Zomerwoorden – Wouter van Gorp

Gorp-Zomerwoorden.jpg

*Zomerwoorden – Wouter van Gorp (DIV)
Nimisa Publishing House, Rijswijk (2022)
260 pagina’s; prijs 17,95
Omslag: Vince Trommel

In de recensie van ‘Schemerwoorden’ schreef ik als de laatste twee profetische zinnen: “Het maakt zeker benieuwd en nieuwsgierig naar ‘Zomerwoorden’. De recensie daarvan volgt binnen afzienbare tijd!!!” Het is het bewijs dat ik niet helderziend ben, want wat er daarna (en daarvoor al) allemaal op medisch gebied gebeurde en mis ging, past allemaal niet binnen deze recensie. Een en ander is nog lang niet opgelost (als al ooit), maar ik ben, mondjesmaat en hemeltergend traag, de recensies weer op aan het pakken en probeer, met de moed der wanhoop, de opgelopen achterstanden weg te schrijven. Het enige nadeel is, ondanks dat ik geen nieuwe bestel, dat er toch nog steeds nieuwe binnendruppelen. Ah wel… de stapel krimpt, zij het langzaam.

Wouter van Gorp was een van de slachtoffers van deze dip, waarvoor excuses. Laten we maar snel eens kijken of hij in de vier jaren sinds het verstrijken van het verschijnen van ‘Schemerwoorden’, is gegroeid in de kwaliteit van zijn verhalen. Dit zal ik U aan het einde van deze recensie mee proberen te delen!

Beginnende met het eerste verhaal (uiteraard na het voorwoord, waarin ik overigens de groei nog niet in bespeurde), bemerk ik dat, net zoals in ‘Schemerwoorden’ dit een opgedeeld verhaal is. Dat is minder. Jammer dat hij mijn recensie van ‘Schemerwoorden’ niet heeft kunnen lezen vóór de publicatie van ‘Zomerwoorden’. Ik vertelde daar dat ik een boek (bundel) het liefst lineair las. Misschien zou een opgedeeld verhaal als ‘Motel Morgana’ ons bespaard zijn gebleven en gewoon als novelle opgenomen zijn. Wellicht in een volgende ‘Woorden’ bundel? Maar goed… laten we niet op de gebeurtenissen vooruitlopen en zien waar dit alles ons brengt.

-Motel Morgana: Eisodos (?)
Nog niet veel over te vertellen dus. Het doet dystopisch aan, maar is dat ook zo…? Ik schort mijn oordeel op tot later.
-Meneer Brontos (FA)
Old… never die. Aandoenlijk verhaal uit Huize Zomerzon met een miskende Geert, of… was het een andere G.
-Motel Morgana I: Expositie (?)
Het zegt me nog niet heel erg veel. Toch een dystopische thriller, met een vleugje 1001 nacht? Beslissing uitgesteld!
-Voor het ongeluk geboren (HO)
Prachtige Horror waarvan Tais Teng zei: “Als er Stephen King boven dit verhaal had gestaan, dan had ik aan het einde tevreden geknikt.” En zo is dat!!! Het behaalde de 5e plaats in de Harland Awards 2018.
-Motel Morgana II: Intrige (SF)
Aha… we zijn eruit. Duidelijkheid! Geen dystopische detective, maar een detective op een knooppunt van tijdlijnen. Waar is Ravik? Dat is de belangrijkste vraag hier.
-Tien dagen politici plagen (FA)
Of mag het Horror genoemd worden. Voor nu laten we het even in het midden. Ik ga er nog wel even over piekeren. Het was je tweede prijs in de Waterloper verhalenwedstrijd 2020. Het maakt je in ieder geval benieuwd naar de nummer 1. Was dat zoveel beter? Of zelfs… wat was het eigenlijk. Geen idee! Want… geen publicatie (SHIT! Jullie weten hoe best hoe ik daar inmiddels over denk.) Hoe dan ook… een heel erg humorvol, soms wrang verhaal. Hulde!!!
-Geen ID (SF)
Wat moet je hiervan zeggen… ik weet het even niet. Dystopisch? Nog maar even over nadenken. Maar in ieder geval… intrigerend!!!
-Motel Morgana III: Climax (SF/FA)
Ik moet zeggen dat het steeds interessanter wordt, maar is het nu Fantasy aan het worden? Toch maar stoppen met lineair lezen? Nee!!! Houd je principes hoog, Jos. Bladzijde voor bladzijde!!!
-Het dorp waar god vergeten was (SP)
Prachtig verteld verhaal over hoogmoed en de bijbehorende val. Wel overdacht en meer dan goed gecomponeerd. Driewerf hulde!!!
-Tussen hemel en zand (SF)
Voor mij een winnaar en voorlopig het beste verhaal, tussen beste verhalen, tot nu toe. Een gekoloniseerde hel en een verhaal met macht. Terechte nominatie EdgeZero Award 2020. ‘Pake Pollok’ van Joost Uitdehaag won, maar ‘Tussen hemel en zand’ had het ook zomaar kunnen zijn!!!
-Motel Morgana IV: Catastrofe (FA)
Wel, wel… een zeer spannend stukje mag ik wel zeggen. Onderhoudend… dat ook! Begin best wel uit te kijken naar de laatste twee delen. Alleen… wat is het nu? SF of Fantasy?
-Erfzonde (HO)
Het religieuze is een terugkerend thema bij Wouter. De ene keer serieus, dan weer een luchtige toon. Dit keer heftig zombie-like, maar dan andersom.
-Astaro Civil (SF)
Je leven en dat van je familie, bezien door de elektronische ‘ogen’ van je auto. Fascinerende inkijk in de observaties van een experimentele auto. Wat als je vervoermiddel gehecht raakt aan je?
-Motel Morgana V: Peripetie (SF/FA)
Heeft een rare maar opmerkelijke en toch ook mooie zin: “Mijn blik graast”, of trouwens… nog een: “Het is genoeg om een mens waanzinnig te drijven”. Moet dat niet zijn: “Een mens tot waanzin te drijven”, niet? Afijn… een kniesoor die daarop let. Het verhaal leest als een aanstormende trein, of een TGV. Ik ben toch blij dat ik het lineair aan het lezen ben.
-Motel Morgana – Eisodos (SF/FA)
Het verhaal… een verhaal heeft een begin. En het begin is…

‘Zomerwoorden’ Een meer dan leuke en gevarieerde bundel met prima verhalen die allen absoluut aanbevelenswaardig zijn. Verschil met ‘Schemerwoorden’? Tuurlijk. Geen letters is hetzelfde (alhoewel… er zijn er maar 26 natuurlijk), maar qua kwaliteit ontlopen beide bundels elkaar amper of niet. Is de schrijver gegroeid in de jaren? Fysiek, denk ik niet dat hij nog met een groeispurt bezig is, maar ik denk vooral dat hij de kwaliteit behouden heeft en dat is prima. Waarom moet iets dat al heel erg goed is nog beter worden? Misschien is het wel tijd om eens te gaan denken aan een roman, Wouter. Volgens mij ben je daar wel aan toe, maar dan alsjeblieft niet in feuilleton stijl. Maar wat mij betreft mag het ook een nieuwe ‘woorden’ bundel worden, maar wacht daar dan weer geen vier jaar mee!!!

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *