Zonneschaduw – Jasper T. Scott

Zonneschaduw

Zonneschaduw – Jasper T. Scott (SF)
Scott Standalones 1
Iceberg Books, Amsterdam (2022)
Oorspr.: Under Darkness (Anthem Press, New York (2018))
315 pagina’s, € 19,99
Vertaling: Alexander Olbrechts, Sabrina Nasr, Jeanette Kortenoeven en Erik Schreuder
Omslag: Tom Edwards/Michael van Zijl

Een tijdje ben ik aan het stoeien geweest met de biografie van Jasper T. Scott voor de opname in Fandata.nl. Er is niet zo heel erg veel over de man te vinden, anders dan dat hij in Calgary, Alberta in Canada geboren is. Maar de geboortedatum is duidelijk geheim. Zie voor de weinige rest, uiteraard als je interesse hebt, op Fandata.nl. Wat me wel opviel, of je nu op Engelstalige, Duitstalige, of wat voor -talige dan ook sites, keek. Overal stond miljoenenverkopende auteur. Nou had ik voor ‘Stelsel onbekend’, nog nooit van Jasper T. Scott gehoord (en reken maar dat ik behoorlijk op de hoogte blijf met van alles en nog niks), dus moest ik het mijne daarvan weten. Verder onderzoek gedaan. Maar als ik dan op Fantastic.com (waar ik meestal kijk als ik dit soort dingen zoek) kijk, dan zie ik daar tweeënveertig (42) romans staan, beginnende in 2013, dan kom je op vier en een half per jaar. Ik zie in 2022 zeven stuks staan, verschenen of nog te verschijnen. HOE DOET DIE MAN DAT??? Is hij soms een AI, helemaal opgeladen met Angelsaksische SF, waarbij je dan maar één kleine beschrijving hoeft te geven en er dan meteen een hele spannende trilogie uit spuit. Of heeft hij een kudde schrijfslaven in de kelder, waar hij regelmatig de zweep overheen haalt en waaraan hij een synopsis voorleest, waarna de hele roedel druk aan het pennen slaat. Of wat? Ha… ja… dan is het niet zo moeilijk om er miljoenen te verkopen, zeker als ze allemaal (en dat beloven ze) van die snelle en actievolle, onverwachte plotwendingen zijn voorzien. Ik had al van ‘Stelsel onbekend’ genoten en deed dat nu weer van ‘Zonneschaduw’.

‘Zonneschaduw’ opent met de perikelen in een luxe strandresort op het eiland Kauai. Bill Steele, de eigenaar, wordt door boze gasten belaagd omdat er een waterleiding is gebarsten en het water naar ontlasting ruikt én waardoor zijn hotel leegloopt. Er zijn nog wat andere ongeregeldheden, waaronder die met zijn dochter die net geschorst (voor een vechtpartij) is op school en die hij dient op te halen. Maar de waterleiding, lijkt op dat moment het grootste probleem wat hij heeft. Maar de zon dooft uit. Een zonsverduistering? Waarom was daarover niets gezegd in het nieuws? Een oranje kleur verspreidt zich over de zwarte hemel, gevolgd door een zware knal en de snelle echo’s daarvan. Zeker twaalf lichtstrepen, die stuk voor stuk een kronkelend lint van vuur trekken terwijl ze over het eiland naar beneden schieten. Een meteorenzwerm? De objecten verbranden niet in de atmosfeer. Eén ervan lijkt zelfs recht op hen af te komen…

Vanaf dat moment is niets meer zoals het was en niemand is zijn, of haar, leven nog zeker. Het is alsof je in een rollercoaster zit waar je niet meer uit kunt. Geweldig verhaal, wat zomaar opnieuw bewijst dat Jasper T. Scott inderdaad een miljoenen verkopende SF-auteur is. Ik ben benieuwd of Iceberg Books nog meer boeken van Scott op het menu heeft. De enige standalone roman die nog over is ‘In Time For Revenge’, verder zijn al zijn boeken delen van meerlingen. Afwachten maar.
Eind september had Iceberg Books trouwens schitterend nieuws. De vertaling van de ‘Children of Time’ trilogie van Adrian Tchaikovsky staat in 2023 gepland te verschijnen. Die stond heel erg hoog op mijn wensenlijstje, om niet te zeggen… het hoogste. Prachtig nieuws!!! Iceberg Books is duidelijk een grote aanwinst op het vlak van vertaalde SF én dat niet alleen… de Nederlandse taal is ook meer dan vertegenwoordigd! Kijk even hier https://www.iceberg-books.nl/ voor meer info!!!

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *