelijk bij de ‘wat meer’. Als je ‘De onzichtbare man in de geschiedenis’ tot je neemt, weet je waarom. Een stevige snuif ‘Foundation’, meer hoef ik zeker niet te zeggen!!!
-Isabelle Plomteux – Pantserkoorts (FA)
Het verhaal van Isabelle was een grote verrassing voor me. Ik wist niet dat ze een verhaal kon schrijven. Maar… ze kan het… en hoe!!! ‘Pantserkoorts’ is meer dan een teaser. IK WIL MEER!!!

En dan is er, zoals altijd, de sectie poëzie gevuld met: Caren Peeters, Jan J.B. Kuipers, Bart de Wolf Charles van Wettum en Marvel Ozymantra. Nog steeds geen verstand van, dus nog steeds geen mening over. Jammer!!!

-Jaap Boekestein – Het doolhof van diepe gedachten (SF)
Boekestein en Sergio, een combi die garant staat voor een intergalactisch avontuur zonder weerga. Dit lijkt een verhaal uit de begintijd van Sergio Wilhelm Wang-von Luhfthoven’s avonturen, maar daardoor niet minder mooi. Met Sergio heeft Jaap een prachtige en perfecte Vanciaanse galactische avonturier geschapen!!!
-Jan J.B. Kuipers – Zeven manieren om van je schulden af te komen (SF)
Mijn hele leven, althans zo lijkt het, overspoelt Jan J.B. Kuipers (samen met of zonder zijn broer) mijn universum met zijn (hun) universa. Niet dat ik ze altijd helemaal begrijp, maar ik onderging ze manmoedig en met verve. Zo u nu ook. Manmoedig, met verve en met vreugde. Dat laatste immer!!!
-Jasper Polane – Tijdstremming (SF)
Jasper Polane is schrijver, regisseur en uitgever. Maar toch in de basis, schrijver, schat ik zo. Dat etaleert hij dan ook zeer vakkundig in het fijne ‘Tijdsstremming’. Wat is tijd toch een subjectief begrip.
-Johan Klein Haneveld – Nieuwe mensen (SF)
Johan heeft een groot denkraam, om zo maar eens met Marten Toonder te spreken. Een groot denkraam dat er zorg voor draagt dat ideeën constant naar boven en buiten borrelen. ‘Nieuwe mensen’ is er daar een van. Een van velen!
-Dolf Wagenaar – De laatste post (FA)
Dystopisch en intrigerend verhaal. De raadsels zijn menig, de oplossing ook. Ik zwijg verder… De schrijver kennen we van eerder gepubliceerde verhalen in Fantastische Vertellingen.
-Karel Smolders – De Princeps en zijn erfgenamen (SF)
Karel weet me telkens weer te verassen. Van sterk naar ijzersterk en terug. Dit keer een supersterke dystopie, die een utopie lijkt.
-Laura Scheepers & Mike Jansen – Wilde jachten (SF)
Een nieuw koppel. Laura betrekkelijk nieuw in de fantastiek, Mike een oude ‘rot’ in het vak. Een dystopische pennenvrucht, vermengt met zombies en andere fantastische figuren. Een verhaal zonder weerga. Een regelrechte kandidaat voor EdgeZero 2022 én met internationale allure!
-Paul van Leeuwenkamp – Interventie (SF)
Dystopie in optima forma. Het is ook een waar woord, dat als je net met pensioen bent, nooit meer vakantie hebt. Een enorm gemis. Erger misschien dan wel als een ‘Interventie’.
-Reinold Widemann – Kwakkelzaken (FA)
Kwakkels als voorlopers, of kruipers zo u wilt. Kwakkelresearch en kwakkelregistratie heeft het uitgewezen: Kwak…
-Remco Meisner – Protest (SF)
In eerste instantie een grappig aandoend verhaal, wat alras ontaard in een dystopische nachtmerrie waarin ‘over’ een afdoend voorzetsel blijkt te zijn. Als voorbeeld: Over de top, of: overtrokken. U bedenkt er zelf vast wel een betere. Toch een overweging waardig.
-Robert Smets – Later die dag (SF)
Intrigerend verhaal. Ogenblikkelijk sprong me de gedachte in het hoofd, naar een directe opvolgende, naar de opvolgende. De gedachte was niet meer te stoppen.

Hopelijk ben ik bij de beschrijvingen van de verhalen niet al te cryptisch of vaag geweest. Meestal valt het kwartje wel als het verhaal gelezen is en… zo niet… dan heb ik in ieder geval mijn best gedaan.

Zoals immer, dat bleek dus wel, zeer zeker alweer een prachtige anthologie. Jammer dat het nu alweer gedaan is en er niets anders op zal zitten dan dat we weer een jaar moeten wachten op de volgende Ganymedes. Gelukkig wordt er in de hele wereld, en met name in ons eigen waanzinnig mooie taalgebied, toch voldoende interessant leesvoer geproduceerd, zodat we zeker en vast nog niet zonder komen te zitten. De tijd verglijdt zo al snel genoeg, dan dat we wensen dat het alweer een jaar verder is. We wachten af en lezen dus rustig door.

Jos Lexmond

2 gedachten aan “Ganymedes-22”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *